Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Fűnyírás, ruhabörze és segélyek

Rábaköz - A rábaközi települések igyekeznek segélyekkel, támogatásokkal felkarolni az időseket.

A növekvő számú és arányú nyugdíjasokat, időseket többféle módon támogatják az önkormányzatok. A Kisalföld erről kérdezett rábaközi polgármestereket.

Tóth Ferenc, Maglóca elöljárója elmondta: a falu lakosságának majdnem négyötöde nyugdíjas. Az önkormányzat segíti őket, ám nem rendszeresen, csupán kérvényre tízezer forinttal. A szemetet hetente ingyen szállítják el tőlük, valamint a házaik előtt a füvet a község nyírja le. A falu idősei egymást is segítik a bevásárlásnál, illetve a gyógyszerek beszerzésénél. Ezenkívül minden nyugdíjas kapott év végén négyezer forintot az önkormányzattól. Erre idén valószínűleg nem telik majd, mert falugondnoki autóra pályázott a település.

Kónyban a pénzbeli támogatás mellett más módon is támogatják az idős lakókat. Aller Imre polgármester elmondta: az idősek klubja mindennap nyitva áll a nyugdíjasok előtt, három gondozónő segíti a látogatókat a gyógyszerellátásban, vizsgálatokkal és étkezésekkel.

Idén egy új szolgáltatást is bevezettek, a házi segítségnyújtást, melynek keretében két gondozónő segít a rászorulóknak.

A 72 éves farádi Márczis Gyula is mindennap eljár az idősek klubjába.
A 72 éves farádi Márczis Gyula is mindennap eljár az idősek klubjába.

A faluban nyolcvannál több jelzőberendezés van az idősek otthonaiban, illetve ruhabörzék szervezésével is támogatják a nyugdíjasokat, akik tagként részt vehetnek a nyugdíjasklub rendezvényein és kirándulásain. Az önkormányzat szívesen segít, ezután sem fordulnak el a támogatást kérőktől.

– A faluban a hatvan év fe-ettiek aránya körülbelül negyede az aktív korúaknak. Segélyt ugyan nem osztunk szét az idősek között, de a szociálisan rászorultakat mindig támogatjuk – mondta el lapunknak Horváth Ferenc, Szárföld polgármester.

Dörben az idősek aránya 25 százaléka az aktívakénak. Ebbe azonban beletartoznak a szociális otthonban élők is. Működik a szociális étkeztetés és a házi gondozás is.

Farádon Tompos Béla polgármester úgy tájékoztatott, hogy az idősek aránya közel húsz százalék az aktív lakókhoz képest. A törvény szerint járó szociális segélyek mellett itt is működik az idősek klubja, mely reggel nyolc órától délután négy óráig várja az idősebb lakókat. A tizennyolc férőhelyes klubban napi háromszori étkezés, illetve tévézés, beszélgetés mellett egyéb szórakozási lehetőségeket is igénybe vehetnek gondozónők segítségével.

A házi segítségnyújtás keretében egy gondozó látja el a rászorulókat.

– Két dolgot fájlalok Farádon: a házi gondozás kihasználatlan, az idősek többsége ugyanis nem igényli, az idősek klubjába pedig sokan nem tudnak eljutni. Véleményem szerint ezen kellene változtatni és jó lenne egy olyan jármű, amellyel a nehezen mozgókat is el tudnánk hozni a klubba, hiszen nekik is jót tenne a kis közösség – mondta el a Kisalföldnek Márczis Gyula farádi nyugdíjas.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőgös: Nagy lehetőségek a magyar agráriumban

Kapuvár - A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint megduplázhatja… Tovább olvasom