Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Gázrobbanás Bősárkányban - Élet-halál közt a 27 éves sérült - fotók

A lélegeztetőgépen lévő, húszas évei végén járó férfi testfelületének több mint egyharmada megégett.

Testének negyven százaléka megégett, ezenkívül a légcsöve is súlyosan károsodott annak a 27 éves férfinek, akinek a háza kedden felrobbant.

Dr. Tamás László János, a kórház főigazgatója elmondta: a beteget   altatják és lélegeztetik, s néhány napon belül arról is pontos képük lesz,   milyen mélyen égett meg. Sajnos gyanítható, hogy a negyven százalék jelentős része másod- és harmadfokú,  ami életveszélyes állapotúnak minősül. 
  
Szerdára már teljes bizonyossággal megállapította a katasztrófavédelem, hogy gázrobbanás történt. A  Csornai Rendőrkapitányság pedig közveszélyokozás  megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást rendelt el a férfi ellen. 

Máskor sem csendes a Gábor Áron utca Bősárkányban, de szerád délelőtt a szokottnál is nagyobb volt a forgalom. Sokan voltak kíváncsiak az összedőlt házra, a  helybeliek  találgatták, mi történhetett. A  fiatalembert, ha személyesen nem is, de hírből ismerték. Tudták róla, hogy ő volt az, aki nemrégiben légpisztollyal fenyegetőzött a faluban barátnője családjánál. Körülbelül egy hónapja költözött a Gábor Áron utcába.

„Nem volt vele semmi probléma, de azon azért csodálkoztunk, hogy a lövöldözés után kiengedték – mondták az utcabeliek. – Azt láttuk, hogy nem dolgozik és az italboltot sűrűn látogatja, de ezenkívül nem hallatott magáról. Szinte nem is beszélt senkivel a környéken, nem kereste a kapcsolatot."

A szomszédok azért azt hozzátették: lövöldözni továbbra is szeretett. Egyikük úgy véli, macskájának a szeme bánta ezt a szenvedélyét, de a kertbe kiengedett pulykák közül is pusztult el egy légpuska töltényétől. „Jobb lett volna megelőzni a bajt" –  ez az általános vélemény most Bősárkányban.

„Mások felelőtlenségének mi isszuk a levét"  – mondta  Mózer Emilné. Az asszony arra célzott, hogy az utcában jó néhány ház megsérült a robbanásban. Mózeréké is. „A tetőre a bejárati ajtót vágta fel a robbanás, az törte össze a cserepeket" – jegyezte meg Mózer Emil.

Rosszabbul jártak a közvetlen szomszédok, akik az éjszakát sem tölthették otthonukban. Náluk jelentős a kár, pontos összegről még senki nem tudott beszámolni, mert ottjártunkkor várták a biztosítók szakértőit.

„Igen nagy szerencse,  hogy nem történt még nagyobb tragédia. Mert könnyen az lehetett volna, ha éppen akkor ott biciklizik vagy gyalogol valaki a ház előtt. Erre a fiatalember nyilván nem gondolt, amikor tudomásunk szerint megnyitotta a gázcsapot" – fogalmazta meg véleményét Nagy Gyuláné is.

Andorka Antal még hozzátette: azt sem tudják, miként engedhették haza az előző esete, azaz a lövöldözés után. Király Árpád is ezt kérdezte, hiszen nem értik, hogy akinek ilyen ügye van, miként kerülhet vissza ugyanabba a közösségbe.

A Kisalföld érdeklődésére a megyei rendőr- főkapitányság úgy tájékoztatott, hogy az augusztus 12-én történt eseménnyel kapcsolatban garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, ami jelenleg is folyamatban van. 

Előzmények

16. 00 -Életveszélyes állapotban fekszik az éjszakai bősárkányi gázrobbanás sérültje a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház intenzív osztályán - közölte az intézmény főigazgató főorvosa szerdán az MTI érdeklődésére.

Tamás László János elmondta: a lélegeztetőgépen lévő, húszas évei végén járó férfi testfelületének több mint egyharmada megégett, és légúti égési sérüléseket is szenvedett.

