Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Gazdasági érdekek állnak a háttérben?

Dr. Biró Péter kapuvári polgármester szerint az élelmiszer-áruház építését ellenzők között akad olyan, akinek gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy a beruházás meghiúsuljon.
Dr. Biró Péter Látványterv: Az áruház épülete illeszkedik környezetébe.
A Kisalföld április 4-i számában számoltunk be arról, hogy Kapuvár központjában egy áruházlánc üzletet kíván építeni. Meg is vásároltak egy területet közvetlenül a temető szomszédságában, mire a város vezetői – kegyeleti okokból – egy másik ingatlant ajánlottak fel. A beruházást ellenzők szerint a gond csak az, hogy ez a terület a jelenlegi Honfoglalási park. A tiltakozók között vannak a park közelében élők és önkormányzati képviselők is. Az építkezés megakadályozására aláírásgyűjtés is indult.

Kényszerhelyzetben

A pénteki írásra dr. Biró Péter polgármester reagált, aki állítja: az önkormányzat kényszerhelyzetben volt, amikor csereterületként a Honfoglalási parkot ajánlották fel a befektetőnek. A város első embere arról is beszélt, hogy az ellenzők között van olyan képviselő, akinek gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy az áruház ne épüljön meg.
„ Korábban én mindig a multibefektetések ellen voltam,
de pár éve rájöttem, hogy ezt a folyamatot megakadályozni nem tudjuk, de befolyásolni igen."
Varga Géza a város kereskedelmében érdekeltségekkel rendelkezik, így érthető, ha a beruházás ellen kardoskodik – jelentette ki dr. Biró Péter. – A képviselő úr azt sem érti, hogy miért nem vásároltuk meg korábban a volt ÉDÁSZ-területet. Mint a város egykori alpolgármesterének neki igazán tudnia kellene, hogy többször volt szó az ingatlan megvételéről, de az önkormányzat soha nem volt olyan anyagi helyzetben, hogy erre több millió forintot tudott volna fordítani.
A polgármesternek felvetettük: hallani olyan véleményeket is, hogy a beruházást támogatók között is vannak olyanok, akiknek meg épp ahhoz fűződik gazdasági érdekük, hogy az áruház mindenképpen megépüljön.
– Ezt visszautasítom, mert senkinek semmilyen gazdasági érdeke nem fűződik ehhez. Itt egyedül a várost védő cél jelent meg, a lakosság többségének érdekeit figyelembe véve – hangsúlyozta.

Ha tetszik, ha nem?

Dr. Biró Péter elmondta: nem gondoltak arra, hogy valaki éppen a temető szomszédságában vet szemet a területre, ám amikor a cég megvette azt, az önkormányzat kész tények elé lett állítva.
– A nyilatkozók állításaival ellentétben nem egy helyet ajánlottunk fel a befektetőnek, hanem többet is megmutattunk neki – állítja dr. Biró Péter. – P viszont ragaszkodott a Honfoglalási parkhoz és kijelentette, hogy mindenképpen meg fogja építeni az áruházat, ha kell, a temető mellett is, még ha ez nekünk nem tetszik, akkor is. Ezt mindenképpen szerettük volna elkerülni.
Dr. Biró Péter szerint nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a vállalat húsz főnek biztosít munkahelyet, és az épület stílusával illeszkedik a környezetébe. Az ott lakóknak természetesen szolgalmi joguk lesz.

„ A lakosság belátó lesz"

– Nem tudok egyetérteni azzal a képviselői nyilatkozattal, hogy változtatunk a döntéseinken. A megváltozott körülmények kényszerítettek minket arra, hogy átgondoljuk előző határozatunkat – mondta a polgármester.
– Minden képviselőnek joga és kötelessége, hogy közérdekben nyilatkozzon, tájékoztasson, de mindig csak az igazat, a lelkiismeretre hallgatva szabad ezt megtenni. Zárt ülésen történtekről azonban nyilatkozni az önkormányzati törvény, a szervezeti és működési szabályzat, de bizonyos etikai normák értelmében sem szabad.
Dr. Biró Pétert arról is kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeztek az építkezés ellen.
– Hallottam róla és nyilván foglalkoznunk kell vele, ha olyan számú aláírás érkezik. Nekem azonban az az érzésem, hogy erre nem kerül sor, mert a kezdeményezés nem fogja elérni a célját, mivel a lakosság döntő többsége belátja, hogy az ő érdekükben döntöttünk így.
Az ingatlancsere esetén értékkülönbözetet fizet a vállalat az önkormányzatnak. Tízmillió forintot készpénzben, a fennmaradó ötmilliót pedig a gartai orvosi rendelő alapítványa kapja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megépülhet az új iskola

Szerda délután elhelyezték Csornán az új Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola… Tovább olvasom