Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Garta 350. születésnapját ünneplik

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepli háromszázötvenedik születésnapját az egykori önálló község, Garta. Többek között ökörsütéssel és ünnepi szentmisével emlékeznek.

Ünnepelnek a gartaiak. A hétvégén háromnapos rendezvénysorozattal ünnepel Kapuvár déli városrésze, Garta. A 350 éves évforduló méltó megünneplését a Gartáért Alapítvány vállalta magára.
A programsorozat szombaton ökörsütéssel kezdődik a gartai városrészi központban (Szent Sebestyén-templom, Szent Katalin utca), ahol Berg Gusztáv-kiállítással, lovas-, motorosfelvonulással ünnepelnek a gartaiak. Szombat délután és este zenés, táncos programok várják az érdeklődőket. Vasárnap délután négy órakor ünnepi köszöntőkkel nyit a rendezvény, majd a gyermekeket várják és zenés műsor következik, este pedig bál zárja a napot. Hétfőn a Szent Sebestyén-templom lesz az ünnepi programok helyszíne, ahol többek közt ünnepi misére és Pavlóczki Béla történész jóvoltából gartai történelemórára várják a vendégeket.

Gartárium, mondatokban. A kapuvári vár egykori muskétásai alapították 1663-ban a Garta néven ismert mai városrészt, mely 1922-ig önálló kisközség volt. A helybéliek a városból Beled felé vezető Rákóczi utcán a postától számítják Gartát. A postával szembeni trafikot ezért vámháznak is hívják, utalva az egykori, települések közti villongásokra is, ám a Sport utca egyik családi háza előtt ma is látható a két városrész határát jelző vonal. A mai városrész története Nádasdy Ferenccel kezdődik, aki a vár muskétásainak engedélyt adott, hogy a vártól délre, mintegy két kilométerre házakat építsenek. Azok a katonák, akik nem rendelkeztek önálló házzal, más katonáknál laktak, így alakult ki az úgynevezett közös udvar, mely jellemző volt az akkori Gartára (mutatóban máig is léteznek ilyenek). A településen a rossz termőföldek miatt kezdett kialakulni a nagyszámú iparosság, emellett jellemző volt a dohánytermesztés és az ecetkészítés. A későbbi egyesülés után Gartát Kapuvár iparosnegyedének is nevezték. Az 1920-as évekbeli egyesítéshez nagyban hozzájárult a soproni népszavazás, melynek idejére a vármegye székhelye Kapuvárra került, a belügyminiszter pedig 1922-ben egyesítette a két települést. Egyes források szerint az egyesítés csak hivatalossá tette az akkoriban már több ponton összeépült települések beolvadását.

Forgalomelterelés. A programsorozat megrendezése szükségessé teszi mindkét napon a Szent Katalin utca lezárását a játszótérig, mindkét oldalon egészen a Gárdonyi utcáig. A gépjárműforgalom korlátozása augusztus 17-én déltől lép érvénybe és augusztus 19-én éjjel két óráig marad érvényben. A forgalom kerülő útvonalon, a Rákóczi utca és a Gárdonyi utca szabad közlekedési útvonalán valósulhat meg az említett időpontokban. Az ellenőrző pontoknál a lakcímkártya igazolásával a Szent Katalin utca lezárt területén élő közlekedésre jogosultak indokolt esetben a Gárdonyi utca felől a saját ingatlanukra szabadon közlekedhetnek.

Olvasóink írták

 • 3. enesei 2013. augusztus 19. 08:55
  „Kedves Lóbarátok!
  Kérlek, Titeket, ne értsétek félre épitö jellegünek szánt hozzászólásomat!

  Szépek vagytok, elegánsak vagytok, csinosak vagytok.
  De szépemlékü mesteremtöl és más müvészektöl hosszú évek alatt megtanultam, hogy minden egyes felvonulás egyben fellépés is.
  Minden fellépés a közönségért van. A közönség szeretete és tisztelete az, amiért a fellépö fellép. Ha nem igy lenne, az bizony csak öncélú magamutogatás, ripacskodás lenne.
  Ti, mint gyakorlott lovasok tudjátok, hogy a versenyeken is vannak alaki kitételek: föhajtás, kalapemelés, tisztelgés a birák elött. Tisztelitek a birákat, - tisztelitek a közönséget.

  A szótlan elvonulás a közönség sorai között, az egymással való csevegés, a közömbös arc, a tétovázás, a hátat forditás, a téblábolás, stb. nem hat valami elegánsan a felvonulásokon, nem a fejezi ki a közönség tiszteletét. Valami koreográfia, valami alaki megoldás, valami tartás kellene, hogy ne váljon a rendszeres felvonulásotok öncélúvá, ezáltal a közönség számára unalmassá. Idövel Ti, lovasok is elunjátok a tizperces méla vonulásokat.
  Tudom, sokszinü a csapat. Az egyetlen közös nevezö köztetek talán a lovak szeretete. Mégis próbáljatok ezirányba gondolkodni! Higyjétek el, megéri!”
 • 2. pacalpöri 2013. augusztus 18. 06:41
  „Nem kell hozzá <moderálva> lenni, hogy egy igazán jó buli legyen ....ja nem Kapuváron, hanem GARTÁN!
  Az a sok felfuvalkodott, újgazdag, aki annak is érzi magát, ott Gartán megtapasztalhatta így is lehet "búcsúi" bulit csinálni!”
 • 1. levente0304 2013. augusztus 16. 20:01
  „Az a klasszikus ökörsütés, mikor az ökör egészben a nyárson pörög, és sül. Persze előtte napokkal, pácolás stb-stb. A hírek szerint itt meg darabolva lett az állat, és a sütés előtti napon lett levágva. Vagy valaki valaminek mellényult megint?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalmi változás szombaton Csornán

A megyei Vadásznapra várható vendégek, a fokozódó járműforgalom miatt szombaton a polgármesteri… Tovább olvasom