Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

Fontosabb a sörnél az alátét

Több ezer söralátét, ennek többszöröse sörcímkékben és sok száz söröskupak jelzi a rábatamási Haszonics József gyűjtőszenvedélyét. Az ötvenhárom éves férfi a legnagyobb ügyfele a helyi postásnak.

Ha rendszerezve is, de söralátétek a szekrényeken, az asztalokon és a lakás szinte minden pontján. A látogatót ilyen kép fogadja Haszonics József rábatamási portáján. – Egyszer fogom magam és begyújtok velük – jegyezte viccesen meg férje hobbijáról Haszonics Józsefné. Majd hozzátette: ötvenhárom éves férje szinte megszállottja lett a hobbijának, mely rányomja bélyegét még a családi kirándulásokra is.
 
A történet Haszonics József tizenhat éves korában kezdődött, amikor egy ártatlan baráti sörözésnek indult program máig ható élménnyé változott az életében.

– Annyira megtetszett a sörhöz akkor kapott alátét, hogy azonnal többet is kértem a csapostól, hogy otthon aztán ezzel le is rakjam mai gyűjteményem alapjait – mesélte a rábatamási gyűjtő. Kezdetben a megszerzett alátéteket dátumozta és feliratozta, napjainkban azonban a többezresre duzzadt gyűjteményben ezt már nincs ideje elvégezni. – Komoly segítséget kaptam az internet révén, ahol a cseréket, a kutatást lebonyolíthatom – mondta lapunknak.

Gyűjtőszenvedélye okán a rábatamási levélkihordók legnagyobb munkaadója lett. Ahogy felesége mondta, lassan napi négy-hat tömött borítékot hoz címükre a postás. Olyan is előfordult, hogy német vendégei két tömött zsákkal állítottak be Rábatamásiba.

Az ötvenhárom éves férfi elmondta még, a gyűjtemény rendszerezése naponta minden szabadidejét felemészti és még így is havi hátrányban van a beérkező darabokkal szemben.

A söralátét-gyűjtemény legbecsesebb darabjai Japánból, Vietnamból, Tajvanról és Chiléből származnak, de vannak a gyűjteményben az USA-ból és Szingapúrból érkezettek is. Ahogy a gyűjtő elmondta, már csak afrikai korongok hiányoznak a gyűjteményből. – Mára bejáratott levelezőpartnereim vannak Hollandiában és Angliában is – tette hozzá Haszonics József.

A gyűjtemény egyedülálló, a gyűjtők számára értékes darabjai például egy litván Svejk-sorozat, vagy a csornai „Fehér barát" kávézó nyitó alátéte, melyből alig pár darab maradt.

Haszonics József hobbijáról megjegyezte, az alátéteknél is az egyediség, a ritkaság számít. Így egy kézműves sör alátétje értékesebb, mint egy tömegtermelésben részt vevő italé. Életében – felesége után – szinte kizárólagos szerepet kap a gyűjtemény. – Még a nyaralásaink jó része is arról szól, hogy férjem meglátogatja a vendéglőket, újabb alátét prédára vadászva – mondta a feleség. Hozzátette, bármennyire is a sörhöz köthető férje hobbija, esetében elmondható, fontosabb neki az alátét szépsége, mint a sör íze.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futószalagon fújatták az autósokat

Ellenőrzést tartott a rendőrség Győr öt területén csütörtökön. A járőrök azt ellenőrizték, hogy a… Tovább olvasom