Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Floridából szervezték a táncos találkozót

Ötvenéves találkozót tartott a napokban a bágyogszováti néptáncegyüttes.

Felidézték sikeres fellépéseiket, és azt, hogy milyen összetartó tánccsoportja volt az 1960-as években Bágyogszovátnak. 1964-ben például ifjúsági kulturális seregszemlét nyertek. Az összejövetelt Floridából szervezte a ma az Egyesült Államokban élő Simon Elemér.

A csoportból sokan évtizedek óta nem látták egymást, de a régi koreográfiákat szinte hiba nélkül járták el újra. 

A csoport annak idején elsősorban néptáncban jeleskedett, de időnként egyéb műfajokat is kipróbáltak. Támogatta őket az akkori községi vezetés és a helybeliek is örömmel vették, hogy életben tartják a falu táncos hagyományait. Az együttes tagjai most is szívesen emlegetik 1964-es sikerüket, amikor a Szanyban rendezett ifjúsági kulturális seregszemlén első helyezést értek el. A döntőre csak azért nem kerülhettek el, mert nem volt zenekaruk.

Az 1960-as években népszerű volt a csoport. A felvételen a táncosok egy része és Simon Elemér látható.
Az 1960-as években népszerű volt a csoport. A felvételen a táncosok egy része és Simon Elemér látható.

A napokban a fél évszázaddal ezelőtti siker évfordulóján jöttek össze a bágyogszováti néptáncosok. A találkozót a több mint negyven éve az USA-ban élő Simon Elemér kezdeményezte. Ő annak idején is a csoport egyik „húzóembere" volt. Ma a floridai magyarok körében elismert személyiség.

Rendszeresen szervez most is kulturális eseményeket, zenél, táncot tanít. És nem felejtette el szülőfaluját, Bágyogszovátot sem. Fontos feladatának tekinti, hogy ápolja és továbbadja a magyar hagyományokat odakint. 1970-ben hagyta el az országot. Rövid ideig az építőiparban, szerelőként dolgozott, aztán menedzserként tevékenykedett.

– Nagyszerű csoportunk volt idehaza, boldogan emlékszünk vissza mindannyian azokra az évekre – mondta a Kisalföldnek. – Én Győrben tanultam akkoriban, a táncokat aztán hazavittem és megtanítottam a többieknek is. Sajnos további szereplésünk a zenekar hiánya miatt elakadt, egyszemélyes harmonikakíséretemet nem tartották megfelelőnek.

Évtizedek óta nem találkoztak, de Simon Elemér hívására ismét összejöttek az egykori bágyogszováti néptáncosok.
Évtizedek óta nem találkoztak, de Simon Elemér hívására ismét összejöttek az egykori bágyogszováti néptáncosok.

A tánccsoport tehát megszűnt, Simon Elemér Amerikába került. Munkája mellett zenét és táncokat tanított a kinti magyaroknak és ma is egyszemélyes zenekarként járja Florida magyar közösségeit.

– Nem adom fel ezt a küldetést, bár a korom miatt igyekszem csökkenteni a fellépések számát. Régi magyar zenéket játszom, melyekre van igénye a honfitársaimnak. Azt szoktam mondani, ha felcsendülnek az óhaza legszebb dalai, a mankósok is táncra perdülnek. A magyarságtudat tehát él, az idősebbekben mindenképpen. A fiatalok sincsenek ellene, de náluk azért népszerűbbek a mai, modern dallamok. Bennük is magyar vér buzog azonban, így nem nehéz táncra vagy közös éneklésre csábítani őket – fogalmazott Simon Elemér.

Nemcsak ő maga muzsikál egy-egy rendezvényen, hanem igyekszik egy-egy hazai művészt is meghívni. Szerepelt már többek között az ő meghívására Amerikában gyerekkori barátja, a csornai származású Krasznai Tamás, valamint Gergely Róbert, Nagy Ibolya, Boráros Imre is.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fények, függönyök, padlók támogatásból

Pályázatból kap új külsőt és világítást a kapuvári Rábaközi Művelődési Központ nagyszínpada. Az… Tovább olvasom