Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 5°C | 10°C

Gátlástalanok az éjszakai besurranók

˝Odalett a biztonságérzetünk, a nyugodt álmunk. Gyötrő éjszakáink vannak és éjjel négyszer-ötször is ellenőrizzük az ajtókat, ablakokat˝ – mondta portálunknak egy csornai fiatalember.

Otthonukat éjszaka rabolták ki, amikor a család békésen aludt.

Kutyákkal, riasztóval védekeznek az éjszaka meglopott családok a besurranók ellen. Csornán az elmúlt években többször is előfordult, hogy miközben a családtagok aludtak, tolvajok ténykedtek otthonukban. Olyan is volt, hogy a házigazda szembetalálkozott a folyosón a betörőkkel.

– Gátlástalan, a veszéllyel nem törődő bűnözőkkel van dolgunk, akiket nehéz azonosítani. Nyomszegény helyszínt hagynak hátra. Kesztyűben dolgoznak és gyakran cipőjükre is zoknit húznak – mondta el az esetek jellemzőit ˝portálunknak Berki Szilárd, a csornai kapitányság nyomozó alosztályának megbízott vezetője.

Álmatlan éjszakák azóta is

Azon túl, hogy a tolvajok ékszereket, bankkártyákat, készpénzt visznek magukkal, még valami ˝odalesz˝ egy-egy eset után. A kiraboltak biztonságérzete és nyugodt álma. Egy, a neve elhallgatását kérő csornai fiatalember arról beszélt portálunknak, hogy a betörés után hónapokig gyötrő álmaik voltak.

– Egy légtérben voltunk a bűnözőkkel, akik gátlástalanul fosztottak meg minket értékeinktől és biztonságérzetünktől – mondta. – Belegondolni is rossz, miképpen reagáltak volna, ha „megzavarjuk" őket vagy rosszul alvó gyermekünk találkozik a betörőkkel. Mi végig aludtunk a besurranás idején, pedig azt hittük, hogy nálunk rosszabbul alvó család alig van. Nem értjük azóta sem, hogyan tudtak úgy „dolgozni" otthonunkban, hogy nem riadtunk fel a neszekre.

A rendőrök a nyomszegény környezet miatt tehetetlenek a besurranókkal szemben. Nincsenek ujjlenyomatok és az elkövetők cipőikre is zoknit húznak
A rendőrök a nyomszegény környezet miatt tehetetlenek a besurranókkal szemben. Nincsenek ujjlenyomatok és az elkövetők cipőikre is zoknit húznak.

Náluk az udvarra nyíló, bukóra állított ablakon mentek be az ismeretlen elkövetők. Kevés nyomot hagytak, és mint a többi esetben is, a rendőrség nem tudta felderíteni kilétüket. Berki Szilárd megjegyezte: kerültek képbe személyek, de nem tudták rájuk bizonyítani a bűncselekményeket.

– A betörés a közbiztonságba, míg a felderítés hiánya a rendőrségbe vetett bizalmunkat rendítette meg. Azóta éjjelente négy-ötször is ellenőrizzük, hogy be vannak-e zárva az ajtók, ablakok, az egyik lámpát pedig mindig égve hagyjuk – folytatta a meglopott családfő. – Elkeseredésünket növelte, hogy a biztosító sem akart fizetni, mondván, nincsenek betörésre utaló nyomok. Még mi érezzük magunkat felelőtlennek, mert zárt kapu és bejárati ajtó mellett, nyáron az egyik ablakunk bukóra volt állítva.


Még aznap éjjel levették a pénzt a kártyáról

Berki Szilárd a bűnözők módszereiről kifejtette: van, hogy a bejárati ajtón, a pinceablakon vagy a szomszéd felőli kis ablakon másznak be. Előtte nyilván felderítik a helyszínt, még ha a benti körülményeket nem is ismerhetik.

– Csornán elsősorban a felsőszeri városrész kétszintes házait látogatták az elkövetők. Éjjel egy és három óra körül érkeznek és néhány percig, esetleg negyedóráig tartózkodnak a lakásban. Miközben a lakók a felső szinten alszanak, az alsó szint könnyű prédának tekinthető. Bizonyára a betörés előtti napokban figyelik a helyszínt, a tulajdonosok éjszakai mozgását. Odabent aztán kutatnak is, de biztos kézzel nyúlnak a könnyen mozdítható értékekhez. Ezek az emberek nagyon bátrak – tette hozzá a nyomozó.

