Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Fontos gyógykezelése kerülhet veszélybe

Visszavonták utazási kedvezményét, ezért gyógykezelése kerülhet veszélybe egy rokkantnyugdíjas csornai asszonynak. Horváth Lászlóné 2005 óta betegeskedik. Az új szabályok szerint már rehabilitációs ellátásban részesül, ezért nem utazhat fél áron.
A csornai Horváth Lászlóné kálváriája akkor kezdődött, amikor 31 év után elbocsátották munkahelyéről. Mindez 2005-ben történt. Szívinfarktusa és trombózisa volt, magas a cukra, vérnyomásgondjai vannak és daganatos betegségével is küzd. Műtétek során van túl és újabbak várnak rá.
– Hét éve rokkantosítottak le, hatvanhét százalékra, véglegesen. Bírósági végzésem van róla, hogy állapotom nem rehabilitálható, felülvizsgálatra nincs szükség. Rendszeres orvosi felügyelet mellett élek, gyógyszereket szedek, vizsgálatokra járok. Ötvenszázalékos utazási kedvezményre jogosító utalványom volt. Időközben a rokkantnyugdíjam az új rendeletek értelmében rehabilitációs ellátásra változott – mesélt sorsáról a Kisalföldnek Horváth Lászlóné.

Horváth Lászlóné rehabilitációs ellátottként nem jogosult az utazási kedvezményre. Betegsége miatt viszont rendszeresen járnia kell a kezelésekre.
Horváth Lászlóné rehabilitációs ellátottként nem jogosult az utazási kedvezményre. Betegsége miatt viszont rendszeresen járnia kell a kezelésekre.


Az asszony nemrégen levelet kapott a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól. Azt írták neki, hogy a rehabilitációs ellátásban részesülők nem jogosultak az ellátottak utazási utalványának használatára.

– Nagyon rosszul érint az új szabály. A közelmúltban kiderült ugyanis, hogy daganatos betegségem kiújult. Most kezdem el a vizsgálatokat, különböző kezeléseket, és műtétre is szükség lesz. Emiatt gyakran kell Győrbe utaznom, ami az ötvenszázalékos kedvezménnyel sem olcsó. A teljes árat azonban szinte nem is tudom megfizetni, hiszen több ezer forintba kerül Győrbe és vissza. A férjem is nyugdíjas, nincs annyi bevételünk, hogy mindezt fedezni tudjuk. A kezelésről azonban nem szeretnék lemondani, mivel fontos volna számomra. Egyébként a rokkantosítással kapcsolatban felülvizsgálatra is behívtak, de egyelőre az eredményről nem kaptam értesítést.

Horváth Lászlóné abban bízik, ha a törvény szerint ugyan nem is járna az utazási kedvezmény, a nyugdíjfolyósító gyakorolhat méltányosságot. A Kisalföld elektronikus levélben kereste meg az igazgatóságot. A válasz e-mailben azt ígérték, huszonkét munkanapon belül válaszolnak, mi lehet a megoldás Horváthné esetében.

Olvasóink írták

  • 2. Julianusz 2012. június 21. 10:00
    „Talán a háziorvos kezelőorvos ilyen esetben utiköltségpapírt kéne, hogy kitöltsön. De a háziorvos nekem sem adott, mondván, h az neki veszteség, kérjek a szakorvostól.
    Egyébként meg ezt a tényleges orvoshozjárási utazási kedvezményt tényleg jó lenne valahogy elkülöníteni, az "utazó nagykövet" minden nap utazgató nyugdíjasoktól.”
  • 1. Oreg35 2012. június 21. 09:05
    „Embertelen bánásmód, rossz törvények!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy évtized után vonult nyugdíjba

Borosné Meszlényi Margit már kislányként tanítósat játszott babáival. Később aztán a sors lehetővé… Tovább olvasom