Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Gépírásban a világ legjobbjai között

Csorna - Két évente rendezik meg a gyors- és gépíró-világbajnokságot. Az idén eredményei alapján két csornai középiskolás is részt vehetett a megmérettetésen a magyar csapat tagjaként.

Két csornai középiskolás, Csupka Norbert, a Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola, valamint Szűcs Imre, a Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulója részt vett a Nemzetközi Gyorsíró és Gépíró Szövetség (Intersteno) prágai 46. kongresszusa keretében tartott gyors- és gépíró-világbajnokságon.

Kétszázhatvannyolc versenyző
Csupka Norbert gépírásból az ifjúsági kategóriában a negyedik, Szűcs Imre a juniorok versenyében a harmincharmadik helyen végzett.

Horváthné Schlakker Gabriella, a Hunyadi-gimnázium tanára, a diákok felkészítője elmondta: a világbajnokságon harminc ország képviseletében 268 versenyző „állt klaviatúrához".

– Norbert és Imre részt vett a magyar bajnokságon, tanulói versenyen, s eleget tettek a Regensburgban rendezett, nemzetközi versenyre szóló meghívásnak – mondta a tanárnő. – Az eredményeik alapján szerezték meg a jogot, hogy indulhatnak a világbajnokságon a magyar csapat tagjaként. A versenyzők harmincperces másolást készítettek, ahol számított a percenkénti leütésszám, tehát a sebesség, valamint a hibaszám, s az ebből kialakult pontszám alapján állították össze a sorrendet. Norbi az első világbajnokságán negyedik helyen végzett, Imre eggyel feljebb a junior kategóriában, idősebbek között versenyzett, ezért nehezebb dolga volt. Így negyvenkilenc induló közül harmincharmadik lett.

Különböző versenyszámok
Horváthné Schlakker Gabriella hozzátette: a világbajnokságot kétévente rendezik meg és ez szakmai kongresszus is, ahol előadások, bemutatók zajlanak. A programban különböző versenyszámok – gépírás, gyorsírás, levelezés, jegyzőkönyvvezetés, szövegszerkesztés – szerepelnek. Mint fogalmazott, korán felfedezte a két fiú tehetségét, ám a versenyt kemény felkészülés előzte meg úgy az iskolában, mint odahaza.

Remélem, még inkább kedvet kaptak ezek a fiúk a versenyzéshez és tovább dolgozunk – jegyezte meg a felkészítő tanár, akitől azt is megtudtuk, hogy támogatók segítségével jutottak ki a világbajnokságra.

Közgazdász szeretne lenni
Csupka Norbert rábapordányi diákként tanul a csornai Hunyadiban. Kedveli a gépírást, ezért otthon és az iskolában is szorgalmasan gyakorolt. A tanulás és a gépírás mellett gitáron játszik, jövőre a zongorával is megismerkedik. Felnőttként pedig – a dolgok jelenlegi állása szerint – közgazdász szeretne lenni.

– Nem számítottam erre a sikerre, amikor megtudtam, hogy negyedik lettem, nagyon boldog voltam – mondta Norbert.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az expó változik, a kulturális program marad

Kapuvár - A háromnapos fesztiválsorozatot értékelve a kapuvári illetékesek kijelentették: az expót… Tovább olvasom