Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Gépkocsit vennének valamiből

Ha sürgős a feladat és van hozzá anyagi fedezet, akkor önerőből, ha nincs rávaló, akkor pályázati támogatással próbálnak falugondnoki gépkocsit vásárolni vagy cserélni az önkormányzatok. Manapság egyre több településen igénylik a falugondnoki szolgálat felállítását.

Gondot okoz viszont a szolgálati gépkocsi beszerzése vagy éppen cseréje. Erről érdeklődtünk néhány rábaközi településen. A megyében elsőként 1998. december elején Bodonhelyen vezették be a falugondnoki szolgálatot, amely azóta is működik, sőt, mind nagyobb szükség van rá. Mint Kenesei Ferenc polgármester elmondta, időszerű lenne a gépkocsi cseréje, ám egyelőre ezt nem tudták megvalósítani, mert nem találtak megfelelő pályázati kiírást.

Saját forrásból

Zsebeházán 2005 áprilisában hozták létre a falugondnoki szolgálatot, akkor saját forrásból vásároltak egy koros, használt gépkocsit – közölte Nagy Gáborné polgármester. Tavaly pedig nyertek a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán, így a használt autót újra cserélték. A szolgálat működik, az idősödő lakosság körében egyre nagyobb rá az igény.

Sikertelen pályázatok

Potyondon is lenne tennivalója a falugondnoknak, azonban Molnár Vilmos polgármester szerint korábban kétszer pályáztak gépkocsira, de nem nyertek. Idén meg nem találtak pályázatot.

Rábasebes önkormányzata is kétszer pályázott falugondnoki gépkocsira, de sikertelenül tették. Miként Mizser Edit polgármester elmondta, a szolgálat felállításával viszont nem várhattak tovább, ezért önerőből és a megyei önkormányzat 500 ezer forintos támogatásával vásároltak járművet.

Páliban idén augusztus elsején látott munkához a falugondnok. Póczik András polgármestertől megtudtuk, hogy az önkormányzat vásárolt egy jó állapotú hétéves kisbuszt, amit pályázati támogatással szeretnének majd újra cserélni. A szolgálatot egyrészt az idősek segítése céljából kellett létrehozni, másrészt pedig azért, mert Páliban is arra kényszerültek, hogy megszüntessék az általános iskola alsó tagozatát és a gyerekeket ezzel a járművel utaztatják a szili tanodába és onnan haza. Természetesen a kisbuszt helyi egyesületek, civil szervezetek is igénybe vehetik.

Átszervezés alatt

Kozma Judit, a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének koordinátora érdeklődésünkre elmondta, hogy vélhetően azért lehet nehézkesen pályázathoz hozzájutni, mert átszervezés alatt van a támogatási rendszer, s nem hivatalos információk szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kerül át. Várhatóan a helyi vidékfejlesztési irodáknak a feladata lesz a pályázati kiírások ismertetése és a polgármestereknek ezeket az irodákat kell felkeresni, ha falugondnoki szolgálatot akarnak felállítani.

Haszonits József

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaköz szépe kerestetik

Csorna, Sopron - Csehországból indult, Szlovákiával, Lengyelországgal folytatódott, és az idén… Tovább olvasom