Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Földrengés a Rábaközben

Beled volt az epicentruma annak a földrengésnek, amely kedden rázta meg szinte az egész Rábaközt. A 3,7-es erősségű földmozgás nagyobb károkat szerencsére nem okozott, megrepedtek azonban a házfalak és néhol a tetőzet is megmozdult.
Enyhe földrengés rázta meg tegnap délelőtt kilenc óra körül a Rábaközt. A robbanáshoz hasonló hangot, illetve a vele járó rezgést Kapuvártól Csornáig, Oslitól Rábakecölig lehetett érzékelni. A budapesti Földrengéskutató Intézet mérései szerint a 3,7-es erősségű rengés központja a dél-rábaközi Beled volt.

A Földrengéskutató Intézet közvetlenül a rengés után még arról tájékoztatott, hogy valószínűleg egy ausztriai földrengés hatásait észlelték a térségben. Néhány óra elteltével, az adatok értékelése után kiderült: Beled volt az epicentrum.

Tóth László szeizmológus a Kisalföldnek elmondta: Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye határán a földrengés a Richter-skálán 3,7-es erősségű volt.

A kritikus értéken felül

– A rengést elég nagy területen érzékelték, intézetünkhöz Szombathelyről és Sopronból is érkezett bejelentés – közölte a szakember. – Az adatokat és a tapasztalatokat összesítve azt lehet mondani, hogy intenzitása az európai makroszeizmikus skálán az ötöt meghaladó volt. Ez azért is kritikus érték, mert a biztosítók ehhez kötik a fizetési feltételt, tehát ez alatt nem térítik meg a kárt.

Tóth Lászlótól megtudtuk: Magyarországon nem ritka a rábaközihez hasonló földrengés. Tavaly tizenöt érezhető volt és körülbelül százötven, csak műszerekkel mérhetőt regisztráltak. Hazánk egyébként mérsékelten földrengésveszélyes, de nagy földmozgások nem fordulnak elő. Szűkebb térségünk ezen belül közepesen veszélyeztetett.

A szakember hozzátette: a földrengéseket geológiai folyamatok okozzák. A földkéregben feszültségek keletkeznek, amelyek töréseket idéznek elő. Ez a földrengés. A tegnapi jelenséget Pozsonyban és környékén, elsősorban a Duna szlovákiai oldalán fekvő felső-csallóközi településeken is észlelték.

Vizsgálódnak a szakértők

Információink szerint a biztosítótársaságokhoz Szil, Szany és Páli térségéből érkezett bejelentés kisebb károkról. A pontos helyzetet és a kár mértékét szakértők vizsgálják.
Molnár Sándor százados, a kapuvári tűzoltóság osztályvezetője Beleden elmondta: az első bejelentések délelőtt háromnegyed tízkor érkeztek ügyeletükre. Csornai, sárvári és kapuvári tűzoltók vonultak a községbe.

Az ovisokat kimenekítették

Az óvodában a rengés következtében megrepedtek a falak. A tűzoltók a gyermekeket a nevelők segítségével az udvarra terelték. Zalkáné Németh Viktória óvónő szavai szerint a nyolcvannyolc gyerek éppen tízóraizott, amikor nagy robajjal megmozdult a föld. A kisebb, három-négy éves gyerekek ijedtek meg jobban, őket megnyugtatták a nevelők.
Ma statikus szakember vizsgálja meg az épületet, ám addig is az óvoda bal oldali szárnyába visszaengedték a kicsiket. Beleden a Rákóczi utcában a szomszédos épület tűzfaláról lehullottak a téglák és a rengés hatására leomlott a tető egy része, valamint megrepedtek a kémények. A ház tulajdonosa a Mike család. Mike László elmondta: a rengés idején a konyhában tartózkodó édesanyja rosszul lett. Házuk tetőzetét mielőbb fel kell újítaniuk. Ugyanígy javításra szorul a szomszédos ház tűzfala és kéménye is.

Csak Beleden voltak károk

A belediek nagy része a rengéskor az utcákra szaladt. Erőteljesebb mozgásokat a magasabb épületekben lehetett érezni. Így a polgármesteri hivatal emeletein is megmozdultak a bútorok. Az áruház felső szintjén Somos Tiborné eladó szerint a falak nemcsak függőlegesen, hanem vízszintesen is láthatóan mozogtak, ezt kísérte a bútorok rezgése.
A Rákóczi utca másik részén lakó Hart Zsuzsannáéknak nem volt szokatlan a földrengés, hiszen a nyolcvanas években Peremartonban már átéltek hasonlót. Pk éppen a boltban vásároltak, amikor a morajlást hallották. Szerencsére lakásukban két cserép törött csak össze, egyéb kár nem keletkezett.
Pesztenlehrer Lajos ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató a helyszínen közölte: a környékről több helyről kaptak bejelentést, de Beleden kívül nem okozott komolyabb károkat a rengés.
A tegnapi rengés intenzitása az európai

makroszeizmikus skálán az ötöt meghaladó volt. Ez azért is kritikus érték, mert a biztosítók ehhez kötik a fizetési feltételt,

tehát ez alatt nem térítik meg a kárt.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Macskát kötöztek a Kapuvár táblára

Kapuvárról a Pomogy felé vezető út Damjanich utca végi szakaszán a várostáblára valaki egy lábainál… Tovább olvasom