Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Fokozott rendőri ellenőrzés

Az idegenforgalmi főidényben egész nyáron át fokozott ellenőrzést tartanak a rendőrök a közutakon. Tegnap Csornán és környékén öt sebességmérővel dolgoztak. Tapasztalataik kedvezőek.
Fokozott ellenőrzéssel találkozhatnak az autósok a közutakon a nyári idegenforgalmi szezonban megyénkben is. Tegnap Csornán és környékén öt sebességmérővel dolgoztak a rendőrök. Az ellenőrzés súlypontja a sebességmérés volt. Tapasztalataik kedvezőek, hiszen a rendőri jelenlét hatására kirívó szabálytalansággal nem találkoztak.

A nagy forgalmú főutakon két-három „kamera" is dolgozott, mellettük lassan, a sebességre különösen odafigyelve haladtak el az autók. Természetesen olyanok is akadtak, akik nem úszták meg helyszíni bírság vagy feljelentés nélkül. Így volt ez Csorna belterületén, a 86-os főút mentén, a Bartók Béla utcában is. Ott találkoztunk Széles László őrnaggyal, a városi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetőjével is.

Többen kapcsolták be a biztonsági övet

– A Fámalézer sebességmérő műszereken kívül úgynevezett elfogóautóink is dolgoznak a forgalomban, amelyeknek például a szabálytalanul előzők kiszűrése a feladatuk – adott tájékoztatást az újszerű akcióról Széles László.

„ Módszereink meglepték az autósokat, hiszen szokatlan az is, hogy egy szakaszon több sebességmérővel találkoznak és egyiket elhagyva nem taposhatnak mindjárt a gázra."

Széles őrnagy tapasztalatai szerint az akció hatására csökkent a szabálysértők száma, kevesebben lépték át a megengedett sebességet, és többen kapcsolták be például a biztonsági övet is.
– Úgy tapasztaltam, hogy a lakosság számára szimpatikus az effajta rendőri fellépés és a visszajelzések pozitívak – folytatta Széles László. – Az ellenőrzésnek nem az a célja, hogy a feljelentések és helyszíni bírságok száma szaporodjon, ezek csupán eszközök. Szeretnénk megelőzni a baleseteket, erősíteni a közlekedésbiztonságot. Kedvező jel, hogy az első félév adatai szerint a csornai kapitányság területén csökkent a balesetek száma és öttel kevesebben haltak meg a közutakon, mint tavaly ilyenkor.

Rózsaszín csekket lobogtatva

Miközben beszélgetünk, a kamera célkeresztje egymás után „tapad rá" a szembejövő autókra és a képernyőn már föl is villan a sebesség. Ha a műszer szabálytalanságot észlel, azt hangos sípolással jelzi és a rendőrök már állítják is félre a gyorshajtókat. Szerencséje van, aki figyelmeztetéssel ússza meg, kevésbé annak, aki a helyszíni bírságról kap csekket. Ez utóbbi esetben honfitársaink csendes lemondással veszik tudomásul, hogy öt- vagy tízezer forinttal rövidültek meg, ám a külföldiek többsége ezt az összeget is sokallja és nemtetszésüknek hangot is adnak.
Egy hölgy azt tudakolta, hogy kit keresnek a rendőrök, mert őt már másodszor állítják meg tíz percen belül. Egy piros autó vezetője, miközben negyvenes tempóban halad el a traffipax mellett, az ablakon a rózsaszín csekket lobogtatja ki. Ezt valószínűleg pár kilométerrel odébb „érdemelte ki" a rendőröktől.

– A legtöbben nem reklamálnak, igaz, nem is büntetünk indokolatlanul – jegyzik meg a rendőrök, és szemük már ismét a képernyőn, mivel egy fekete Audi gyanúsan gyorsan fordult ki a Honvéd utcából. Széles őrnagy búcsúzóul még megjegyzi: az autósok ezentúl is számíthatnak a nap minden szakában ellenőrzésre, és nem csak akciószerűen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyvíz a kádban

A kapuvári termálfürdő mögötti lakópark és rekreációs központ építését már megkezdte a RAS Kft. A… Tovább olvasom