Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Gazdasági érdekek döntenek

A Kapuváron beruházni kívánó szegedi kft. mindenképpen megépíti új áruházát. Ha nem a Honfoglalási parkban, akkor a temető mellett. A Kisalföldben már többször is foglalkoztunk a kapuvári önKormányzat és egy befektető közötti telekcsere ügylettel a terveztt áruház építés kapcsán.

A lakosok aláírásgyűjtéssel, az önkormányzati képviselők egy része pedig ellenvéleményét hangoztatva tiltakozik az ellen, hogy a jelenlegi Honfoglalási park helyén áruház épüljön. A napokban a befektető cég vezetője kereste meg szerkesztőségünket. Álláspontjukat ismertetve elmondta: az üzlet mindenképpen megépül.

– Amikor a kapuváriak által volt Édász-területként emlegetett ingatlant megvásároltuk, alaposan körülnéztünk a városban és úgy találtuk, hogy a telek megfelel gazdasági érdekeinknek -mondta el elöljáróban a szegedi PTC Plus Kft. vezetője, Czifra Lászlóné.

-Beépítési vázrajzot készítettünk, mely megállapította, hogy a terület alkalmas az üzlet felépítésére és az előírt számú parkoló is kialakítható. Mi egyértelműen azért vettük meg az ingatlant, hogy oda építkezzünk. Ekkor érkezett hozzánk a kapuvári önkormányzat megkeresése, hogy kegyeleti okokból nem tartják jó ötletnek cégünk elképzeléseit és cseretelket ajánlottak fel. Természetesen megértettük az indokokat és ezért mentünk bele abba, hogy máshol, a város által felajánlott területen építkezzünk. Az önkormányzat által kijelölt helyszínek közül a Honfoglalási park maradt, mint lehetséges megoldás.

- Az önkormányzat több lehetséges helyet is kijelölt, ám a kft. ragaszkodott a Honfoglalási parkhoz. – Valóban, több lehetőség is felmerült, de azt mindenkinek meg kell értenie, hogy egy beruházó elsősorban a gazdasági szempontok szerint dönt az építkezés helyének kiválasztásánál is - válaszolt Czifra Lászlóné. - A gazdasági, városi és lakossági érdekek egyeztetésével a felmerült területek közül kizárólag az emlékpark területe volt kezelhető alternatíva. - Az önkormányzat és a PTC Plus Kft. közötti szerződés tervezetében szerepel, hogy a honfoglalási emlékhelyet a kopjafákkal és az emléktáblákkal együtt a cég költségén állítják majd fel újra, méltó, az önkormányzat által kijelölt, parkosított és térvilágítással ellátott környezetben.

– Nekünk a békesség a célunk, nem akarunk hadakozni sem az önkormányzattal, sem a lakossággal, hiszen tulajdonképpen őket szeretnénk kiszolgálni -folytatta a cégvezető.- Arra törekszünk, hogy az ügy mielőbb rendeződjön, és az időveszteség minél kevesebb legyen. Cégünk mindenképpen megépíti az áruházat, ha máshol nem, akkor a temető mellett, természetesen az épített és természetes környezet megfelelő védelmével és rednezésével. Czifra Lászlónétól megkérdeztük azt is: nem szokatlan-e az a fizetési mód, hogy az értékkülön bözet 15 millió forintjából tízet készpénzben utalnak a város számlájára, ötöt pedig egy városi alapítvány kapna meg. A cégvezető válaszában elmondta: nem fizetési módról van szó.

A beruházó értékkülönbözetet teljesít 10 millió forint értékben, és ettől függetlenül, közérdekű kötelezettségvállalásként ajánlotta fel a cégcsoport az 5 millió forint adomány átadását. A közcélok ilyen módon való támogatása a gyakroltaban is elfogadott, és törvényes. Czifra Lászlóné még megjegyezte: hasonló felháborodással és nyilatkozat-áradattal eddig még nem találkoztak beruházásaik során, noha 1996-óta dolgoznak ezen a területen. – Különösen sajnálatos ez azért, mert a kapuvári beruházással saját tulajdonú áruházat kívánnak megvalósítani, a város ellátottságának javításával, munkahelyek teremtésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz év lemaradást kell behozni

A mezőgazdaságból élők szerint megint mélyponton van az agrárium. Abban reménykednek, hogy sok… Tovább olvasom