Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Fizetni kell az idősek biztonságáért a Rábaközben

Az állami normatíva megszűntével egy ideig a helyi költségvetések fizették a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás költségeit.

– Sajnos a 2006-os bevezetés után újabb bástyája esik el az ingyenes, jelzőrendszeres házi segítségnyújtásnak. Már a beledi költségvetés sem tud több millió forintot kigazdálkodni a rászorulók támogatására – kezdte az évek óta változó finanszírozással működő rendszer beledi változásainak ismertetését Odoricsné Buthi Krisztina.

A beledi Egyesített Szociális Központ (ESZK) vezetője sajnálattal tudatta, januártól a kisvárosban és a társult településeken élő rászorulóknak 1000–1500 forintos havi térítési díjat kell fizetniük, ha igénybe veszik a nem egy esetben életmentő készülék és rendszer szolgáltatásait.
A rendszer felhasználói a csuklójukra szerelt jelzőkészülék gombját megnyomva az éjjel-nappal üzemelő diszpécserszolgálatot érhetik el, akik intézkednek a felhasználók panaszai nyomán.

Gombás Lászlóné: Marad a rendszerben, nagy biztonságot jelent neki a jelző, amiért áldozni is hajlandó.
Gombás Lászlóné: Marad a rendszerben, nagy biztonságot jelent neki a jelző, amiért áldozni is hajlandó.


A rábaközi jelzőrendszeres történet a kétezres évek közepén kezdődött, amikor számos település, így Beled is belépett a szolgáltatás rendszerébe. – Akkoriban komoly állami normatíva volt az üzemeltetésre, melyet sokan ki is használtak – fogalmazott a beledi ESZK vezetője. Ezt követően 2010-től megszűnt az állami normatíva. A rendszerben maradó és az üzemeltetést vállaló települések pályázati forrásokból juthattak a fenntartáshoz szükséges pénzekhez.

– Tavaly július óta már vállalkozói szerződést kellett kötni a gyermekvédelmi főigazgatósággal a működtetés biz-osításához. Természetesen emellett évek óta komoly önkormányzati, anyagi segítséggel működtek, hiszen a kapott támogatás is messze elmaradt a valós költségektől – mondta Odoricsné Buthi Krisztina.
Kiemelte, csak Beleden ez évente ötmilliós hozzájárulást jelentett a város és csatlakozott településein, ahol mintegy 500 készülék működött, ám a tavaly év végi, önkormányzati határozat nyomán a felhasználók elgondolkodtak a további működtetésen.

– Értesítettük a jelzőt igénybe vevőket, hogy a beledi költségvetésben idén nem lesz ekkora tartalék, így a térítéses rendszerre állunk át. Ez havonta 1000–1500 forintos befizetést jelent – mondta az ESZK vezetője. Odoricsné most úgy látja, a kihelyezett jelzők akár felét is visszaadhatják a felhasználók. Pedig nem kellene.

– A rendszer akár életmentő is lehet, hiszen egy egyedül élő, magatehetetlen, idős embert érhet olyan baleset, amikor csak egy lehetősége marad: megnyomni a csuklóján lévő gombot – beszélt a részletekről a szakember. Elmondta példaként: egy idős ember combnyaktörést szenvedett lakásában, a készülék nem volt a csuklóján. A szekrényben tartotta azt, ezért a családsegítők két nap múlva találtak rá.

– Tavaly 200 jelzés érkezett be a diszpécserközpontba, bizonyítva a rendszer szükségességét – mondta Buthi Krisztina. – Azok, akiknek gondot okoz a térítési díj mértéke, jelezzék az ESZK-nak, megvizsgálunk minden egyedi esetet és amennyiben szükséges, támogatást nyújtunk annak, aki szeretné továbbra is használni a jelzőt – jelentette ki az ESZK vezetője.

A szükséges biztonságot emelte ki a rendszerben maradás mellett érvelve a beledi Gombás Lászlóné, aki lapunknak elmondta, nem sokallja a térítési díjat, hiszen egyedülállóként megfizethetetlen az a biztonságérzet, melyet a csuklóján hordva megkap.

A Rábaköz településein meglehetően vegyes a kép a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás finanszírozásában. Kapuváron és környékén például 140 jelző működik, a költségeket támogatásból fedezi az üzemeltető szervezet. Csornán és környékén térítési díjat kérne egy község, ám van olyan falu is, ahol az önkormányzat fizeti. Sopronnémetiben például 20 jelző működött az ingyenesség idején, napjainkban már csak 3. Kónyban a jövedelmi viszonyok fényében döntenek évi egyszeri hozzájárulásról.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágultak a temetői díjak, új ravatalozó épül

Tovább olvasom