Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Gázolások a zebrán a rossz besorolás miatt

Csornán a kórház előtti átkelőhelyen idén – eddig példátlan módon – már egy halálos és három súlyos sérülést okozó gázolás volt. Az illetések most bejárást terveznek a balesetmentes viszonyok megteremtése érdekében.
Idén már négy gyalogost ütöttek el Csornán a Soproni úton, a Margit Kórház előtti zebrán. Egyikük meghalt, hárman pedig súlyosan megsérültek. Itt korábban csak elvétve fordult elő baleset.

Négyszer szinte ugyanúgy

– Mindegyik balesetet szinte azonos szituáció előzte meg – mondta el Széles László őrnagy, a Csornai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. – Három esetben a gyalogos a Kórház felől akart átmenni a zebrán, közben az úttest közepén, a tavalyelőtt kialakított járdaszigeten megállt, hogy elengedje a városközpont felől érkező járműveket. Ugyanakkor az említett irányból, a belső forgalmi sávban közlekedő jármű vezetője is úgy döntött, hogy a várakozó személyt átengedi.

Nem így a zebra után „elfogyó" külső sávban nagy sebességgel érkező gépkocsi vezetője, aki nem állt meg, mert igyekezett beférkőzni a körforgalomba csatlakozó belső sávba, s közben elütötte a gyalogost. A negyedik esetben az ellenkező oldalról indult el a későbbi áldozat a zebrán. Pt a külső sávban haladó jármű átengedte, a belsőben érkező viszont halálra gázolta.

Széles őrnagy szerint – és ezt a gyalogosok figyelmébe ajánlja – az elsőbbség az, amit megadnak, tehát a zebra sem nyújt feltétlen védelmet. Miközben a sofőröknek be kell tartaniuk azt a szabályt, hogy a zebra előtt álló jármű mellett tilos elhaladni.
A minap ugyanezen a szakaszon történt egy más jellegű baleset is. A megszűnő külső sávban haladt egy néhány perccel korábban átvett új személyautó, melynek sofőrje szabálytalan sávváltás közben összetörte a gépkocsit.

Ellenőrzik a szakaszt

Széles László elmondta, hogy a veszélyessé vált átkelőt a jövőben gyakrabban ellenőrzik a rendőrök. Ám az őszi bejárás során a közútkezelő kht. munkatársaival megpróbálnak megoldást találni a balesetveszélyes csomópontra.

Közútkezelői bejárás

Nagy Ákos, a megyei közútkezelő csornai üzemmérnökségének vezetője úgy vélte: a legfőbb gond az, hogy itt az autósok egy része elsősorban nem a gyalogátkelőhelyre összpontosít, hanem arra, hogy miként sorolhat át a belső sávba. Megerősítette, ha megkapják a rendőrség átiratát, bejárást szerveznek a helyszínen és akkor döntenek arról, hogy milyen forgalomtechnikai beavatkozást lehet vagy kell itt végrehajtani.

A Soproni út Margit Kórház előtti zebráján március 8-án kamion ütött el egy gyalogost, aki a Kórházban meghalt. A súlyos sérülést okozó balesetek időpontjai: május 11., augusztus 28. és szeptember 23. Két esetben személyautó, egy esetben kistehergépkocsi vezetője volt a gázoló.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háziorvos nélkül maradtak

Kónyból távozott a községben tizenhárom évig praktizáló háziorvos. Utódját keresik. Egyszer majdnem… Tovább olvasom