Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Fókuszban a cickafark és a turisztika

Intézményeinek megőrzését és a turizmus fejlesztését tartja szem előtt az új himodi költségvetés. Az októberben felállt testület a közösségépítésre helyezi a hangsúlyt.

Némileg kisebb büdzsével (idei 94 millió, tavalyi 102 millió forintos főösszeggel), de nagyívű tervekkel vág neki a 2011-es esztendőnek a himodi önkormányzat. Mind a polgármester, mind a testület jó része újoncként alkotta meg a kistelepülés büdzséjét, hiszen az októberi választásokon új vezetés került Himod élére.

– Ha címszavakban próbálnám kifejezni terveinket, akkor úgy mondanám, intézmények, falufejlesztés és turizmus – mondta Módos Ferenc polgármester. – Meglévő intézményeink, mint az alsó tagozatos iskola, az óvoda vagy a konyha működtetése elsőrendű feladata önkormányzatunknak – tette hozzá Garabné Gulyás Mária alpolgármester.

A falufejlesztési koncepció vezérfonala a falusi turizmus fejlesztése. Ehhez megfelelő alapot kínálnak a településkörnyéki – szántónak gyenge minőségű – földek, ahol azonban számos gyógynövény is terem, ilyen például a cickafark is. Ez olyan anyagokat tartalmaz, amelyek elállíthatják a vérzést, sőt, nemcsak külső, de belső vérzéscsillapító hatásúak is. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonsága szintén hasznos sebek kezelésénél. Himod környékén a növény tömegesen van jelen, erre alapozná a képviselő-testület gyógyturisztikai programját, rendezvénysorozatát, a gyűjtéstől a feldolgozásig.

Módos Ferenc és Garabné Gulyás Mária: A turizmusban látják a továbblépés lehetőségét.
Módos Ferenc és Garabné Gulyás Mária: A turizmusban látják a továbblépés lehetőségét.


– Nemcsak ide várnánk, de itt is marasztalnánk a megjelenő turistákat, ennek érdekében növeljük a település szálláslehetőségeit – mondta a polgármester. Teszik ezt oly módon, hogy a község használaton kívüli épületeit felszabadítanák a turizmus céljaira. – Már a májusi terepralira érkezők közül is szállásolunk el Himodon néhányat – tette hozzá Garabné Gulyás Mária alpolgármester.

A turizmus fejlesztését helyi programsorozatok szervezésével is támogatják. – Fesztiválokat szeretnénk tartani a községben, szervezzük a márciusi egészségnapot, májusban osztrák vendégekkel közösen „füstöljük ki a fagyosszenteket", júniusban rockfesztivált tervezünk, augusztusban pedig a falunapot „dobjuk fel" a krumplifesztiválunkkal – árulta el a programok részleteit az alpolgármester.Módos Ferenc a költségvetés kapcsán még hozzátette, jelenleg nincs hitelük, az energián azonban idén spórolniuk kell. – Ebben az évben felezzük az iparűzési adót, jövőre pedig eltöröljük – tette hozzá, ám megjegyezte, ezzel leginkább a helyi vállalkozók felé gyakorolnak gesztust. – Új díjakat is alapított a képviselő-testület, melyekkel az arra érdemes helyieknek szeretnénk megadni a tiszteletet, így létrehoztuk a „Himod szolgálatáért" kitüntető címet és a „Himod ifjú tehetsége" díjat, utóbbit a tanulásban, a sportban kiemelkedőt nyújtó helyi fiataloknak – mondta Módos Ferenc polgármester.

Olvasóink írták

 • 4. aztakaroma 2011. február 28. 23:43
  „Érdekes cikk .
  Az előttem kommetelő
  -´matyaskiraly66´- nak üzenném hogy, sejtem a gulyással melyik eseményre gondolsz.
  Szerintem egy előrelépés ,és egy gesztus volt, nem nevezném választási spekulációnak ,hisz azért mert elmegyek megeszek egy tál ételt , attól még nem látja a saját választólapomon hogy mit,illetve kit X-elek be.
  Az előző polgármester is megtehette volna , és nem Kampány időszak alatt, de lehetett érezni hogy a volt polgármester erre nem kapható. 20év utáni (rendszerváltás óta) változás szerintem ,már esedékes volt , A volt polgármesternek is meg lehet köszönni munkáját.. mert valóban ö is nagyon sokat tett a faluért ,de a változás már esedékes volt ,és a választható személyek ,illetve képviselőkből az eddigi munkájuk alapján ezt a csoportot tartom a legalkalmasabbak. Remélem a te néző pontod is változni fog ,de ha nem az se baj :)...
  de ha elvböl Negatívan állunk a dologhoz ne várjuk isteni csodát.
  Amúgy meg finom volt a gulyás , ha eljöttél volna biztossan neked is jutott volna egy tálal , és még a szavazati jogod is megmaradt volna...
  Lehet írásomból azt szűröd le hogy ,én e polgár mester mellet állok.. de ebbe megnyugtatlak nem így van ,ha olyat tesz mely nem a falu számára fejlődő érdek ,meglesz a véleményem és az X-sem fog rá kerülni ,de eddig ilyen nem volt ,és őszintén remélem nem is lesz...
  Üdvözlettel egy himodi”
 • 3. árnyék 2011. február 23. 12:23
  „Tisztelt matyaskiraly66 !
  Te is indulhattál volna akár a polgármesteri székért! Te meg süthettél volna:" Lacipecsenyét gyalázkodó módra."
  Gratulálok a Módos Úrnak, és munkájához sok sikert kívánok. Remélem, az ilyen hozzászólások meg csak még eltökéltebbé teszik, hogy ami munkát elkezdett, végig is vigye!!”
 • 2. krieghofnyuszi 2011. február 23. 10:41
  „Ő legalább ha egy gulyás erejéig,de összehozta a falu nagy százalékát!
  Magdi anyusnak ez sosem sikerült volna sem kajával sem semmivel!!!
  Csak lébecolt a falu élén,de sokat nem tett. Az állítólagos terveiből sosem lett semmi,de kísérletet sem tett,mondván ennek a falunak minek?
  Módos Ferenc legalább igyekszik,és ez az igyekezet többek között bennem is bizalmat kelt.
  Igaz már nem élek Himódon,de hétvégén szüleimet meglátogatom,de így is érdekel a falu sorsa.
  Aki meg az ingyen gulyást irigyli,tegye.
  Ha nagyon kell,főzök neki szívesen!!!”
 • 1. matyaskiraly66 2011. február 23. 02:00
  „hm!
  igy lesz egy lebukott tsz vezetobol polgarmester,bocsanat gulyasos polgarmeste hissz le etette az egesz falut hogy nyerjen!!!:-(((
  De mennyi is az egesz falu,es kinek kell ott szallas?????
  Vagy talan ismet egy lehetoseg megtalani a fejos tehenet es fejjuk mig lehet!:-)))

  De nem erdekes csak rottyogjon a gulyas..................................”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tolvajok célpontja lett az utcán parkoló autó

A Csornai Rendőrkapitányság területén több gépkocsit is kifosztottak az elmúlt hetekben. A módszer… Tovább olvasom