Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Foghíjas községi költségvetések

Az energiahordozók árának jelentős emelése „megnyomja” a kiadási oldalt az önkormányzati büdzsékben.
Az önkormányzati költségvetés készítésének időszakát éljük. Nagy a számolgatás ilyentájt a községházakon is, hogy mire telik, mire nem. A megkérdezett települési vezetők nem éppen derűlátóak az idei kilátásokat illetően.

Enese képviselő-testülete még nem fogadta el az idei költségvetését. Mielőtt ezt megtennék, közmeghallgatást tartanak, hogy a helyiek is elmondhassák véleményüket.

Mesterházy József polgármester szerint ugyanolyan nehéz év elé néznek, mint a tavalyi volt. Sőt, valamelyest talán nehezebb is lesz a helyzet, mert azok a pályázatok, amelyek eddig az önkormányzatok rendelkezésére álltak – „Teki, Céde, útpályázat" –, állítólag megszűnnek. Úgy vélte, az uniós pályázatokból pedig az idén kevés valósul meg. Azonkívül jelentős közüzemi – gáz, villany – díjemelések történnek, s ezek jelentősen „megnyomják" a kiadási oldalt. Enesén 267 millió forint bevétellel és kiadással, valamint 44 millió működésihitel-felvétellel számolnak.

Kónyban várhatóan március elején lesz elfogadott költségvetése az önkormányzatnak. Első alkalommal a napokban tárgyalja a tervezetet a képviselő-testület. Aller Imre polgármester nullszaldós büdzsére számít, ám mint fogalmazott, a kötelező feladatok ellátása nem sérülhet, azonkívül a pályázatokhoz szükséges önrészt is biztosítani kell. A település vezetője közölte: erre az esztendőre 391 millió forint bevételt és kiadást terveznek, de a végső összeg az elkövetkező hetekben alakul ki.
Szanyban sem fogadták még el az ez évi büdzsét. Németh Gergely polgármester szerint az előzetes számítások alapján úgy tűnik, sikerül hiánymentes költségvetést készíteni. A bevétel és kiadás összege várhatóan 260 millió forint lesz. Németh Gergely úgy vélte, az energiahordozók árának jelentős emelése még nehezebbé teszi a helyzetet, bár az iskola egyházi fenntartásban működik. Pályázatok dolgában sem éppen biztatóak a kilátások, mivel hatvan-hetven százaléknyi önrész előteremtése szinte megoldhatatlan számukra.
Bősárkány képviselő-testülete a tervek szerint a napokban tárgyalja és fogadja el az önkormányzat 2007. évi költségvetését.

Szalay Imre polgármester elmondta: ebben az esztendőben a tavalyinál 8 millió forinttal kevesebb normatívatámogatást kapnak. A bevétel és kiadás főösszege 376 millió 600 ezer forint, ebből a bevételi oldalon 38 millió 355 ezer forint a működési célú hitelfelvétel. Szalay Imre megjegyezte: ilyesmire még nem volt példa, hogy a normatívák és az önkormányzat saját bevételei nem nyújtanak elegendő fedezetet az intézmények működtetésére. Remélik, hogy „önhikipályázaton" sikerül megszerezni a hiányzó 38 millió 355 ezer forintot.

Rábatamási képviselő-testülete első fordulóban már tárgyalt az idei költségvetés tervezetéről, hamarosan a rendeletalkotásra is sor kerül – tudatta Szabó István polgármester. A bevétel összege mintegy 152 millió, a kiadás 170 millió forint. A hiány így 18 millió forint. Szabó István jelezte, hogy a főösszegek már nem változnak lényegesen, bíznak abban, hogy a hiány pótlására ez évben is lesz lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közoktatás minden irtózás ellenére is állami feladat

Rábaközi polgármesterek levelet írtak Hiller Istvánnak. A községvezetők „végső elkeseredésükben és reménytelen helyzetükben” fordultak az oktatási miniszterhez a „közoktatás terén reformintézkedések kapcsán hozott kormánydöntések ügyében”. Azokra a szerintük anomáliákra hívják fel a figyelmét, amelyek a közoktatásban olyan káros folyamatokat indíthatnak el, ahonnan nincs visszaút. Tovább olvasom