Kisalföld logö

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 3°C

Fesztiválja lesz a böllérmájnak is Kapuváron

Kapuvár egyik régi védjegyét elevenítik fel februárban a helyben rendezett böllérmájfesztiválon. A város egykori hírességét a környék településeinek csapatai főzik. A zsűriben világbajnokok is lesznek.

Február 12-én a Kapuvár egykori védjegyének számító ételnek állítanak hagyományt a városban, ugyanis ekkor rendezik meg első alkalommal a böllérmájfesztivált. A rendezvényre a város és a Rábaköz településeinek három-öt fős csapatait várják a régi szolgabíróság épületéhez. A csapatok a maguk által hozott berendezésen, ám a szervezők által biztosított alapanyagból készíthetik el a böllérmájat. Az elkészült ételeket bíráló zsűriben világbajnok szakácsokat köszönthetnek a versenyzők a luxemburgi élelmiszer-ipari világkiállításon kiemelkedő eredményeket szerzett Horváth Zsolt és Bezovics Judit személyében. A főzni vágyók a jelentkezési lapot letölthetik a www.rabakoz.hu honlapról, a rendezvényre február 7-ig lehet jelentkezni, a verseny részleteiről a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesületnél és a szervezőknél lehet érdeklődni.

Tóth István ötletgazda, szervező: ˝Egy legendás kapuvári étel hagyományát élesztjük fel.˝
Tóth István ötletgazda, szervező: ˝Egy legendás kapuvári étel hagyományát élesztjük fel.˝

– Első alkalommal rendezett fesztiválunkon egy tradicionális gasztronómiai különlegességnek állítunk emléket, mely hosszú távon továbbra is Kapuvár egyik védjegyének számíthatna – mondta el portálunknak Tóth István ötletgazda, szervező. Mint mesélte, szerte az országban már a hatvanas években is fogalomnak számított a kapuvári böllérmáj, melyet az egykori legendás Gulyás étteremben készítettek.

– A régi vendéglátósok elbeszélése szerint volt olyan utazó, aki kimondottan ezért jött a városba, az anyagbeszerzők közül sokan erre szervezték útjaikat, hogy megkóstolhassák a Gulyásban készített böllérmájat – mesélte Tóth István. Az étterem dicstelen végét követően azonban a legendás étel is elfelejtődött kissé, ennek a hagyománynak a felélesztésére tesz kísérletet a februári fesztivál, ahol természetesen melegített sátorban, forralt borral és egyéb helyi ínyencségekkel várják nem csak a részt vevő csapatokat.


Az eredeti, kapuvári böllérmájat  – köszönhetően a helyi húsgyár közelségének – mindig friss májból és velőből készítették a Kis-Rába partján. A 70 százalék májból és 30 százalék velőből (plusz majoránna, só, bors) álló alapanyagot egyben, nagy lángon és hirtelen pirítják serpenyőben, a vendég rendelésekor azonnal. Különlegessége részben épp a frissességében rejlik, hiszen ahogy egy szakember elmondta, hosszan sütve a máj megkeményedik, elveszti érdekességét.

Olvasóink írták

  • 3. cirmike33 2011. január 09. 16:40
    „2. magyarattila
    sajnos, még mindig nem találom az adatlapot....”
  • 2. magyarattila 2011. január 06. 17:23
    „1. árnyék

    Köszönjük az érdeklődést.
    A nevezéshez szükséges adatlap szombatig felkerül a www.rabakoz.hu oldalra.”
  • 1. árnyék 2011. január 06. 15:51
    „Gratulálok ! Kiváló ötlet, még én is emlékezem a valódi kapuvári böllérmáj igazi ízére.
    Tisztelt István!Nem találom a jelentkezéshez a letöltési lehetőséget!
    Üdvözlettel!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feladta magát a szilsárkányi bankrabló

Feladta magát az a nagykanizsai férfi, akit a rendőrség a szilsárkányi takarékszövetkezet rablásával… Tovább olvasom