Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Földek, gabonák, remények, hitelek

A mezőgazdasági vállalkozók többsége befejezte a tavaszi munkálatokat. Most már csak az időjáráson múlik, milyen lesz a termés. A jövő meg a hiteleken és a sikeres pályázatokon.
Veszkényben, a Nyerges család 170 hektáron gazdálkodik, de fő profiljuk a szarvasmarhatartás. Nyerges Andrást munka közben találtuk, kukoricát vegyszerezett éppen.
– Idén az időjárás nemigen segít bennünket, eddig „ égtek " a búzatáblák, nagy a szárazság – sorolja gondjaikat. Nyergesék nem a piacra termelik a szemet, saját gazdaságukban etetik föl a termést. Veszkényi telepükön száz tehén és azok növendékei igénylik a mindennapi abrakot.
– A piacra nem lehet panaszunk, a tejet egy magáncéghez szállítjuk, ahol rendesen fizetik a tejpénzt. Az állatok egy része vágásra megy, ott sem volt eddig probléma. Most mondhatom azt, hogy napi huszonnégy órát dolgozunk, hiszen a permetezést, a bálázást nem lehet halogatni.
– A napi munka mellett terveink is vannak, a gépparkunkat szeretnénk bővíteni. Kellene egy kombájn, de elkelne még a gazdaságban egyéb eszköz is, meglátjuk, milyen hitellehetőséget tudunk igénybe venni. Az elmúlt négy év kedvezett a hozzánk hasonló nagyságú gazdaságoknak, mi is megkaptuk például a családi gazdaság címet. Ennek birtokában bátrabban pályázhatunk, és a különböző támogatásokat is könnyebben elnyerhetjük. A jövőbe várakozással nézünk, reméljük, hogy az új kormány is ugyanúgy a mezőgazdasági vállalkozók mellé áll, mint a korábbi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tóközi művész bemutatója

A cakóházi születésű, ma Kőszegen élő képzőművész-tanár, Németh János festményeiből nyílt kiállítás… Tovább olvasom