Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Földszigeten a csornai puskások

Vadászházat avattak a hétvégén a csornai vadásztársaság tagjai Földszigeten. A közel százéves épület a felújítással együtt tízmillió forintba került, amit javarészt a társaság gazdálkodott ki.
A hétvégén avatták fel Földszigeten a csornai vadásztársaság kívül-belül felújított vadászházát. A társaság hét évvel ezelőtt vásárolta meg az épületet a hozzá tartozó földterülettel együtt, és jórészt saját erőből hozták rendbe, de a tagok anyagi támogatása és társadalmi munkája is kellett ahhoz, hogy a tízmillió forintos költséget kigazdálkodják.
A vadászházat Maráz Sándor kanonok, bősárkányi plébános áldotta meg és szentelte fel, Szent Hubertus kegyelmébe ajánlva az abban megpihenőket.

A földszigeti ház az idősebb helybeliek emlékei szerint a múlt század elején épült. Volt az Esterházy-uradalom mosókonyhája, majd az 1940-es években iskola működött a falai között. Később pásztorházként hasznosították, a falu kanászának lett otthona.

1960 után tanácsi bérlakást alakítottak ki benne, míg az évtizedek alatt annyira tönkrement, hogy lakhatatlanná vált. Ezután hosszú évekig állt üresen és 1996-ban vásárolta meg a csornai vadásztársaság, mivel tagjainak megtetszett ideális elhelyezkedése és szép környezete.
Hat éven keresztül spóroltak a vadászok, a felújítást tavaly novemberben kezdték és tulajdonképpen csak a falak maradtak meg az eredeti épületből, hiszen a tetejétől a padlózatig mindent kicseréltek.
A költségek kilencven százalékát a társaság gazdálkodta ki, jórészt a külföldiek bérvadásztatásából és vendégül látásából.

A tízmillió forintos költséghez azonban hozzájárultak a tagok is anyagi támogatással és társadalmi munkával. Az ünnepségen kitüntetéseket adtak át azoknak, akik leginkább segítették a vadászház kialakítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem felejtettek el vitatkozni a képviselők

Jövőre állami pénzből szeretne a csornai önkormányzat bérlakásokat vásárolni. Siker esetén tizenhat… Tovább olvasom