Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Gazdálkodási napló és talajvizsgálat

Az agrár-környezetvédelmi programban részt vevő gazdálkodók feladatairól beszélt a Kisalföldnek Családi János.

Családi János
Többek között augusztus végén zárják le a gazdálkodási naplót és el kell végeztetni a talajvizsgálatokat is.

Fontos feladatai lesznek

augusztus végén azoknak a gazdálkodóknak, akik részt vesznek az agrár-környezetvédelmi programban. A közel ezer megyei termelőnek augusztus 31-én fejeződik be ugyanis a program második éve. A részletekről Családi János, a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv tanácsadója tájékoztatott.

– Először is a naprakészen vezetett gazdálkodási naplót kell augusztus 31-i dátummal lezárniuk a gazdálkodóknak – kezdte Családi János. – Szeptember elsejétől természetesen új naplót kezdenek a kollégák. A lezárt dokumentum másolatát, minden oldalt aláírva, el kell küldeni a rendelet által meghatározott címre, ami szeptemberben még változhat. Szintén lényeges teendő, hogy a talajvizsgálatok alapján visszamenőleg ki kell számítani a tápanyag-visszapótlás adatait. Az első év naplójában ezek az adatok nem szerepelnek, ezért hiánypótlásként szintén el kell juttatni ezeket a hatósághoz.

Családi János elmondta: a programhoz jelenleg nem lehet csatlakozni, erre várhatóan 2007-ben nyílik lehetőség. Új gazdák és új földterületek is beléphetnek a rendszerbe. A vidékfejlesztési terv tanácsadója szerint a program hasznos és jó lehetőség a termelőknek az európai uniós csatlakozás után kialakult versenyben. Igaz, azt hozzátette, hogy az uniós versenytársak a területalapúhoz hasonlóan nagyobb támogatást kapnak, mint a magyar gazdák. Az alapprogramban részt vevők az egyéb szántóföldi növényekre 98 eurót, a zöldségtermesztéshez 172 eurót kapnak hektáronként.

Az integrált program zöldségtermelőinek támogatása hektáronként 223 eurós, az egyéb szántóföldi növényeké 133. Az ültetvények hektáronkénti dotációja az integrált rendszerben 388.
Ahhoz, hogy ezekhez az összegekhez hozzájussanak, több feltételnek kell megfelelniük. Ilyen például a gazdálkodási napló vezetése, a környezetbarát növénytermesztés, talajművelés, növényvédelem, tápanyag-visszapótlás.

– Kevesen tudják, hogy a normál területalapú támogatásnak is feltétele a talajvizsgálat, amit ötévente egyszer kell elvégeztetni. Célszerű ezt idén ősszel megtenni, mivel a talajlaborok leterhelése most nem annyira jelentős. Az ellenőrzések folyamatosak, a vizsgált gazdák felét véletlenszerűen választják ki, másik felét pedig a kockázatelemzés alapján – tette hozzá Családi János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összetartozás tábortűzszertartással

A Bessenyei György Cserkészcsapat tagjai egy hetet töltöttek együtt a Farádhoz közeli tanyájukon. Mivel a helyi horgászokkal hónapok óta nem sikerült közös nevezőre jutni a csárdát megközelítő utat illetően, az első teendő egy új útvonal kialakítása volt. Ebben a tanya szomszédságában lévő földterület tulajdonosa, valamint a bérlő, a bogyoszlói téesz sietett a cserkészek segítségére. Tovább olvasom