Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Foglalkozni kell a világ dolgaival

Foki Gézáné nemrég múlt 90 éves. Babóton él, ahol hajdan postamester volt, a Rákosi-rendszerben meg „osztályidegen”. Két gyermeket nevelt fel szeretetben, pedig a korabeli káderlap tanúsága szerint Frida néni nem más, mint „egy Fertő menti sváb bestia”.
Foki Gézáné Frida néni
Majd egy évszázadba sok minden belefér. Két világháború, egy diktatúra, egy forradalom és jó néhány évtizednyi becsületes munka. A háborús időkben huszonnégy órás szolgálat, levelek, táviratok a frontról és a frontra, aztán éjjel-nappali ügyelet a beszolgáltatások idején. Foki Gézáné végigszolgálta az ötvenhatos eseményeket is, két év múlva mondvacsinált indokkal – fiát beíratta hittanra – mégis elbocsátották a postától.

Miért rúgták ki?

Frida néninek tíz éve volt akkor hátra a nyugdíjig. A falu egyik tanítója jóindulattal előtte figyelmeztette, hogy kenyerébe kerülhet a hittanbeíratás, de az asszony úgy gondolta, lelkiismerete szerint cselekszik. Okirat-hamisítást akartak ráfogni, mondván: a beíratási szándékot igazoló közös nyilatkozatra a férje nevét is ő írta alá.
Pereg az emlékek filmje: Frida néni felidézte azt az 1948-as május elsejét, mikor a párttitkár felesége kirángatta a hivatalból, kezébe nyomott egy nehéz rúdra függesztett zászlót és – másik karján a gyerekkel – felvonulni küldte. A tömegben aztán akadt egy jólelkű asszony, aki kivette a kezéből a lobogót, így az akkor alig egyéves fiával hazamehetett. Beszélgetésünkből hamarosan az is kiderült, hogy Foki Gézáné Herr Frida anyai dédnagyapja hajóskapitányként járta a tengert, az óceánt. Másik dédnagyapja pedig borkereskedő, Kismarton egyik leggazdagabb polgára volt. Az első világháború alatt vásárolt kötvények vitték csődbe a virágzó vállalkozást. Nagyapja Sopron postamestereként szolgált, nagyanyja hajdan a legkiválóbbak között végzett a bécsi bábaképzőben. Édesapja az első világháború áldozata lett, így később Frida néni édesanyja hadiözvegyként kapta meg a fertőrákosi postahivatalt, ő pedig hadiárvaként Babótra került. Egyik protektora Horthy Miklós felesége, a másik Somogyváry Gyula, a neves költő-író volt.

Osztályidegen volt

Persze ezek negyvenöt után kimaradtak a kötelező önéletrajzból, ennek ellenére valakik mégis megtudták, ezért szerepelt neve mellett, hogy „osztályidegen". A másik jelzőt ötvenhatban tudta meg magáról: férje káderlapján a dicsérő szavak mellett ott szerepelt az a mondat is, miszerint az „elvtársak" nem értik, hogy az „ilyen ember hol szedte össze azt a Fertő menti sváb bestiát " .
Frida nénit most sem hagyta el a történelem. A 90 éves babóti asszony a fiának ajándékba szánt könyveket – legutóbb a tengernagy Horthyról szólót, illetve a második világháború történetét – előtte maga olvassa végig. A napi programból az újságok sem maradhatnak el, mégpedig úgy, hogy Frida néni mindegyikben aláhúzza a fontosnak ítélt mondatokat, hátha a család többi tagjának elkerülné a figyelmét mondjuk az, hogy a magyar miniszterelnök melyik oldalára tette a kokárdát a nemzeti ünnepen. Frida néni szerint az élet nem áll meg akkor sem, ha az ember 90 éves, foglalkozni kell a világ dolgaival.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretet hófehér mintákon

Tizenegy gyermek, tizennyolc unoka, tíz dédunoka. Nem mindennapi nagy családdal büszkélkedhet a… Tovább olvasom