Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Galvanizáló és Rába-turbinák

Kapuvári beruházását határidőre befejezi a Provertha. A cég újabb beruházásokat tervez a Rábaközben is. Nekik is gond a szakemberhiány.

A pforzheimi (Németország) székhelyű Provertha cég Kapuváron közel kétmilliárd forintból (6,6 millió euró) új galvanizálóüzemet létesít. Ide első körben ötven új munkatársat várnak. Szalay Antal tulajdonos bizakodó: az üzem határidőre, nyár végére el is készül. – Utóbbit azonban úgy tudtuk megvalósítani, hogy munkatársaimmal jó előre elkészítettük a terveket, így az építők is tartani tudják a határidőket – fogalmazott a Provertha tulajdonosa.

Az új üzem a Provertha kapuvári üzeme mellé települt, az ehhez szükséges területet a gyár a szomszédos cégtől vásárolta.

– Első körben félszáz munkatársat veszünk fel, ám ha a piac és az ország további érdeklődést mutat, más munkafolyamatokat is az új épületbe telepíthetünk. Ez további munkaerő-felvételt is lehetővé tenne – mondta Szalay Antal. Az új csarnokban a galvanizáláson kívül fröccsöntést is végeznek majd a munkafolyamatok jobb összehangolása érdekében.

Szalay Antal (jobbra) gyárbejáráson az épülő galvanizálóüzemben.
Szalay Antal (jobbra) gyárbejáráson az épülő galvanizálóüzemben.

– A kapuvári beruházás nagyságrendje akár a 4,5 milliárd forintot is elérhette volna, ha az állami támogatás magasabb mértékű lett volna – tette hozzá a gyártulajdonos. Ez most a beruházás 25 százaléka, a szükséges pénz háromnegyedét a cég saját forrásból teremti elő.

– Mind Német-, mind Magyarországon komoly adót fizetünk, így e szubvenciót inkább adókedvezménynek fogom fel, hiszen ennek felhasználásával nemcsak a félszáz munkatárs családjának megélhetését, hanem további adók befizetését is biztosítjuk az állam számára – jegyezte meg Szalay Antal. Hozzátette, 83 éve dacára a feltételek biztosítása esetén további beruházásokat is tudna garantálni Magyarországon. Elsősorban a Rábaközben.

– Egyik ilyen lenne a beledi és vicai malmok fejlesztése. Ide turbinákat állítanánk be nemcsak az áramellátás, hanem környezetvédelmi szempontok miatt is – mondta. A Rábára helyezett kiserőművek kiszámíthatóbb vízhozamot, felhasználható vízmennyiséget biztosítanának. Szalay Antal hozzátette, a malom fejlesztésével a cég beledi kapacitásait ötszörösére lehetne növelni.

– Beruházásaink tervezésekor szembesülünk a hazai szakemberképzés hiányosságaival is – mondta Szalay Antal. A cég németországi székhelyén a szakiskolák tanulói sorban állnak a szakmai gyakorlat elvégzéséhez. Itthon az elmúlt évtizedben egyetlen fiatal szerszámkészítőt képeztek ki a Proverthánál.

– Ugyanez igaz épülő galvanizálóüzemünk szakemberellátására is. A gyárat gyakorlati helynek is felajánlottuk, szakembereinket az elméleti oktatásba is bevonhatnák, ám ebben nem történt igazi előrelépés – fogalmazott a német–magyar gyártulajdonos.

  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkritikus volt a jegyző Csornán

˝A csornai polgármesteri hivatal egyelőre nem felel meg a modern elvárásoknak˝ – jelentette ki… Tovább olvasom