Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Fesztiválok Kapuváron – néptánctól a rockkoncertig

Kapuvár - Az elkövetkező két hétben a fesztiválok városává válik Kapuvár. A sort a néptánc nyitja és Demjén Ferenc, valamint a Bikini együttes zárja. A rendezők magánmilliókból és pályázati pénzekből fedezik a költségeket.

„Rábaköz öröksége" címmel immár hagyománnyá váló néptánctábor és -fesztivál kezdődik ma az Erzsébet utcai vendégházban. Csitei Gábor táborvezető és rendező elmondta: közel háromszáz résztvevőt várnak az egyhetes rendezvényre – érkeznek vendégek Erdélyből, a Felvidékről és a Vajdaságból is. A rendezők elmondása szerint a fesztivál költségei meghaladják a négy és fél millió forintot, melynek jó részét pályázati pénzből fedezik, a többit civil szervezetek adták össze. A résztvevők fejenként tizenhétezer forintot fizetnek az egy hétre, a külföldi vendégek költségeit azonban a rendezők állják. A fesztivál bentlakásos, ám vásárolható napijegy is. A programokban egész napos táncoktatás (rábaközi táncok), íjászat és kézművesség is szerepel. A szombati (július 21-én) Nyugat-Pannon Népművészeti Fesztivál keretében este néptáncgála és a Fláre Beás együttes koncertje lesz.

A néptáncgálával egy időben zárja majd kapuit a július 20-án kezdődő Malomfesztivál, melynek idén a mozi melletti parkoló ad otthont. Tíznél több amatőr zenekar fellépését magán- és pályázati pénzekből finanszírozzák. Magyar Attila szervező elmondta: több mint egymillió forintot fizetnek ki a színpadra, a hangosításra és a zenészek költségeire. A pénz közel felére sikeres pályázatot nyújtottak be a rendezők, a maradékot civil szervezetek adták össze. A fesztivál első napja a rockzenéé, a szombati napon a folklór játssza a főszerepet, vasárnap pedig a jazz és a blues szerelmesei találnak kedvükre való programokat.

A kapuvári fesztiválok sora idén a modern tánccal bővül. A helyi Diamant-Géniusz tánciskola egyhetes rendezvényt szervez július 23-tól 29-ig a Rábaközi Művelődési Központba. Boross Tünde, az iskola vezetője elmondta, a közel háromszázezer forintból rendezett táncfesztiválra harminc-negyven gyermeket és az amatőr, valamint a profi érdeklődőket is várják. Az egész hetes oktatást táncgála zárja. A fesztivál személyenkénti önköltsége tizenhatezer forint az egy hétre.

A nyár legnagyobb rendezvényei július 27-től 29-ig tartanak.

A hagyományos Anna-napi rendezvényeket Demjén Ferenc élő koncertje nyitja a sportpályán, előtte a Hanság Expo megnyitóját tartják. Szombaton kölyökparti és este bál lesz, majd vasárnap szintén gyermekprogramok, valamint jazz- és blueszene szórakoztatja a közönséget. A szervező, Kóbor Csaba szerint a mintegy négymillió forintra tehető költségeket magánpénzből fizetik ki.

Szintén több millió forintos költséggel számol Remete László, az Anna-napi mulatságokkal párhuzamosan szervezett Rockkonnektor rendezője. A keményebb stílus fesztiválját idén először rendezik Kapuváron, a 85-ös főút soproni kivezetőszakasza mellett. A szervezők több mint ezer vendéget várnak, akik előtt többek közt a Beatrice és a Bikini együttes is fellép.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A falunap elhalványította a búcsúk fényét

Rábaköz - Egykoron a búcsú volt a legnagyobb közösségi esemény a falvakban. Általában ez kínált – a nagy ünnepek mellett – alkalmat arra, hogy a család közelebb s távolabb élő tagjai találkozzanak, s együtt töltsenek néhány derűs órát. Aztán a kilencvenes évek elején megérkezett a „konkurencia", a falunapok. Tovább olvasom