Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Fűtési szünet a varrodában

Szil - Leállt a termelés a szili varrodában, mert nincs fűtés. A tulajdonos állítólag nem hajlandó tüzelőt vásárolni, ahogy annak idején a szükséges engedélyt sem szerezte be az üzemhez.
Két napja „szénszünet" van a szili varrodában. Az olaj elfogyott, az épületben nincs fűtés, a dolgozók hazamentek. Időközben az is kiderült, hogy nemcsak fűtése, de engedélye sincs az üzemnek. A helyi polgármesteri hivatal eljárást indít.

Szilban az 1970-es években létesített varrodát a Moköt. Fénykorában hetvenen is dolgoztak az üzemben, ma tizenöten vannak.
Dolgozni azonban ők sem tudnak két napja. Elgémberedett ujjakkal ugyanis nem lehet a varrógép mellett ülni.

A legkitartóbbak csütörtökön még nagykabátban vették fel a munkát, de ma már ők sem „mennek be". Az olajkazánból kifogyott a tüzelő, a tulajdonos viszont nem hajlandó újabb adagot vásárolni. Így most annak a tizenöt asszonynak „fűtöttek be", akik még megmaradtak a szili varrodában. Ők azt mondják, a holnapjuk bizonytalan. Lehet, hogy a fűtés után a termelés is leáll.

Fáznak: A szili asszonyok szüneteltetik a munkát a fűtés és engedély nélküli varrodában.

A szili varrónők, miután cégüket privatizálták, osztrák „fennhatóság alá" kerültek. A helyi üzem megszűnt, az asszonyok két és fél évig Mosonmagyaróvárra jártak dolgozni. Egészen idén tavaszig, amikor a vállalkozás, a G&W Fashion Textil Kft. becsődölt Az új tulajdonos, egy egri hölgy, szeptemberben a szili varrodában újraindította a termelést. Az alkalmazottak megnyugodtak, ismét helyben lett munkahelyük.

Nem kerestek sokat, néha a fizetés is csúszott, de tudomásul vették, hogy nem nagyon „ugrálhatnak". Többen közülük közel vannak a nyugdíjhoz, ötven éven felüliek. Ottjártunkkor néhányan voltak csak az üzemben. Azt mondják, egyezkedtek a tulajdonossal „olajügyben", de ígéretet sem kapnak. Azt sem tudják, mit rejteget a jövő számukra, illetve munkahelyüknek.

A varrodáról a szili polgármesteri hivatalban is érdeklődtünk, ahol kiderült: telephelyengedélye sincs az üzemnek. Papp László körjegyző megjegyezte: a hivatal megindítja az ilyenkor szükséges eljárást. Lengyel Lajos polgármester annyit még elmondott, hogy a varrodát működtető hölgy annak idején megkereste a hivatalt és a telephelyengedély feltételeiről érdeklődött. Hivatalosan azonban nem kereste meg őket.
A Kisalföld többször próbálta telefonon elérni Novákné Pozsgai Ilonát, a szili varrodát üzemeltető vállalkozót, sikertelenül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás a 86-os főúton

Baleset miatt torlódik a forgalom a 86-os főúton Szilsárkány és Csorna között. Egy kamion szaladt… Tovább olvasom