Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Fesztivál díszpolgári címmel Beledben

Az elmúlt hétvégén zajlott Beledben a hetedik Pünkösdi Fesztivál és Vásár, ahol első ízben adták ki a tizenegy hónapja városi rangot kapott település díszpolgári címét.

Péntek délután nyitott és három napon keresztül zajlott Beledben a hetedik Pünkösdi Fesztivál és Vásár. A tizenegy hónapja városi rangot kapott településen a vasárnapi ökumenikus mise alkalmából első ízben adták át a Beled díszpolgára címet.

A kitüntetést néhai Pajer Imre, a helyi szövetkezet volt elnöke, országgyűlési képviselő kapta, lánya, Pajer Gizella vette át. Beled város emlékplakettet dr. Baranyai Lenke – jelenleg Sopronban élő – tanárnőnek adta át Tompáné Balogh Mária polgármester és Gál László jegyző.

A díszpolgári kitüntetést néhai Pajer Imre, a helyi szövetkezet volt elnöke, országgyűlési képviselő kapta. Az elismerést lánya, Pajer Gizella (jobbra) vette át Tompáné Balogh Mária polgármestertől.
Beled város emlékplakettet dr. Baranyai Lenke – jelenleg Sopronban élő – tanárnőnek adta át Tompáné Balogh Mária polgármester.

A háromnapos fesztivál szombati napján nyílt meg a programokhoz kapcsolódó vásár, amiről a polgármester megjegyezte, a napjainkig érezhető válság miatt az évekkel ezelőtt megszokottal ellentétben nem a sportcsarnokban, hanem szabadtéren tartották. A kiállítók közül a vásár díját a Tondach Magyarország Kft. kapta, Beled város díját pedig a Pannon-Víz zrt. és a helyi Gombás Autócentrum képviselője vehette át.

A hetedik pünkösdi fesztivál programsorozatát több mint ezer látogató tekintette meg, a programokon helyi, környékbeli és kapuvári amatőr együttesek, művészeti csoportok léptek fel.

A díszpolgári kitüntetést néhai Pajer Imre, a helyi szövetkezet volt elnöke, országgyűlési képviselő kapta. Az elismerést lánya, Pajer Gizella (jobbra) vette át Tompáné Balogh Mária polgármestertől.


Korábban:

Háromnapos pünkösdi fesztivállal ünnepel a Rábaköz legfiatalabb kisvárosa. Beled díszpolgára és ˝Beledért˝ érdemérmet is adományoznak.

– Városként első alkalommal rendezzük meg a háromnapos beledi pünkösdi fesztivált és vásárt a hét végén – kezdte a péntektől vasárnapig tartó program ismertetését Tompáné Balogh Mária polgármester.

Idén több programmal lépnek a közönség elé. Támogatóik között nemcsak helyieket, de a környék több települését is köszönthetik a Dél-Rábaközben. A sokszínű programok megvalósításánál támaszkodtak a szervezők a helyi civil szervezetekre, ám rajtuk kívül már péntek estétől országosan ismert előadók is fellépnek. A kulturális és hagyományőrző bemutatókon kívül kiemelendő a ˝Rocklegendák˝ című vándorkiállítás is.

A helyi művelődési ház számos kiállítással készül a háromnapos ünnepre.

– Fontos, hogy városként idén először adományozunk Beled díszpolgára címet és adományozunk ˝Beledért˝ érdemérmet, mindezeket egy vasárnapi ökumenikus istentisztelet keretében – beszélt az ünnepi újdonságokról Tompáné Balogh Mária.

Tompáné Balogh Mária: ˝A pünkösdi vásár idén szabadtéren lesz, itt, a tornacsarnok melletti területen, közel két tucat résztvevővel.˝
Tompáné Balogh Mária: ˝A pünkösdi vásár idén szabadtéren lesz, itt, a tornacsarnok melletti területen, közel két tucat résztvevővel.˝

A pünkösdi fesztivált hagyományosan egy vásárral is összekötik Beledben. Két éve már nem használják a tornacsarnokot a kiállításra, idén előtte egy szabadtéri kiállítás lesz, közel két tucat résztvevővel.

Ahogy Tompáné Balogh Mária portálunknak elmondta, a fesztivál rendezési jogát meghirdették, a három jelentkezőből a testület döntése alapján választották ki a kapuvári nyertest. – Személyesen kértünk meg helybelieket is erre a feladatra, idén eredménytelenül – jelentette ki a beledi polgármester.


Program

A fesztivál péntek délután 5 órakor a megnyitókkal kezdődik, majd este 6-tól az erős emberek versenyét tekinthetik meg az érdeklődők. Eközben helyi csoportok pünkösdölőt adnak elő, a művelődési ház pedig kiállításokkal készül a megnyitóra. Péntek este 9 órától a mulatós zenéé lesz a rendezvénysátor. Szombaton délelőtt 10 órától nyílik meg a szabadtéri vásár, majd sport- és gyermekprogramokkal várják a helyieket és a környék lakosságát. Délután amatőr csoportok bemutatói lesznek, majd este ismét a zene és a tánc játszik főszerepet. Vasárnap délelőtt 10 órától Béres László lelkész és Tóth Miklós plébános celebrál ökumenikus misét, majd déltől estig ismét a könnyebb műfajoké a fesztivál programja.

Olvasóink írták

 • 5. Bettikedrága 2010. június 24. 17:36
  „Köszönjük Tompáné Balogh Mariskának!!!Az egész ország a beledieken nevet!!!!”
 • 4. Hyde44 2010. május 27. 13:44
  „Antistar.

  A város a hatályos jogszabályok és sok egyéb szerint jelenleg Magyarországon egy közigazgatási (és jogi) kategória, nem pedig az állandóan fanyalgó kommentezők belátására bízott meghatározás. Sólyom László köztársasági elnök talán van annyira megfontolt, hogy Beledet várossá nevezze ki és nem hinném, hogy a hozzászólók véleménye lenne a meghatározó. Amúgy ha nem tetszik és ott laksz, miért nem teszel érte, hogy véleményed szerint is városiasabb legyen?!”
 • 3. antistar 2010. május 26. 12:33
  „Város????
  Hahaha!!!”
 • 2. reális 2010. május 25. 20:51
  „Polgármester-asszonynak csak fesztivál, tánc és ital legyen ,ezzel azt gondolja beeteti a beledi embereket.Dísz vendégeket fogad,de velük éli mindennapjait,a város meg mélyebbre már nem tud süllyedni.Köszönjük Tompáné Balogh Mária!”
 • 1. denes 2010. május 25. 07:25
  „Remélem, csak az ördög incselkedik: a képen a bal oldali hölgyet nem ismerem (ő vaszínűleg a polgármester asszony), de a jobboldali Dr. Baranyai Lenke és nem az akit a kép alá írtak!
  Az sem lett volna baj, hogyha leírják, hogy egy soproni tanárnő miért kapott Beledben plakettet: mert megírta Beled történetét, bibliográfiáját.
  Gratulálunk Lenke néninek, és irigyeljük a lendületét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veterántalálkozó, egyre kevesebb szemtanúval

A rábaközi második világháborús veteránokat várták találkozóra a hétvégén Bősárkányba. A hagyományos… Tovább olvasom