Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Főleg a kamionok zavarnak

Bosszúságot okoz az érintett településeknek a 86-os főúton nap mint nap lezajló óriási járműforgalom.
Az egyre nagyobb forgalmú, több rábaközi települést is átszelő 86-os főúton nyáridőben tovább gyarapodik a járművek száma. A közlekedés állandó résztvevői, a kamionok mellett ilyentájt szlovákok, csehek, lengyelek, németek és mások igyekeznek autóikkal nyaralni a Balatonra vagy Horvátországba. Összeállításunkban az után érdeklődtünk, hogy miként érinti az út menti helységeket a forgalomnövekedés.

Repedeznek a házak

A bősárkányiaknak rengeteg kellemetlenséget okoz a 86-os főút egyre növekvő forgalma. Ám Szalay Imre polgármester úgy vélte, a bosszúságot nem a személyautók, hanem a kamionok okozzák, amelyek fittyet hányva a sebességkorlátozásra valósággal átszáguldanak a falun. Az út menti házak repedeznek, a lakók nem tudnak pihenni, szinte lehetetlen a kerékpáros közlekedés. Készítettek egy tervet a kerékpárút építésére, de az állami pályázaton nem nyertek.

Most a régiós alaptól várnak támogatást. Naponta hétezer jármű dübörög végig a falun, ezért azt fontolgatják, hogy a csornaihoz hasonló félpályás útlezárást kezdeményeznek.

A turisták jöhetnének

Csorna belvárosán naponta 23 ezer jármű halad keresztül, köztük sok a külföldi autós, a turista. Pket szívesen látják a vendéglátóhelyeken, bár kevesebben vannak azok, akik megállnak, mint akik várakozás nélkül továbbhajtanak. Ellenben a kamionokról szívesen lemondanának a városlakók, amelyeknek a száma a szakemberek szerint megháromszorozódott az EU-csatlakozás óta. Például a premontrei rendház déli szárnyának emeletén is érezni lehet az épület rezgését, amikor a behemót járművek elhaladnak mellette. A Bartók Béla út lakói pedig már tiltakoztak az elviselhetetlen forgalom miatt.

Csak végigdübörögnek

A szilsárkányiak nyugalmát is a kamionok zavarják – tudtuk meg Zöld Péter polgármestertől. Különösen akkor, amikor a kamionstop után vasárnap este tizenegy óra tájban elérik a települést és tízes-húszas konvojokban haladnak. A személygépkocsi-forgalom nem zavarja ennyire a helyieket, sőt, ennek olyan „hozadéka" is lehet, hogy megállnak, elfogyasztanak egy ebédet vagy üdítőt, és ismerkednek a faluval. „A kamionok általában nem állnak meg, inkább nyolcvannal végigdübörögnek a falun" – tette hozzá a polgármester.

Szemetelnek is

Szilban sem jobb a helyzet – már ami a járműforgalmat illeti –, mint a többi a 86-os út menti településen. Lengyel Lajos polgármester jelezte: a falunak nem származik bevétele a turistáktól, mert meg sem állnak. A falu külterületén viszont szívesen időznek a hazaiak és külföldiek egyaránt, s általában ott szabadulnak meg az út során összegyűlt szeméttől, melynek eltakarítása amolyan pluszfeladat az önkormányzat számára.
Póczik András polgármester szerint Páliban is érzékelik, hogy a turistaszezon idején számottevően növekszik a forgalom. A legnagyobb gondot a kamionok okozzák, jelentős a balesetveszély, ráadásul a 86-os út állapota hagy kívánnivalót maga után. A polgármester úgy értesült, hogy a felújításra EU-s pénzből 2006–2007-ben kerül sor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kapuvári főrendőr

A kapuvári képviselő-testület rendkívüli ülésén egyetértett az új rendőrkapitány, Kiss Zoltán őrnagy kinevezésével. Kiss őrnagy május közepe óta megbízottként látja el a feladatot. Dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei főkapitány kijelentette, még ebben az évben elkezdik a kapuvári kapitányság új épületének építését. Erre a célra hetvenmillió forintot különítettek el a költségvetésben. Tovább olvasom