Kisalföld logö

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 30°C Még több cikk.

Fontos a civilek véleménye

Kiemelt feladata van a vidéki civil szervezeteknek: nemcsak közösségépítő, hanem véleményformáló szereppel is bírnak egy-egy faluban. A vállalt hagyományos tevékenység – mint a falusi énekkar – mellett egyre több a helyben szervezett ismeretterjesztő előadás.

A hagyományos – énekkar, néptánc – csoportok mellett egyre több rábaközi településen jelennek meg az önképző előadások. A falusi civil szervezetek ezek révén nemcsak közösségépítő, hanem véleményformáló szerepet is betöltenek a községekben. A civilek napjainkra megszervezték saját bevételi forrásaikat is, melyekben egyre több helyen jelenik meg a pályázati pénz.

– Egyik legnagyobb és legaktívabb – a helyi önkéntes tűzoltók mellett – a himodi nyugdíjasklub – kezdte a vidéki civil szervezetek felsorolását Módos Ferenc polgármester. A nyugdíjasok – az idősödő faluban – egyre nagyobb szerepet töltenek be a helyi közéletben. Rendszeres összejöveteleiken nemcsak programot és társaságot kínálnak, de véleményformáló szereppel is bírnak. – Utóbbira jó példák a klub előadásai, melyeken az orvostól kezdve a NATO-katonatiszten át sokan megfordulnak. Így az idősek ezeken keresztül szinte a legtájékozottabb rétegét adják a községnek – fogalmazott a polgármester. Legutóbb dr. Kocsis István nőgyógyász szakorvos közel egyórás előadásban beszélt életéről, munkájáról. A falvak hagyományos közösségét alkotják a helyi énekkarok, utóbbit a himodi nyugdíjasok is megalakították. – A tájékoztató klubdélutánokon túl, az önkéntes tűzoltókkal együtt tevékenyen részt vesznek a falu rendezvényeinek lebonyolításában is – mondta a himodi polgármester.

A himodi vendég dr. Kocsis István (balról): A nyugdíjasok saját tájékoztatóikat is megszervezik.
A himodi vendég dr. Kocsis István (balról): A nyugdíjasok saját tájékoztatóikat is megszervezik.

A közösségépítő szerep a farádi sportegyesületnél is látható. – Egy-egy rendezvényükön akár 300 ember is összegyűlik, akik – miután véleményezték a csapat játékát – a világ és a község dolgait is megbeszélik – mondta Szalai Zoltán polgármester. Hasonlóan himodi kollégájához a helyi tűzoltók munkáját is kiemelte, ám náluk inkább a szakmai előadások dominálnak. – A hagyományos vidéki klubot itt is a nyugdíjasok jelenítik meg, napjainkra a kezdő létszámot megduplázva – tette hozzá a farádi vezető. Kiemelte, a szépkorúak a tájékoztató előadásaikat – melyekre több esetben pályázati forrásokat találnak – is megszervezik, többek közt számítógépes ismeretekről vagy akár egészségügyi témákról.

– Nemcsak kizárólag a helyi közösséget, de „vidéki" tagjai révén a települések közti jó viszonyt is ápolja a bogyoszlói sportkör – mondta lapunknak Varga Tamás polgármester. Hozzátette, véleményformáló szerepüket az idősebb tagságon keresztül fejtik ki a falu felé. A sportolók vezetője helyi, köztiszteletben álló ember, akinek így sokan adnak a szavára Bogyoszlón. – A civil szervezetet éves szinten önkormányzati pénzekkel is támogatjuk, de a pályázati forrásokat is keresik a bogyoszlóiak – mondta Varga Tamás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok Rábaközben

A kapuvári és csornai kirendeltség ajánlatai. Tovább olvasom