Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Gépesítették a gazdaságot, feldolgozzák a termékeket Árpáson

Jól zárult az első év Árpáson, a községi kertészetben. Az egykori óvoda raktárhelyiségeiben tömve vannak a polcok a feldolgozott zöldségekkel, gyümölcsökkel. Jut belőle a rászorulóknak is.

Jó tapasztalatokkal zárták az idei gazdasági évet az árpási önkormányzatnál. Persze nem a községi költségvetésre gondolt Szabó András polgármester, amikor ezt kijelentette. A falu kertészetére utalt. A Start közmunkaprogram keretében kezdték meg idén a termelést.

Az önkormányzat több belterületi kertet vont művelés alá. Például az egykori óvoda mögötti részt, aztán a plébániához tartozó kertet is. A termelésben három közmunkás vett részt aktívan, de természetesen nagyobb munkák idején a többiek is besegítettek. „Mindenféle kultúrával foglalkoztunk, ami egy falusi kertben elképzelhető – mondta a Kisalföldnek Szabó András polgármester. – Szerencsére a programban dolgozó asszonyokat nem kell tanítani, tudják maguktól is, hogy mi a teendő."

Szabó Andrásné és munkatársai feldolgozták, tartósították a községi kertészetben termett zöldségeket.
Szabó Andrásné és munkatársai feldolgozták, tartósították a községi kertészetben termett zöldségeket.


Az árpási önkormányzat amennyire csak tudta, gépesítette is a gazdaságot. Vásároltak például öntözőrendszert, van traktoruk, pótkocsijuk. Amit tudtak, azonnal a friss piacon értékesítettek. Keresettek voltak termékeik helyben is és a szomszédos községekben is. A felesleget feldolgozták, tartósították. De erről már a polgármester felesége, Szabó Andrásné beszélt. A régi óvoda konyhája a központjuk.

– Készítettünk befőtteket is, hiszen sokan az árpásiak közül felajánlották gyümölcstermésüket. Az asszonyokkal leszedtük, aztán üvegbe tettük – mondta Szabó Andrásné. – A zöldségekből is igyekeztünk sokfélét előállítani. Így a ketchuptól kezdve a vegyes savanyúságig minden megtalálható a raktárban. Káposzta, cékla, bab, uborka, paprika, paradicsom adott munkát.

Jövőre folytatják a munkát. A talajt már előkészítették, megszántották. Ha sikerül, további gépeket is vásárolnak.

Az önkormányzat értékesíteni szeretné majd a készleteket, de jut belőle a helyi, nehéz körülmények között élőknek is. Nagy sikere volt az ételeknek a közelmúltban rendezett nyugdíjasnapon is. Az idősek elismerően nyilatkoztak a községi kertészet feltálalt termékeiről.

Szabó András polgármester megjegyezte: jövőre természetesen folytatják a munkát. A talajt már előkészítették, megszántották. Ha sikerül, további gépeket is vásárolnak, hogy még hatékonyabb legyen a termelés.

Olvasóink írták

 • 3. boler 2013. november 19. 10:33
  „Az összetartás és az önzetlen segítség már szinte csak a kis falvakban található meg.
  Ezért ezt a kezdeményezést is meg kell becsülni, mint ahogy a példa mutatja is, pláne ha eredményes.
  Őrizd tovább Árpás és a többi kis település is az értékeidet, közösségedet.”
 • 2. kerteszb 2013. november 19. 09:01
  „Csak közben kihal a falu.”
 • 1. Dr.Lang 2013. november 18. 17:14
  „Nagyszeru kezdemenyezes! A legjobb termekek a haztajiak. Itt a pelda, hogy sirankozas helyett jobb dolgozni ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári húsgyár - ˝A szociális szövetkezet nem a megfelelő forma˝

Bocskay József, a szociális szövetkezetek szaktanácsadója úgy nyilatkozott, a gyár üzemeltetése szociális szövetkezetekkel is megoldható. A helyi szakemberek vitatják ezt. Tovább olvasom