Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Folyamatos a villamos- és hőenergia-termelés

A csornai hőszolgáltató kft.–nél termelt villamos energia fedezi a város és közvetlen környékének igényeit – tudtuk meg Szabó István ügyvezető igazgatótól.
A próbaüzem befejeztével november végén helyezték véglegesen üzembe a csornai hőszolgáltató kft. telephelyén azt az osztrák gyártmányú, 16 hengeres Jenbacher típusú gázmotort, amely az áram mellett hőenergiát is termel.
– A gázmotor az első perctől kezdve folyamatosan, az elvárásoknak megfelelően működik – válaszolta érdeklődésünkre Szabó István, a cég ügyvezető igazgatója.

– Eddig 4560 gigajoule hőenergiát vettünk át a gázmotortól, és ezt a távhőrendszerre tápláltuk. Ezzel a hővel elértük, hogy a korábbiaktól eltérően nem három, hanem egy, esetleg két kazánnal dolgozunk. A megtermelt villamos energia mennyisége ez idáig 1 millió 167 ezer kilowattóra, amit az ÉDÁSZ Rt. hálózatára továbbítunk. A motor napi hőenergia-termelése 180 gigajoule, a megtermelt áram 46 ezer kilowattóra.
Szabó István szerint a közel félmilliárd forintos fejlesztés azt eredményezi, hogy gázalapon tudják működtetni a rendszerüket, a gázmotort és a kazánüzemet. A motor óránként 500 köbméter gázt fogyaszt el, ez évente megközelítően 4 millió köbméter. Emellett a kazánüzemben 2–2,5 millió köbméter gázt tüzelnek el, ami éves szinten összesen 6–6,5 millió köbméter. Ez a mennyiség évente mintegy 3500 átlagos lakás fűtésére elegendő. Jelentős a villamosenergia-termelés is. Egy év alatt megközelítőleg 15 millió kilowattóra, amely Csorna és közvetlen környéke éves villamosenergia-igényét fedezi.

Termosztáttal panaszmentes

– A hideg beálltával növekszik a fogyasztói panaszok száma. Jellemzően helyi gondok miatt, ám ezeket a kollégáink azonnal orvosolni próbálják – mondta el az ügyvezető igazgató. – A panaszok lényegesen csökkennének, ha a lakóközösségek felszereltetnék a költségmegosztó termosztatikus radiátorszelepet, s azt olyan hőmérsékletre állítják be, amilyenre akarják. Csornán már van erre példa, és ahová ezt felszerelték, abból az épülettömbből szinte nem érkezik panasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A premontreiek születésnapja

Az ember egész életét meghatározzák a karácsonyi élmények – vallja Horváth Lóránt Ödön csornai… Tovább olvasom