Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Generációk sorának Mariazell-öröksége

Csorna - A Rábaközből induló zarándoklatoknak állít emléket a csornai múzeum legújabb kiállítása. Látogatói tárgyi emlékek, fényképek segítségével „vehetnek részt a búcsújáráson".
A rábaközi búcsújárás tárgyi emlékeiből, fotóiból nyílt kiállítás a csornai múzeumban. Az anyagot helybeli családok ajánlották fel szüleik, nagyszüleik, dédszüleik örökségéből. Az érdeklődők március végéig tekinthetik meg a tárlatot.


V. Szalontay Judit
V. Szalontay Judit muzeológus, a kiállítás összeállítója a témáról elmondta: a Rábaköz katolikus lakosságának a zarándoklatok az egyik legnagyobb lelki élményt jelentették.

Napi negyven-ötven kilométert gyalogoltak, míg Mariazellbe jutottak, útközben imákkal, énekekkel készültek fel a szent találkozóra.
A szakember néhány tárgyat választott ki a Kisalföld kérésére, melyek a legjellemzőbbek és a legérdekesebbek a mariazelli zarándoklatokkal kapcsolatban.

– Régi hagyomány volt, hogy a csornai menyecskék, amikor esküvőjük után első alkalommal zarándokoltak el Mariazellbe, menyasszonyi koszorújukat magukkal vitték – kezdte a néprajzkutató. – Ott emlékképet vásároltak és a koszorúval díszítettek fel. A kegyképre ezután áldást kértek, amit itthon a tisztaszobában helyeztek el.

Szintén értékes darabja a kiállításnak egy csoportkép 1914 márciusából. A felvétel Mariazellben készült, a búcsúvezetőt és a csornai Mária-lányokat ábrázolja. Érdekessége, hogy Josef Kuss műhelyében készült, tehát a zarándokok egy ottani jeles művésszel fényképeztették magukat..

A negyven centiméteres viaszszobor.
Figyelemre méltóak azok a gyöngyház berakásos kegyképek, melyeket a tehetősebb csornai gazdacsaládok tudtak megvásárolni. Ezek generációról generációra öröklődtek, több száz évesek. Látható a csornai kiállításon egy viasz Mária-szobor, negyven centiméter magas, talpazatán a felirat németül olvasható: Emlék Szent Mariazellből. Ezt szintén a tisztaszobában, a szinte oltárnak berendezett sublóton tartották.

Zarándokzászló a Rózsafüzér királynőjével.

– Kiállításunkon látható a csornai templomi nagyünneplős férfi- és női viselet – folytatta V. Szalontay Judit. – A gazdák és feleségeik a ruhákat szekereken vitték magukkal, Annabergnél öltöztek át, amikor meglátták a mariazelli templom tornyát. Ünneplőruhában vonultak be és köszöntötték a Szűzanyát. A bemutató része egy száz évnél idősebb zarándokzászló is, mely többször megjárta a hosszú utat. Egyik oldalán a Rózsafüzér királynőjét ábrázolja, másikon Jézus szívét.

Templomi nagyünneplőben a gazda és a felesége.


A megáldott kegykép menyasszonyi koszorúval.

A kiállításon annak a három csornai papnak is emléket állítanak, akik lelkes szervezői voltak a zarándoklatoknak. Ilyen volt Poller Endre városplébános, aki 1890-ben az egyik legnagyobb zarándoklatot vezette Mariazellbe. Élő Pál fényképe szintén megtalálható a múzeumban. Az ő idejéből, 1914-ből maradt fenn az a búcsúigazolvány, mely tanúsítja, hogy a zarándoklatot Burány Gergely csornai premontrei kanonok vezette. A harmadik plébános Lőrincz Imre, akinek szintén kiemelkedő szerepe volt a hagyományok ápolásában.

Olvasóink írták

  • 2. Dr. Nagy Miklós, Németország 2007. december 07. 10:15
    „Szívböl gratulálok ehhez a szép kiállításhoz. Okvetlenül megnézem!
    Nagymamám meselte Acsalagon, hogy ö is résztvett ílyen zarádoklaton.
    Dr. Nagy Miklós”
  • 1. Andi 2007. december 07. 09:57
    „Nézd meg a cikket”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatás fiatal gazdáknak

Kóny - A fiatal, negyven év alatti gazdákat segítő új, európai uniós támogatási rendszert mutatták… Tovább olvasom