Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Földtulajdonosok favitája Farádon

Kié a fa? Az önkormányzaté vagy a földtulajdonosoké? Ez most a kérdés Farádon.
Amíg nem tisztázódik a tulajdonjog, az értékesítés várat magára.Ne vágj ki minden fát – szól a régi sláger. Ám hogy a dalosok eme „intelmét" megfogadják-e Farádon, nem tudni. Azt viszont igen, hogy a földtulajdonosok háborognak, mert tudomásuk szerint hamarosan licit útján értékesítik és kifűrészelik a birtokuk mellett sorjázó termetes fákat. Ezt pedig megengedhetetlennek tartják, hisz meggyőződésük, hogy a parcella mentén lévő fa a föld tulajdonosát illeti.

Az egyik érintett gazda, Turi József egy elmúlt évi történettel kezdte mondandóját:
– Tavaly a földem mellett kivágtunk két fát, mivel szűkében voltunk a tüzelőnek. Azért láttunk hozzá a munkához, mert azt gondoltam, hogy a fák jogos tulajdonomat képezik. Éppen rakodtunk, amikor megjelent a mezőőr és a polgármester, aki fényképezett, magnózott, azt mondta, hogy a fát nem vihetem el, mert ötven méter széles az út, és a fa ahhoz tartozik.

Ezután mi illetékes helyen megtudtuk, hogy az út 25,4 méter széles. Idén pedig arról értesültem, hogy a földem mellett álló fákat kijelölték vágásra. Felettébb furcsa, hogy nekünk megtiltották a fakivágást, ugyanakkor a polgármester és a rokona megtehette azt.

Talán Farádon nem mindenkire egyformán vonatkoznak a jogszabályok? Annak idején a fákat nem a hivatal, hanem a föltulajdonosok ültették. De nem azért, hogy egy hivatalnok licit útján eladja azokat – háborgott Turi József, aki úgy vélte, hogy a polgármesternek össze kellett volna hívni a földtulajdonosokat és megbeszélni velük, hogy mi a szándékuk a fákkal.
– Ez az ügy a földtulajdonosok nagy részét érinti, csak az emberek még nem „ébredtek" fel.

Majd akkor lepődnek meg, ha megjelennek a fűrészesek. Ezek után az is megeshet, hogy a házak előtti közterületen nevelt fákat licitre bocsátják, mert valakinek megtetszenek – tette hozzá.
Baán Lajos tavaly áprilisban vásárolt 2,6 hektárt földet, most ő is a fák sorsa miatt aggódik.

– Miután megvettem az út menti területet, hozzáláttam a bokrok és a gaz kiirtásához, hogy legyen szép a környezet. Egyetlen fát sem vágtam ki. A napokban tudtam meg, hogy eladják és kivágják a fákat. Felháborító, hogy ilyesmi megtörténhet – mondta Baán Lajos.

Tompos Béla, aki két éve polgármester, érdeklődésünkre elmondta: soha nem vágott ki fát, édesanyja viszont 1996-ban kért és kapott kivágásra engedélyt. Arról nincs tudomása, hogy hivatali ideje alatt a rokona termelt volna ki önkormányzati fát a földje mentén.

Továbbá kijelentette: neki kötelessége megvédeni a falu javait mindenféle egyéni törekvésekkel szemben, és szerinte a szóban forgó fák az önkormányzatot illetik. Hozzátette azonban, mivel vita vetődött fel a Turi József földterülete melletti akácok tulajdonjogáról, ezért amennyiben a képviselő-testület hozzájárul és fedezi a költségeket, felméretik a területet. S amíg nem tisztázódik a tulajdonjog kérdése, addig nem értékesítik a fákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utakat építenek és újítanak fel

Százharmincmillió forintos támogatásban részesült a kapuvári önkormányzat a Regionális Operatív Programok keretében. A jelentős összeget az ipari park második ütemű fejlesztésére fordítják, utakat építenek és újítanak fel. A polgármester bízik benne, hogy a százharmincmillió elegendő lesz a kivitelezésre. Tovább olvasom