Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Gőgös: Nagy lehetőségek a magyar agráriumban

Kapuvár - A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint megduplázhatja hazánk a mezőgazdasági termelést. Gőgös Zoltán kijelentette, a minisztérium fellép a nagy kereskedelmi láncok árletörő törekvéseivel szemben. Az államtitkár interjút adott a Kisalföldnek.
– Folynak a tárgyalások az unió agrártámogatási rendszeréről. Milyen pozíciókat érhetnek el a magyar gazdák?

– Alapjában véve jobbak a magyar gazdák pozíciói a csatlakozás előtti időszakhoz képest. Reálértéken számolva a hazai támogatások összege megközelíti az ötszázmilliárd forintot, szemben a csatlakozás előtti kettőszázmilliárddal. Ez a közvetlen támogatás, a fejlesztésre az unió ezerháromszázmilliárd forintot szán a következő hét évben. Ennek felét a modernizációra szeretnénk fordítani. Ezzel az unió nem értett egyet, ám az élet minket igazol, hiszen a távol-keleti országok növekvő igénye miatt egyre több mezőgazdasági termék előállítására lesz szükség. Magyarországnak megvannak azok az előnyei, melyekkel akár meg is duplázhatja a hazai termelést. Gondolok itt a hazai munkabérekre, a zöldségágazat termelékenységére és hagyományaira, vagy akár a magyarországi kedvező éghajlatra is. Úgy vélem, az élelmiszerválságból a magyarok csak jól tudnak „kijönni". Az egyik legnagyobb problémánk az értékesítéssel lesz, de ezen mindenkinek dolgozni kell, hiszen ez az a szegmens, ahol nagy a hátrány a nyugat-európaiakkal szemben.

– Mennyire versenyképes egy magyar gazda a nyugatiakkal szemben?

– Jelenleg csaknem kétszerese a nyugati gazdák támogatása a hazaiakkal szemben, ám dolgozunk ennek leszorításán. Abban az esetben, ha valamilyen terményt megéri termeszteni, a magyar gazda gyorsan alkalmazkodik a kihívásokhoz, elég itt például a repcére gondolni, ahol a termésátlagok már nyugati színvonalúak. Ahol még rosszabbak vagyunk, az a gazdák szervezettsége.

Gőgös Zoltán: Segítjük a hazai termelést.
Gőgös Zoltán: Segítjük a hazai termelést.

– A szervezettség hiánya az értékesítésben is megmutatkozik. Lehet-e, tesznek-e az ellen, hogy a komoly hasznot a nagy kereskedelmi láncok fölözik le, szinte semmit sem hagyva a termelőnek?

– A szakminisztérium dolgozik azon, hogy a termelőket terhelő, például úgynevezett polcpénzek mérséklésre vagy akár megszüntetésre kerüljenek. Amennyiben nem tudunk megegyezni a kereskedelmi láncokkal, úgy akár törvényekkel is szankcionáljuk ezeket a Nyugat-Európában ismeretlen kereskedelmi formákat. Úgy vélem, napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak hazánkban is a kisebb márkaboltok, hiszen az emberek szeretik tudni, hogy milyen élelmiszert vesznek, ezt pedig a multiknál nem tudják nyomon követni. A minisztérium támogatja ezeket a törekvéseket, akár úgy is, hogy a még meglévő feldolgozókapacitásokat termelői kézbe segítse.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyven kiállító az első gazdafesztiválon

Kapuvár - Negyven kiállítóval nyílt meg pénteken az első kapuvári gazdafesztivál. A rendezvény… Tovább olvasom