Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Folyamatosan ellenőrzik a kerékpárosokat

Rábaköz - A kerékpáros-baleseteket szeretnék megelőzni a csornai rendőrök. Átfogó ellenőrző akcióikat folytatják és büntetnek is. A Csornai Rendőrkapitányság területén a közelmúltban két kerékpáros is baleset áldozatává vált.
 Az egyik esetben kiderült: a kerékpár nem volt kivilágítva. Böröcz Péter százados, a kapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője a biztonságos biciklis közlekedésre hívta fel a figyelmet.

Elöljáróban elmondta: a közlekedésben a kerékpáros is járművezetőnek számít, azaz rá is vonatkoznak a KRESZ-előírások.
– Tapasztalatunk az, hogy a kerékpárosok nagy része nem tartja be a KRESZ szabályait – fogalmazott Böröcz százados.

– Nem alkalmaznak irányjelzést, nem veszik figyelembe a jelzőtáblák utasításait, amivel gyakran teremtenek balesetveszélyes helyzetet.

Sokszor csupán az autósok éberségén múlik, hogy nem történik tragédia. A közelmúltban átfogó akció során ellenőriztük a környék kerékpárosait. Elsősorban a megfelelő világításra helyeztük a hangsúlyt.
A rendőrség tapasztalata az akcióban az volt, hogy kora reggel a munkába igyekvő biciklisek kilencven százalékának volt világítása. Az igazi gondot a késő délután, kora este közlekedők jelentik.

– Gyakran találkozunk például olyan, a gyermekét szállító anyukával, apukával, akik világítás nélkül közlekednek – folytatta Böröcz Péter. – Ősszel, télen, csapadékos időben a látási viszonyok romlanak, a gépjárművezetők csak későn észlelik a kerékpárost és már nem tudják kikerülni az ütközést.

Az egyik halálos balesetünknél is bizonyítottan ez volt a tragédia oka. A közlekedésre vonatkozó rendelet világosan leírja, hogy mivel kell felszerelni a kerékpárokat. Eszerint elöl fehér, vagy kadmiumsárga, hátul piros fényt adó, együttesen kapcsolható lámpát kell elhelyezni. Ezeket legalább 150 méterről látni kell. Előírás hátul még a fényvisszaverő, illetve az első keréken is legalább egy borostyánszínű küllőprizma.

Gondot okoz az is, hogy ha van is világítás, azt a kerékpáros kabátja, a csomagtartón utazó kisgyerek vagy a felerősített csomagok eltakarják. A manapság népszerű mobil villogókban az elemeket rendszeresen cserélni kell, hiszen hatásuk, fényük egy idő után gyengül. Lakott területen kívül, korlátozott látási viszonyok között kötelező a láthatósági mellény viselése is.

Az osztályvezető hozzátette: a jövőben is rendszeresen ellenőrzik a kerékpárosokat. Most már nemcsak figyelmeztetnek, hanem szankciókat, helyszíni bírságot és feljelentést is alkalmaznak.

– Nem riogatni akarjuk a bicikliseket, hanem megelőzni a baleseteket. Szeretnénk, ha a kerékpárosok megértenék, ellenőrzéseink az ő érdekükben vannak – jegyezte meg Böröcz Péter.

Olvasóink írták

 • 3. bocs 2007. december 28. 15:52
  „Igen!Valóban sok a kivilágítatlan bicajos.De van olyan eset, ami sajnos velem már megesett. Lámpám pont akkor égett ki, mikor igazoltattak. Nem hitte el a rendőr! Igaz, megsem büntetett. Megúsztam egy szóbeli figyelmesztetéssel. Egy másik eset: a világítás rendben, mellény rajtam, és az autós, még is majdnem lesodort az útról. Hozzáteszem, főúton mentem, ahol nincs bicikliseknek kialakítva út.De kérdem én:az autósoknak semmibe kell venni a védtelen bicajost? Nem tehet róla, hogy másra nem futja, vagy épp kerekezni van kedve.”
 • 2. MTB 2007. december 19. 23:24
  „Meg hiába történik baleset, a legtöbb bringázó egy idő után felejt, és kényelmesebb módot választva ismét akár az út közepén is teker...Aztán kezdődik előről a folyamat...
  Elsősorban olyan helyek a fokozottan veszélyesek, ahol már utólag sincs lehetőség kerékpárút építésére.”
 • 1. nemnehez 2007. december 18. 13:38
  „Most biztos mindegyik kivilágítatlan biciklis rohan és vesz fényvisszaverő mellényt meg megjavítattja a dinamót. Menjen végig egy falun a megyében a rendőr, aztán rájön, hogy nem tud olyan gyakran kiszállni, ahány kivilágítatlan biciklis talál. És persze, ha elüti egy autós, hiába ártatlan, akkor is a lelkén lesz, hogy elütött egy embert? Biztos, hogy embert...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutatták a Tablók könyvét

Csorna - Tablók könyvét adott ki a csornai Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola. A kötetben az… Tovább olvasom