Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Földrengés a parkolóban hajnali halsütés közben

Enese–Abruzzo - Lövei Sándort – négy kamionostársával – egy L’Aquila környéki parkolóban érte a közelmúltban történt olaszországi földrengés. Az enesei férfi azóta sem tud szabadulni az utcán heverő holttestek látványától.
Néhány napja – miként sokadszor – ismét Olaszországba szállított 40 tonnás járművével Lövei Sándor. A fuvar most jóval nyugodtabbra sikerült, mint két héttel ezelőtt, amikor az enesei férfi április 6-án, hajnalban egy L’Aquila környéki parkolóban éppen halsütésre készült kamionostársaival.

– Egyik pillanatról a másikra azt éreztük, hogy megmozdult alattunk, vészesen morajlani kezdett a föld. Mintha valaki rázta-rángatta volna alattunk a talajt. Nem tudtuk mire vélni a dolgot, tanácstalanul mindenki a saját járművébe menekült. Akkor sérült meg a fejem. Az erős rengéstől potyogni kezdett minden holmim a pilótafülke polcairól.

A félelemtől a pillanat törtrésze alatt lepörgött előttem az életem. Először édesanyámra gondoltam, majd a testvéreimre, barátaimra, ismerőseimre – emlékezett az Abruzzót sújtó földrengésre Lövei Sándor.

Mikor megnyugodtak, bemerészkedtek az öt-hat kilométerre lévő városba, hogy megnézzék, mi történt. Akkor még nem voltak lezárt területek, így közel négy órát töltöttek a nagyrészt összeomlott településrészen.

Lövei Sándor enesei kamionos előtt a tragédia hajnalán pillanatok alatt lepergett az élete. Fotó: H. Baranyai Edina
Lövei Sándor enesei kamionos előtt a tragédia hajnalán pillanatok alatt lepergett az élete. Fotó: H. Baranyai Edina

– Azt a borzalmat, amivel ott találkoztunk, nem lehet leírni. Emberek – sérültek, halottak – hevertek az utcán, a földön. Romok, törmelék, összedőlt házak mindenütt. Drámai látvány volt, szörnyű katasztrófa. Néhány perc alatt megsemmisült minden. A mai napig kísértenek a látottak – idézte fel könnyeivel küszködve a tragédia képeit az enesei kamionos. – Mindenki rohant, tette a dolgát: a mentők, a katasztrófavédelem, a tűzoltók, civilek. Aki tehette, segített. Mint a feldúlt hangyaboly, olyannak tűnt a város. A kétségbeesett helybeliek szüntelen neveket kiabáltak, sírva ismételgették – valószínű – hozzátartozóik, ismerőseik nevét. Borzasztó volt látni és hallani... Másnap reggel, úgy hajnali három körül ismét arra ébredtem, hogy mozog alattam a föld. Úgy himbálódzott a kamionom, mint tengeren a hajó. A város melletti raktárból kellett volna árut hoznom Magyarországra, de ott is minden összeborult, összetört. Így továbbirányítottak egy másik helyre. A múlt héten, mikor újra kint jártam – kicsit távolabb ugyan a tragédia helyszínétől –, kamionostársaimtól hallottam, hogy viszonylagos nyugalom uralkodik azon a környéken. Az biztos, azokat az órákat életem végéig magamban hordozom!


Földrengés Abruzzóban

Két héttel ezelőtt, április 6-án hajnalban a közép-olaszországi Abruzzo régió székhelyét és környékét a Richter-skála szerinti 6,3-es erősségű földrengés rázta meg. A katasztrófa 289 ember életét követelte, becslések szerint 28 ezren maradtak fedél nélkül, a sérültek száma több ezer volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csatornázhatnak: túl vannak az első fordulón

Bősárkány - Európai uniós támogatással végre megépülhet a bősárkányi szennyvízcsatorna-rendszer. A… Tovább olvasom