Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Gazdacsere előtt?

A volt határőrlaktanya parancsnoki épületébe költözik a csornai Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola. A költözés csütörtökön kezdődött, ám egy héttel korábban az intézmény sorsát érintő fontos döntést hozott az önkormányzat képviselő-testülete.
Költözés közben: Lechner Aranka igazgató és helyettese, Hatosné Sipos Márta.
Csorna új képviselő-testülete az első ülésén Papp József polgármester javaslatára döntött arról, hogy élni kíván az Arany-iskola visszavételének jogával. Az intézmény átadás-átvételéről a városi és megyei önkormányzat még 2000. augusztus elsején kötött megállapodást. A múlt heti döntés hátteréről Papp Józseftől kértünk tájékoztatást.

Két feltétel szükséges

– A 2000-ben aláírt megállapodás második pontja szerint ha az iskola változatlan körülmények között működik, akkor jogunk van a feladatot és a hozzárendelt vagyont térítésmentesen visszavenni – mondta Papp József. – De van ennek az ügynek másfajta megalapozottsága is. Korábban többször elmondtam, hogy önrész nélkül állami támogatásból a csornai önkormányzat is képes új iskolát építeni.
A polgármester hangsúlyozta: nem célja a döntésnek, hogy akár a legkisebb mértékben is akadályozza az új iskola építését. Szerinte a visszavételnek két feltétele van. Az egyik, hogy az állam a megítélt címzett támogatást a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat helyett ugyanarra a célra, változatlan feltételek mellett biztosítsa a csornai önkormányzatnak. A másik feltétel, hogy erről meg kell egyezni a megyével. Ezért országgyűlési képviselőként a parlamentben javaslatot nyújtott be a költségvetési törvényhez, hogy módosítsák a címzett támogatás címzettjét. S egyben tárgyalást kezdeményezett a megyei közgyűlés új elnökével.

„ Mi is megépíthetjük"

– Nincs ellentmondás abban, hogy miközben az anyagiak szűkössége miatt szinte állandóan a nem kötelezően ellátandó feladatok felülvizsgálatáról beszélnek, most éppen egy nem kötelező feladat visszavételéről van szó? – kérdeztük Papp Józseftől.
– Ez csak látszólagos ellentmondás. Akik annak idején megszavazták az Arany János iskola átadását, azzal az indokkal tették, hogy csak a megye képes a körülményeken változtatni: felújítani, vagy új iskolát építeni. Azt gondolom, hogy önrész nélkül állami támogatásból erre mi is képesek vagyunk. Ennek a jelzése ez a javaslat és ezt fogadta el a testület.

Testületi megállapodás?

Ugyanakkor Papp József úgy vélte, átszervezés nélkül az intézményi feladatrendszert nem lehet finanszírozni, végig kell gondolni, hogy milyen módon történjen az a jövőben. Reményét fejezte ki, hogy ebben a kérdésben megállapodásra jutnak a testületben és továbbra is lehetőség lesz Csornán nívós középiskolákban tanulni. De ez nem veszi olyan mértékben igénybe a helyi működési és fejlesztési forrásokat, mint eddig.

Nincs információ

Szabó Miklós, a megyei közgyűlés oktatásért felelős alelnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy még nem érkezett hivatalos megkeresés a csornai önkormányzattól, így egyelőre nem tud érdemben nyilatkozni a lehetőségekről.
Lechner Aranka, a tanoda igazgatója pedig a költözés közepette csak annyit mondott: nincs információja az ügyben, ezért a véleményét sem tudja megosztani velünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvbemutató: Parázsból hamu

Parázsból hamu című könyvét mutatta be kollégánk, Varga Lajos Csornán, a Martincsevics-könyvtárban.… Tovább olvasom