Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Fontos kérdésekről döntöttek a képviselők

A húsgyár és a vagongyár fejlesztéseiről szóló beszámoló meghallgatása mellett a víz– és távhődíjak emeléséről döntött a kapuvári képviselő-testület.
Kapuvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén beszámolókat hallgatott meg a vagongyár egykori telephelyének további hasznosításáról, valamint a Kapuvári Hús Zrt. idei fejlesztéseiről.

A Rába eladna, a húsgyár fejlesztene

Előbbiről Szabó József, a Rába Holding Nyrt. vagyongazdálkodási igazgatója elmondta: ha nem is mindenáron, de a cég értékesíteni szeretné kapuvári telepét. Az igazgató szerint ez idáig szakmai befektetőket vártak Kapuvárra, de ezek elmaradása miatt napjainkban a magyar kis- és középvállalkozásokat is megcélozták mint lehetséges vevőket. A Rába akár részenként is szabadulna a vagongyári területtől.
Bedecs Pál, a Kapuvári Hús Zrt. gyárigazgatója a plénum előtt kijelentette: a japán és a koreai piacok összeomlása miatt a cég egyelőre leállítja idei fejlesztéseit. A gyárigazgató szerint jelenleg is dolgoznak azon, hogy a következő napokban megjelenő koreai minőségellenőrök megelégedéssel távozzanak Kapuvárról. – Amennyiben a gazdasági környezet jó irányba változik, úgy folytatjuk a megkezdett fejlesztéseket a késztermékgyártás területén – tette hozzá Bedecs Pál.

Nagyberuházások hitelei

A pénzügyi irodavezető tájékoztatása szerint a testület vélhetően utoljára módosította az elmúlt évi költségvetési rendeletet. Lugosiné Kelemen Judit elmondta: a kezdeti, több mint ötszázmilliós hiányt napjainkra alig kettőszázmillió forintra szorították le, melyből a működési hiány kilencvenkilencmillió forint. Ez az összeg már az idei büdzsét terheli. A fejlesztési hiányról szólva hozzátette: ez a nagyberuházások hitelfelvétele miatt keletkezett, ám eredményei a városban maradnak.
Az ivóvíz- és szennyvízdíjak emeléséről szólva Kóczán Zoltán alpolgármester hangsúlyozta: az emelés mértékét a Pannon-Víz zrt. közgyűlése határozza meg, a kapuvári önkormányzat így kevésbé tudja érdekeit érvényesíteni. Ez ügyben a helyi húsgyár vezetése is tárgyal a vízszolgáltatóval.

A gázártámogatás változása miatt

A rendelet szerint az ivóvíz díja január elejétől az eredeti javaslathoz képest kisebb mértékben, a lakosságnak és az önkormányzatnak áfa nélkül 150 forint, a közületeknek 167 forint köbméterenként. A csatornadíj az előbbieknél 271 forint, míg a közületek nettó 314 forintot fizetnek egy köbméterért. A testület a helyi távhő díjait is emelte. Eszerint a kéttarifás (alapdíj + hődíj) fűtésdíjak február elejétől a következőek szerint változnak: az alapdíj (fűtés + meleg víz) 253 forintra, a hődíj pedig 2451 forintra módosult.
Ahogy a testületi ülésen elhangzott, a díjtételek változtatását a gázártámogatás változása okozta, de a szolgáltató képviselője szerint a kapuvári emelés még így is alatta marad a környékbeli városok díjemeléseinek mértékénél.

Több mint 3 milliós megtakarítás

Borsodi Tamás címzetes főjegyző előterjesztésében tárgyalták a polgármesteri hivatal szervezeti és működési szabályzatát (SZMSZ). Az új szabályzat szinte teljesen átalakítja a szervezeti felépítést, mely szerint a vezetői szintek csökkentésével több mint hárommillió forint megtakarítást érhet el a város. Az új SZMSZ szerint több, ez idáig különálló iroda megszűnik, az osztályok a gazdasági és a humániroda alá lesznek rendelve, egy-egy irodavezető irányítása mellett. A főjegyző szerint a vezetők bérbesorolásának megváltoztatásával elkerülhető a hivatal létszámának csökkentése. – A változtatásoktól nemcsak a költségek lefaragását, de a működés hatékonyságának javulását is várjuk – jelentette ki Hámori György polgármester.

A testület szándéknyilatkozatot fogadott el egy műfüves labdarúgópálya pályázati pénzből történő létesítéséről. A képviselők szándéknyilatkozatot adtak ki a nemrég a városban letelepedett Laurastar nevű cégnek, miszerint a testület támogatja a vállalkozás ipari parkba történő betelepülését. A cég szándékai szerint ezáltal egy százötven dolgozót foglalkoztató beruházás indulhat meg a későbbiekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornán négyezer kéményre ügyelnek

A legnagyobb kihívás Csorna „kéménytörténetében” a gázprogram beindítása volt – mondta a szakember. – A helyiek közül sokan döntöttek emellett. Most azonban a megszorítások miatt számos család tér vissza az eredeti fűtésmódhoz, egyre többen kiegészítő fűtésként kandallót, cserépkályhát rakatnak. A csornaiak felelős gondolkodását jelzi, hogy szinte valamennyi esetben kikérik a véleményemet. Tovább olvasom