Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Főként az idősebb korosztály horgászik

Rábaköz - Egyre népszerűbb és a hiedelmekkel ellentétben olcsóbb hobbi a horgászat, melynek feltételeit a szaporodó horgásztavak már gond nélkül biztosítják. A rábaközi helyszínek jó része egyesületi kezelésben van, ám mind több vállalkozó lát fantáziát magántó üzemeltetésében.

A szaporodó horgásztavakat látva megállapítható, hogy a Rábaközben is egyre népszerűbb hobbi a horgászat. A sportág terjedését immár több neves, környékbeli verseny is bizonyítja, de ezt látszik alátámasztani a szakboltok növekvő száma is (csak Kapuváron és környékén a meglévő mellé még kettőt nyitottak).

Osztrák és győri pecások

A Rábaköz egyik legrégebbi tavával büszkélkedhet a beledi „Előre" Horgászegyesület. Szabó Lajos egyesületi elnök elmondta: szervezetük immár huszonhét éve tömöríti a környékbeli pecásokat. Az egyesület saját tóval rendelkezik a Beledet Kapuvárral összekötő főút mentén.
A helyszín évek óta népszerű a horgászok körében, szinte rendszeresen visszatérő osztrák vendégekkel büszkélkedhetnek. Ottjártunkkor épp győri horgászok lógatták botjaikat a tóba, Csalogány György és testvére is rendszeresen visszajár Beledbe. Mint mondták, a Rábaköz olcsóbb és halban gazdagabb, mint a megyeszékhely környéke.

A beledi egyesület évente tizenötezer forintot kér tagjaitól. A napijegyért kétezer-ötszáz forintot kérnek a felnőtt és ezerkétszázat az ifjúsági horgászoktól. – A környékbeli szóbeszédekkel ellentétben osztrák vendégeink a magyarokkal megegyező díjakat fizetnek – hangsúlyozta Szabó Lajos. Hozzátette: a tagdíjakból és a napijegyekből fenn tudják tartani az egyesületet és még a telepítésre is „futja". – Éves szinten hatvan-hetven mázsa halat telepítünk, a költségeinkhez némi helyi önkormányzati támogatást is kapunk – mondta az elnök. A beledi tónál a telepítéstől függetlenül is kapitális halakat foghatnak a horgászok. A Kisalföld is beszámolt róla, hogy az utóbbi hónapokban több, hetven kilogrammnál is súlyosabb harcsát fogtak ki a helybéliek.

Szabó Lajos elmondta: százötven tagjukból százharmincan az idősebb korosztályt képviselik, a többiek az ifjúsági kategóriában horgásznak.

Kevés a fiatal

– Sajnos a mai fiatalok általános iskolás korukban még kijárnak horgászni, később azonban nehéz leültetni őket a tóparton – mondta az elnök. Beledben évente egy házi és egy mindenki számára nyitott versenyt rendeznek.

Szintén egyesületi kezelésben van a szilsárkányi horgásztó, melynek felügyeletét a Szilsárkány Községi Horgászegyesület látja el. Herczeg István elnök elmondta: hét-nyolc éve az államtól bérlik a tavat. Civil szervezetük száz taggal működik, melyből a fele – egy megegyezés értelmében – a szárföldi tóra jár pecázni. Évente huszonháromezer forintos tagdíjat szednek, a napijegy kétezer-ötszáz forintba kerül, ám ezért két nemesebb és öt kiló egyéb hal elvihető. Évente, hasonlóan a belediekhez, két versenyt rendeznek. A tagdíjakon kívül egyéb támogatásként legfeljebb az egyszázaléknyi adót kapják, ám a befolyó pénzből a fenntartáson felül évi húsz-harminc mázsa halat telepítenek. Tagjaik között itt is zömmel a negyven év feletti korosztály képviselteti magát.

Meglepő a különbség, de a napijegyeket tekintve a magántavak számítanak vonzóbb célpontnak. Általában ezerforintos napijeggyel lehet számolni, mint az egyik Kapuvár környéki tavat üzemeltető Kapusi Béla is sietett leszögezni: nála ezerkétszáz forintos felnőtt és nyolcszáz forintos gyermekjegy kapható. Három éve működteti a horgásztavat, folyamatos telepítéssel. A megszokott keszeg, kárász, ponty „szentháromság" mellett érdekességképpen afrikai harcsa és lénai tok is fogható a maszek tóban.

Külön versenyrészleg

A sportág népszerűségét a növekvő versenyszám is jelzik. Egyik kapuvár környéki tónál külön versenyrészleget is kialakítottak, ahol a magyar élvonal is tiszteletét tette már. A sportág költségeiről szólva az egyik kapuvári vállalkozó, Németh István megjegyezte: egy teljesen kezdő fiatalt tízezer forintból fel tudnak szerelni, amibe nemcsak a bot és az orsó, de a kiegészítők zöme, így egy kisebb horgászláda is beletartozik. Természetesen – mint minden sportban – a komolyabb felszerelésért akár milliókat is lehet fizetni.

Turbók Attila

Olvasóink írták

  • 1. Csigó Bálint 2008. április 21. 17:39
    „Nagyon szeretem ezt az oldalt és most kezdek horgászni én is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összeférhetetlenség miatt lemondott a képviselő

Csorna - Új állást kapott, ezért lemondott mandátumáról egy csornai önkormányzati képviselő. Döntése… Tovább olvasom