Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Fogyatékos fiatalok az óvodában

Fogyatékosok nappali intézményének létrehozásáról döntött múlt heti ülésén a csornai önkormányzat
Fogyatékosok nappali intézményének létrehozásáról döntött múlt heti ülésén a csornai önkormányzat képviselő-testülete. A részletekről Papp Imre alpolgármestert kérdeztük.

– A képviselő-testület a nyáron döntött az óvodai csoportok számának csökkentéséről – kezdte Papp Imre. – A kis-csornai óvodában jelenleg egy csoport van huszonkilenc gyerekkel. Így az épületben két csoportszoba felszabadult. Ezeket a helyiségeket lehetne felhasználni a fogyatékos fiatalok nappali ellátására. A két csoportszobában nyolc-nyolc lakó helyezhető el, az ellátásukat négy dolgozó végzi. Egyikük az intézmény vezetője, rajta kívül egy terápiás munkatárs, két gondozó tartozik a csoporthoz, amely a Szociális Szolgáltató Központ szervezeti és szakmai irányításával működik. Az ellátás napi hat órában történik, várhatóan a jövő év elejétől.

Papp Imre elmondta: az előzetes felmérés során a városból és környékéről huszonnégyen szándéknyilatkozatban jelezték, hogy igénylik a gondozást. Ez indokolja az intézmény létrehozását. Ám ez esetben is a lehetőségeket kell az igényekhez igazítani – jegyezte meg az alpolgármester. Olyan fiatalok gondozására kerülhet sor, akik minimális szinten el tudják látni magukat.

A két csoportszoba a jelenlegi formájában megfelel a követelményeknek, a bútorzatot azonban cserélni kell. Átalakításra szorul a vizesblokk, meg kell oldani az akadálymentesítést, el kell különíteni a női és férfi-mellékhelyiséget. Zuhanyzó létrehozásával biztosítani kell a tisztálkodási lehetőséget és lehetővé tenni a ruházat tisztítását. Az átalakítás költségeit egyelőre nem ismerik, a felmérést a napokban végzik el. Az önkormányzat az intézmény fenntartására normatívát igényelhet, melynek összege ellátottanként évente 465 ezer 100 forint. Mivel a gondozottak köre részben csornai, részben a többcélú kistérségi társuláshoz tartozó településeken élőkből tevődhet össze, keresik annak lehetőségét, hogy a társulás által igényelhető 60 ezer forinttal magasabb normatívához jussanak.

– A fogyatékos fiatalok és az óvodások teljesen elkülönítve tartózkodnak az épületben, a helyiségekbe külön bejáraton juthatnak be. Ennek ellenére nincs kizárva, hogy például az utcán vagy az udvaron találkoznak – tudatta Papp Imre. – A testnevelést, az étkeztetést és a foglalkozásokat is külön tartják. Azt azért nem gondolom, hogy az óvodásokat és a halmozottan sérült fiatalokat teljesen el kellene zárni egymástól, hisz a mindennapi életben is találkozhatnak és egymás megismeréséből közös előnyök is származhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízdíjemeléstől tartanak

Dühösek a rábaközi polgármesterek, hogy a győri önkormányzat a Pannon-Víz rt.-vel akarja elvitetni a város élményfürdője körül kialakult balhét. A cégben a legtöbb falu tulajdonrésszel rendelkezik. A községi elöljárók attól tartanak, hogy a bíróság döntésétől függően ha a vízszolgáltatónak ki kell fizetnie a 134 millió forintot, azt a cég a fogyasztókkal fizetteti meg. Tovább olvasom