Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Fizetve büntet az állam

Csorna - Az önkormányzati minisztérium 39,5 millió forintot ad Csornának, hogy a város vissza tudja fizetni a házi segítségnyújtásra jogtalanul igényelt normatívát. A fennmaradó 9 milliót a kistérség önkormányzatai adják össze.
A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátására igényelt 2006-os állami normatíva visszafizetésére kötelezte az államkincstár Csornát. A döntés értelmében a városnak 49,5 millió forintot kellene visszautalnia. A pénz egy részét az államtól „megnyerték", így az államkassza kezelője a pénzt átteszi az egyik zsebéből a másikba.

A település vezetői felvették a kapcsolatot a hasonló cipőben járó önkormányzatokkal. Beadványt juttattak el az Alkotmánybírósághoz és Bajnai Gordon korábbi önkormányzati és településfejlesztési miniszter segítségét is kérték. Több tárgyalás is volt, melyen a hasonló gondokkal küzdő településekkel és kistérségekkel is egyeztetett a városvezetés. 2008 júniusában aztán a csornai polgármester levelet írt az Önkormányzati Minisztériumnak, amelyben azt kérte, hogy a város gazdasági helyzetének ellehetetlenülését elkerülendő a „működésképtelen helyi önkormányzatok" támogatásának keretéből segítsen a minisztérium. A kérés meghallgatásra talált. Turi György elmondta: a minisztérium 39,5 millió forintnyi támogatást ítélt meg Csornának.

A fennmaradó több mint 9 millió forintot azonban továbbra is a városnak kellett volna állnia. Gyopáros Alpár alpolgármester a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás tagjait kereste meg azzal, hogy a társulás közösen térítse meg az összeget. A feladat ugyanis kistérségi volt, és Csorna csak mint gesztor és mint az egyik felhasználó vett részt az együttműködésben.

Turi György most arról tájékoztatott, hogy a kistérség a fennmaradó összeg finanszírozását magára vállalta, és ezt a társulási tanácsban részt vevő polgármesterek egyhangúlag szavazták meg.

Olvasóink írták

 • 3. adaki 2008. október 04. 17:02
  „Aki ezt igényelte, illetve akinek az utasítására, szerintem ma is országgyűlési képviselő”
 • 2. blanka 2008. október 04. 12:53
  „És aki jogtalanul igényelte az összeget gondolom még mindig abban a beosztásban dolgozik mint mikor a törvénysértést elkövette,vagy esetleg még magasabb beosztásban továbbra is tevékenyen részt vesz az állami - azaz a mi pénzünk lenyúlásában.”
 • 1. Putyilov 2008. október 02. 07:21
  „49,5-39,5=9
  Ez egy új matektétel. Dobhatom ki a számológépemet,meg a számítógépet is.A fenébe!

  De azért érdekes egy helyzet. Miért büntet a minisztérium,miért nem csökkentett támogatást ad az elkövetkezendő évekre,szerintem kisebb érvágás lenne a kistérségnek.
  De ez politika,logikát és ésszerűséget ne keressünk benne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasztól lehet pályázni a Leader-pénzre

Rábaköz - A Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület másfél milliárd forintot nyert az úgynevezett… Tovább olvasom