Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Fiatalok költöznek az üres házakba

Idén hárommillió forint működésihitel-felvétellel számolnak Bágyogszováton.
Iskola: Idén huszonöt éves az intézmény. Takács Csaba polgármester igazgatóváltást is ígér.
Bágyogszováton – bár elképzelések lennének a település fejlesztésére – a megvalósításnak a pénzhiány szab gátat. Ezért aztán Takács Csaba polgármester szerint nem éppen terjedelmes az a lista, amely az elmúlt évben elvégzett feladatokat tartalmazza. Ezek közé tartozik a közvilágítás korszerűsítése, bővítése, a sportöltöző nagyrészt pályázati pénzből, önkormányzati támogatással és sok társadalmi munkával végrehajtott felújítása, továbbá – a közútkezelő kht.-vel közösen – a csapadékvíz elvezetése a Fő, illetve az Árpád utcában.

3 milliós hitel

Az idei költségvetés összege 198 millió forint, amelyben jelentős teherként jelentkezik a szennyvízberuházás hitele. Emellett 3 millió forint működésihitel-felvétellel számolnak, hogy a kötelező és a vállalt feladatokat el tudják végezni.
– Az elmúlt évhez hasonlóan anyagiak híján idén sem gondolkodhatunk nagyobb beruházásban – mondta a polgármester.

– Azonban elengedhetetlen a radiátorok cseréje az iskolában és bővítésre szorul a számítástechnika-terem. Az intézmény idén ünnepli fennállásának negyedszázados évfordulóját, amit méltóképpen szeretnénk megünnepelni. Ide kapcsolódó hír, hogy ebben az évben igazgatóváltás is lesz az iskolánkban.

Buszváró a bekötőútnál

Takács Csaba elmondta: fontos feladatnak tekintik a polgármesteri hivatal akadálymentesítését. Erre a célra 1 millió 250 ezer forintot nyertek pályázaton. A postai buszmegállóban várhatóan elkészül a járdasziget, ezt már tavaly is tervezték. A 85-ös főút és a bágyogszováti bekötőút találkozásánál pedig egy autóbuszváró építésére kerül sor. Pályázati támogatás segítségével idén elkészül a település környezetvédelmi programja.

– Nem mondunk le a tavaly forráshiány miatt elutasított projektjeink újbóli benyújtásától, ha erre lehetőség kínálkozik – fűzte hozzá a falu vezetője. – Szeretnénk ugyanis elvégezni a művelődési ház részleges felújítását és egy, az EU-szabványoknak megfelelő játszótér építését. Szükség lenne az óvoda tetőzetének rendbetételére, felújításra várnak a járdáink és a belterületi útjaink, de anyagiak hiányában vélhetően mindez csak terv marad.

A praxislabor megszűnik

A bágyogszováti önkormányzat a feladatai nagy részét társulásban látja el, a település tagja a Csornai Többcélú Kistérségi Társulásnak, amely kapcsán Takács Csaba megjegyezte: „előnyét még nem érzékeltük". Finanszírozási okok miatt két szomszédos településsel új védőnői körzet kialakítását kezdeményezik. Ellenben a praxislabor működési engedélyét a tisztiorvosi szolgálat visszavonta, ezért az rövidesen megszűnik. A feladatot a csornai Margit Kórház látja el.

A polgármester örömtelinek nevezte, hogy a községbeli üresen álló házakat többnyire fiatalok vásárolják meg, így mérséklődik a lélekszám csökkenése. Ez fontos fejlemény, hisz az elmúlt két évben negyvennel lett kevesebb a bágyogszováti lakosok száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maszek akácokat árvereztetnek?

Maglócán eddig több önkormányzati területen tartottak falicitet. A polgármesteri hivatal árverésre jelölt ki a bősárkányi határ mentén is egy ligetet, akácfákkal. A föld, ahol a kiserdő van, Farkas Géza tulajdona. A gazda szerint így a fák is őt illetik. A napokban viszont már a licit is megtörtént. A fák törzsén ott van már a jelölés, az árverésen kapott szám. Tovább olvasom