Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Fűtés és költségvetés a fókuszban

Kapuvár - A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén nem fogadták el a távhőszolgáltató cég beszámolóját, viszont százötvennyolcmillió forintos hiánnyal és 5,6 milliárdos főösszeggel elfogadták a város idei költségvetését.
A kapuvári képviselő-testület legutóbbi ülésén elsőként Molnár Sándor őrnagy helyi tűzoltóparancsnok tartott beszámolót a tűzoltók tavalyi munkájáról. A parancsnok szavai előtt Szüts György alezredes, a katasztrófavédelem nemrég kinevezett megyei igazgatója mutatkozott be a testületnek. A tűzoltók beszámolóját elfogadta a plénum, nem így Oláh Péter, a Kisalföldi Távhőszolgáltató Zrt. munkatársának tájékoztatóját.

– Harmadik éve végezzük a távhőszolgáltatást Kapuváron, terveink szerint a meglévő kazánokat az első két év után kiserőművel váltottuk volna fel – mondta Oláh Péter. Ez utóbbi építésére azonban már nem látnak lehetőséget. A projektet meghitelező bank feltételei közt szerepelt a kórház és a cég ötéves szerződésének meghosszabbítása, erre azonban a távhő-szolgáltatási szerződés nem ad lehetőséget. Oláh Péter szerint a rendszer javítási és felújítási feladatai közt csak a működőképesség fenntartására helyezték a hangsúlyt. A cég képviselője kijelentette, a részvénytársaságnak tavaly negyvenhatmilliós vesztesége keletkezett a távhőrendszer működtetéséből.

A fűtési költségekről szólva Hámori György polgármester elmondta, a lakótelepen ez már szinte elviselhetetlenül magas (hatvanhat négyzetméteres lakás esetén több mint havi negyvenötezer forint).

Pintér Gábor a beszámoló több pontját vitatta, többek közt a távhő áráról, a cég fejlesztéseinek hiányáról, az elvégzett fenntartási munkák költségeiről és a cég névváltozásáról is (ex Greenergy Zrt.). A képviselő a szolgáltató anyagi és szerződéses felelősségéről beszélt és a beszámoló elfogadását nem javasolta. Hiányolta a cég tájékoztatási kötelezettségét is. Pintér a szolgáltatói szerződés több pontjának megszegésével vádolta meg a részvénytársaságot. Oláh Péter válaszában nem szólt a jövőbeni tervekről és a cég hátteréről, így a testülettel egyetértésben a Kisalföldi Távhőszolgáltató Zrt. ügyére a márciusi testületi ülésen visszatérnek.

– Nem tudtunk meg többet a kormány terveiről (áfaemelés vagy az adóbevételek teljesítése), ezért a város költségvetése sok bizonytalanságot tartalmaz. Most az a fontos, hogy legyen költségvetés a normatívák igénylése miatt – mondta Hámori György polgármester. Intézmények működésére idén még 251 milliót kell odatenni a normatívákon felül (tavaly 280 millió kellett). A csökkenést a tavalyi takarékossági intézkedések hozták. A költségvetés idei főösszege 5,6 milliárd forint, ami 870 millióval több mint tavaly a megnyert pályázatok miatt. A büdzsébe 158 milliós működési hiányt terveztek.

Ez még kezelhető és év közben csökkentendő, ám fejlesztési hiányunk
nincsen – mondta a polgármester.

Horváth Árpád képviselő az adócsökkentést hiányolta a költségvetésből, ám a polgármester szerint, amíg ilyen mértékű a hozzájárulás az intézmények működtetéséhez, addig nem vállalható a bevételek csökkentése.

A testületi ülés végén Borsodi Tamás címzetes főjegyző beszélt az egyházi óvoda létesítéséről (Kisalföld, 2009. február 17.). Kijelentette, az említett levél aláírója a városháza köztisztviselője, ám a hivatal elhatárolódik alkalmazottjának levelétől. A levélben említett önkormányzati hozzájárulás az óvodához nem helytálló, a testület nem tárgyalta a kérdést. Dukai Miklós hozzászólásában az egyház esetleges jogi válaszlépéseiről is beszélt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két autós, négy gödör

Rábaköz - Két autótulajdonos kereste meg szerkesztőségünket a napokban. Mindketten arra… Tovább olvasom