A katasztrófavédelem megyei szóvivője korábban elmondta: gázszivárgás miatt órákra el kellett hagynia otthonát 16 embernek a rábaközi településen, miután kedd este robbanás döntött össze egy házat, egy másikat pedig lakhatatlanná tett.

10.45 - A rendőrség közleménye szerint elvágta a gázvezetékeket, majd magára gyújtotta a házat a bősárkányi férfi. A kiérkező egyenruhások a helyszínen megállapították, hogy a házban lakó K. Péter 27 éves férfi eddig tisztázatlan okból szándékosan vágta el a földgázvezetékeket és nyílt láng használatával gázrobbanást idézett elő. A detonáció hatására az épület összedőlt és a szomszédos lakóházakban is kárt okozott. A helyszínre vonuló Katasztrófavédelmi szakemberek oltási- és veszélyelhárítási művelete alatt a szomszédos épületek lakóit a rendőrök kitelepítették. A robbanást okozó helyi férfi égési sérüléseket szenvedett.

A Csornai Rendőrkapitányság a fiatal férfi ellen közveszély okozás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást, az ügy további körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja.

Szerda 10.40
- Közveszélyokozás miatt nyomoznak a kedd esti bősárkányi házrobbanás ügyében.

A rendőrség nem kommentálta azt az értesülést, amely szerint a kedd esti detonációban megsérült férfi lövöldözött néhány hete a Bősárkányban. Augusztus közepén fogtak el a rendőrök a rábaközi településen egy légpisztollyal lövöldöző férfit. Egy elhúzódó családi vita fajult odáig, hogy egy huszonéves férfi gázpisztolyt fogott barátnője apjára, megfenyegette, és háromszor a lába elé, a földbe lőtt - írta az MTI.

23.20 - A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szomszédos sérült ház lakói nem kérték az elhelyezést.

A gázszolgáltató szakemberei megszüntették a gázszivárgást Bősárkányon a Gábor Áron utcában, ahol robbanás miatt összeomlott egy lakóház. A tűzoltók megkezdték a terület átvizsgálását, valamint az épület szétbontását. A szomszédos sérült ház lakói mégsem kérték elhelyezésüket, rokonoknál oldják meg elszállásolásukat. A többi tizenkét kimenekített lakó visszatérhetett otthonába.

22.36

A kisalfold.hu a katasztrófavédelem sajtóreferensétől megtudta: vélhetően gázszivárgás okozta a balesetet, amelyben - lapzártánkkor úgy lehetett tudni - egy személy sérült meg.

Őt a házon kívül, az udvaron találták meg. A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre, a mentésben részt vettek a kapuvári, a csornai, a lébényi szakemberek, illetve a bősárkányi önkéntesek. Este tíz óra magasságában a csonkot, ahonnan a gáz szivárgott, sikerült elzárni.

Addig viszont a szomszédos házakból (összesen hatból) tizenhat embert kellett ideiglenesen biztonságba helyezni. A baleset körülményeit, illetve azt, hogy van-e még sérült az összedőlt házban, lapzártánkkor is vizsgálták.


Gázrobbanás Bősárkányban - fotók: Cs.Kovács Attila

Úgy tudjuk, hogy négy ember nem töltheti a házában az éjszakát, ők rokonoknál szállnak meg éjszakára. Miután a gázszivárgást sikerült megszüntetni, tizenketten visszatérhettek otthonaikba.

A mentőktől annyit sikerült megtudni, hogy a sérült súlyos állapotban van, testének legalább negyven százaléka megégett.

Kórházba szállítása közben intubálni kellett, vagyis lélegeztetve került a Petz-kórház égésplasztikai sebészetére, ahol a szakszerű ellátást az éjjeli órákban megkapta.

22.03

Egy ember megsérült, amikor robbanás történt a Bősárkány egyik családi házában - közölte a katasztrófavédelem megyei szóvivője kedd este.

A környező épületeket 16 embernek kellet elhagynia gázszivárgás miatt. Ruskáné Takács Anita elmondta, hogy az első jelentések szerint a detonációban a ház összeomlott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beledi kocsmában iszogatott, majd mikor WC-re ment elemelték a telefonját

A tolvajt hétfőn elcsípte a rendőrség, házkutatáskor megtalálták a telefont. Tovább olvasom