Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Fiatalon munka, idősen pihenés

Szil - Jó egészségben és jókedvvel érte meg századik születésnapját Szilban Szórádi Gyuláné.

Vali néni úgy véli, a becsületes munkának és az időskori pihenésnek köszönheti hosszú életét.

Századik születésnapját ünnepelte Szilban Szórádi Gyuláné. Az idős asszony kiváló szellemi és fizikai egészségben érte meg e magas kort. Legszívesebben gyerekkoráról beszél látogatóinak.

Lengyel Valéria szülei harmadik gyermeke volt. Az édesapa ˝suszterként˝ dolgozott, de Vali néni szerint ez akkoriban keserves kenyérkereset volt. Ezért a családfő Amerikában próbált szerencsét, kertészként alkalmazták az Erie-tó partján. Többször megtette az utat a tengerentúlra, keresetét hazahozta. Itthon az édesanya nevelte a gyerekeket és a dollárokból házat épített. Vali néni szeretettel emlékszik vissza gyerekkorára. Azok voltak a legszebb évek, mesélte portálunk, amikor már édesapja is hazajött. Sokat dolgoztak, de vidáman teltek az évek.

– A szüleim földet is vásároltak és gazdálkodtak – idézte fel. – Gyakran éjfélre járt már az idő, amikor aratásból hazaértünk. A bátyám elkiáltotta magát: ˝Nóta!˝ Mi pedig énekszóval vonultunk be a faluba. Az én nótám a ˝Galambszívet örököltem...˝ volt.

Vali néni legszívesebben gyerekkoráról mesél látogatóinak.
Vali néni legszívesebben gyerekkoráról mesél látogatóinak.

Lengyel Valéria 1933-ban férjhez ment a helybeli Szórádi Gyulához. Két gyermekük született, de kislányuk pici korában meghalt. A háború őket sem kerülte el. Férje 1941-ben, a szili búcsú napján rukkolt be és hat évig volt távol családjától. A Don-kanyarból Magyarkeresztúrig jutott, néhány kilométerre Sziltól esett fogságba és hurcolták vissza a Szovjetunióba.

– Sokat kínlódtunk azokban az években. Kisfiam még apró gyerek volt, de szántott, vetett, minden munkát megtanult. Sokat segítettek testvéreim és férjem rokonai is. Az uramról semmit sem tudtunk, egyszer jött tőle értesítés csupán. Nagy volt az örömünk, amikor 1947 augusztusában megérkezett.

Szórádiék előbb önállóan gazdálkodtak, aztán a téeszben. Vali néniék 63 évig éltek boldog házasságban, férje 90 esztendősen halt meg. Már mindketten túl voltak a nyolcvanon, amikor fiukhoz költöztek. Ennek már tizenhat éve. A százéves asszony egészsége jól szolgál. ˝Kutya bajom – mondja nevetve. – Igen jó dolgom van. A fiam és a menyem mindennel ellát. Nekik köszönhetem, hogy még itt vagyok. A faluban nincs még egy ilyen menyecske, mint az én menyem. Nekem amióta velük vagyok, dolgoznom nem kellett˝ – kacsint a kérdezőre. Vali néni egészségére Kollár doktor úr is rendszeresen figyel, lelkével pedig Ács kanonok úr törődik, aki gyakran látogatja. Szórádi Gyuláné szívesen fogadja a vendégeket. Nagyon boldog, amikor az unokák jönnek: három unokája, négy dédunokája van.


A falu is köszöntötte

Szórádi Gyulánét vasárnap ünnepi szentmisén köszöntötték a sziliak. Lengyel Lajos polgármester – aki unokaöccse is – oklevelet adott át, mellyel örökös zászlóanyává fogadja az önkormányzat. 2001-ben ugyanis, amikor a faluzászlót szentelték, Vali nénit kérték fel e tisztségre. Ács Lajos plébános XVI. Benedek pápa és dr. Pápai Lajos megyés püspök üdvözlő levelét olvasta fel. Papp László körjegyző Bajnai Gordon miniszterelnök gratuláló oklevelét adta át Vali néninek.


 

Olvasóink írták

 • 3. 13.István 2009. október 13. 19:18
  „Rábaköziként szívből gratulálok, további jó egészséget Kedves VALI néni!”
 • 2. tj580220 2009. október 13. 18:41
  „Isten éltesse Vali néni!Szeretném a példáját követni.

  Üdvözlettel:
  Tarcsai József”
 • 1. Kispingvin 2009. október 13. 17:02
  „Gratulálok Vali néninek!És még sok boldog egészséges évet kivánok neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörések, lopások

Rábaköz - Melléképületekből kerti szerszámokat loptak ismeretlen tettesek, illetve Zsebeházán… Tovább olvasom