Egy-egy esetet kiemelve elmondta: volt, hogy a házigazda a folyosón találkozott a hívatlan látogatóval, aki gyorsan kereket oldott. Előfordult, hogy hajnalban a tulajdonos telefonjára érkezett a banki SMS, hogy pénzmozgás volt a számláján. Azaz, még aznap éjszaka felvették a lopott bankkártyáról a pénzt. Ehhez persze az is kellett, hogy a kódszám is a tárcában legyen. A legutóbbi esetben a bejárati ajtó zárját feltörve jutottak be a családi házba, de a riasztó megszólalt és a tettesek elmenekültek. A megelőzés leghatékonyabb módszere Berki Szilárd szerint a riasztó felszerelése. Nem árt, ha kutya is van a háznál, illetve a szomszédok is segíthetnek. Ha az utcában gyanúsan nézelődő, idegen alakokat látnak, azonnal szóljanak a rendőrségnek. Írják fel a gyanús járművek rendszámát és igyekezzenek személyleírást is adni.


A létrát a szomszédtól lopták

A szintén csornai dr. Csehi Gabrielláékhoz tavaly törtek be. Az oldalsó kis ablakon jutottak be és a tolvajok szemtelenségére jellemző, hogy a létrát a szomszédból cipelték át. A család azóta riasztót szereltetett fel és két kutyát is tartanak.

Dr. Csehi Gabriella: ˝Meggyalázták otthonunkat, nem vagyunk biztonságban saját lakásunkban sem.˝
Dr. Csehi Gabriella: ˝Meggyalázták otthonunkat, nem vagyunk biztonságban saját lakásunkban sem.˝

– Egy hatvanszor hatvan centiméteres kamraablakon keresztül látogatott meg minket a betörő, miközben a család békésen aludt – idézte fel az esetet portálunk kérésére. – Meggyalázták otthonunkat, de szerencse a szerencsétlenségben, hogy mindhárman épségben vagyunk és ˝csak˝ a tárcáinkban lévő pénzt vitték el. Tudom, hogy a rendőrség problémákkal küzd, de azon az éjszakán mindössze két ügyeletes járőr teljesített szolgálatot a városban. Számomra érthetetlen, hogy az éjszakai közbiztonságra csak két ember vigyáz. A betörés után riasztót szereltettünk. Két kutyát is tartunk a háznál, de így élni inkább félelmetes, mint biztonságos.

Dr. Csehi Gabriella elmondása szerint családja álmai azóta sem nevezhetőek nyugodtnak. A szörnyű éjszaka emlékeit, és azt, hogy áldozatai lettek az egyik leggátlástalanabb bűncselekménynek, nehéz feldolgozni. Naponta eszükbe jut, hogy az ember mennyire nincs biztonságban a bűnözőktől, még saját otthonában sem.


Mosonmagyaróváron gyakoribb

Csornán idén egy éjszakai besurranás volt. A kapuvári kapitányságon kapott tájékoztatás szerint ebben az évben nem volt dolguk ilyen bűncselekménnyel. A mosonmagyaróvári és környéki adatokat Babos László alezredes, bűnügyi osztályvezető ismertette. Elmondta, 2008 januárja óta öt ilyen eset fordult elő, az elkövetők nem kerültek rendőrkézre.

Olvasóink írták

 • 13. Reális 2009. november 30. 11:25
  „Az a baj,hogy rendőrség legmagasabb vezetői politikai befolyás alatt vannak,és nem lehet a derék,csoportosan járó polgártársainkkal szemben az őket megillető bánásmódot folyamatosítani!Mert ha már kérik tőlük a személyigazolványt,egyszerre rásszistáznak!”
 • 12. Baradlay 2009. november 29. 12:51
  „Ezert kellene fegyver es a NEP szettlone a szemeteket! Na,es gordonkaekat!!!Miattuk van minden!”
 • 11. GabeszI 2009. november 28. 23:05
  „Eljutottunk oda, hogy aki becsületesen él és dolgozik, valamint adót fizet, azzal nem foglalkozik senki sem. Sokat utazok, hetente biztos kivesz valahol egy rendőr, csakhogy megnézzenek. Imádom nézni őket, amikor lassan járják körbe az autót a 20 éves kölkök és sugárzik róluk a hatalom tudata. Bezzeg ha éjszaka egy termetes izzadt barna gyereket kéne megfogni, akinél talán kés van és egy adófizető lakását rabolja ki!- nahát 20 éves hősünk szerintem nem is mer semmit sem tenni. Ez van. Egy biztos, ha az állam nem tesz hamarosan rendet, a polgárok fognak és az nem lesz jó senkinek sem. Ettől óvjon meg bennünket a Jóisten!”
 • 10. kishektor 2009. november 28. 20:20
  „Tisztelt Berki úr! hogy érzi magát mikor az Önök által elfogott betörővel 3 nap múlva az utcán találkozik ? Ez itt a rákfenéje mindennek , persze az igazságügyben dolgozók ezt nem igy érzik, igaz nem is őket rabolják ki.”
 • 9. Reális 2009. november 28. 12:48
  „Amíg következmények nélkül lehet mindent csinálni ebben az országban,addig nem is lesz rend!Persze ehhez kéne végre olyan kormányzat,akinek az érdeke a rend!”
 • 8. ogre 2009. november 27. 18:55
  „Szerintem az lenne a legfontosabb nálunk, hogy az ember a saját vagyonát megvédhesse "MINDENÁRON"! Mint sok más országban. De ezt nem engedik a törvényeink sajnos. Pedig lenne egy-két ötletem az elkövetőkkel szemben ha elcsípném őket /aktion/ közben.”
 • 7. janika 2009. november 27. 17:45
  „Azon sem lehetne csodálkozni, ha a rendőrséget rabolnák ki e körzetben!”
 • 6. ladiszlo 2009. november 27. 15:58
  „Vajon akkor mit csinál a a POLICE????????”
 • 5. Dávid1908 2009. november 27. 15:52
  „Vigyék, amit akarnak, de én nem mernék szembeszállni velük. Ki tudja, milyen fegyverrel vannak felszerelkezve. Amennyiben tetten érném őket, igyekeznék az arcokat megjegyezni. miro132 szerencséje volt a kollégádnak.”
 • 4. Putyilov 2009. november 27. 15:21
  „De legalább nem hajtanak gyorsan,becsatolják az övüket és nem telefonálnak vezetés közben.
  Ez a lényeg,igaz???”
 • 3. miro132 2009. november 27. 10:23
  „kollegamat a heten hetfon raboltak ki ugyenezzel a modszerrel. O felebredt es nekiesett az egyik betoronek akik 3 an voltak. nagy dulakodas lett ejjel 4 orakor de nem tudta megfogni a besurranokat sajnos. Mire a rendorseg kiert mar kereket oldottak. Meg szerencse hogy nem volt fegyveruk mert akkor akar tragedia is tortent volna.”
 • 2. medvemaczi 2009. november 27. 09:26
  „A kutya sem ér semmit, ha megmérgezik előtte való nap... Miért fizetünk adót, ha nem tudnak vigyázni ránk a mi pénzünkből foglalkoztatottak?? Abból a pénzből simán eltartok egy biztonsági őrt:)”
 • 1. Csajsziland 2009. november 27. 08:39
  „Vágon a falu közepén , lakóház közvetlen falszomszédságában sokadszorra fosztják ki a Coop ABC-t. Legutóbb már elvágták a telefonvezetéket, amin bejelez a riasztó a rendőrséghez, a tetőre felmászva kinyomták a riasztó szirénáját pur-habbal. Tehát a riasztó semmit nem ér. Aki abban bízik, hiú álmokat kerget. Egy hűséges, jó jelzőkutya és önvédelmi fegyverek otthon, mint pl. kandallótisztító- készlet :-)
  De ha valahová nagyon be akarnak menni, akkor meg is fogják tenni! Mindig a kopók előtt járnak legalább 2 lépéssel. :(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy kamion Bősárkánynál - Fotóval

A 86-os főúton Csorna és Bősárkány között az éjszakai órákban kigyulladt egy fát szállító kamion… Tovább olvasom