Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Fesztivál bográcspartival

Csornaiak sokasága vett részt a hétvégi EU-csatlakozási fesztiválon. A helyiekkel együtt ünnepelt százharminc külföldi – német és holland – vendég is, akik Csorna testvérvárosaiból érkeztek a jeles eseményre.
A csornai csatlakozási fesztivál pénteken délután kezdődött, s akkor nyitották meg a Hunyadi-gimnáziumban a VI. Rábaközi Kiállítást és Vásárt, ahol hatvanegy vállalkozás, cég, intézmény mutatkozott be. Papp József polgármester nyitóbeszédében egyebek mellett azt mondta, hogy az Európai Unió a most csatlakozó országokkal nemcsak több lesz és nagyobb, hanem gazdagabb is.

Új dimenziók

A megyei közgyűlés üdvözletét dr. Gulyás Zoltán képviselő tolmácsolta. Mint fogalmazott, a Rábaközi Kiállítás és Vásár, valamint a csatlakozási fesztivál összekapcsolása új dimenziókat biztosíthat a térség gazdasági szereplőinek, önkormányzatainak. Tóth Balázs, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke kifejtette, hogy amikor globalizációról, egységes Európáról beszélünk, akkor még inkább felértékelődnek a regionális rendezvények, hiszen az emberek a mindennapjaikat a saját kis közösségeikben élik meg. A házigazdák nevében Pájer Imre, a Csornai Nevelési és Oktatási Központ megbízott igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Emlékeztetett rá, hogy 1893-ban tartották az első csornai mezőgazdasági vásárt, s az akkori helybeli előkelőség jeles szerepet vállalt a rendezésben.

Testvérvárosokkal

A csatlakozási fesztivál következő programjaként Papp József a hollandiai Heumen és a németországi Sinzing polgármesterével, Jan van Zomerennel és Franz Xaver Wiesnerrel megnyitotta a két testvérváros alkotóinak képzőművészeti kiállítását, melynek utolsó mozzanataként a Sinzing település irányítója egy hordó bajor sört is csapra vert. A derűs perceket gazdasági fórum követte, ám a nap kétségkívül legnagyobb tömeget vonzó eseménye az első csornai bográcsparti volt a piactéren. A jelenlévők jóízűen fogyasztották a huszonkét bográcsban elkészített ételt, főleg pörköltet és gulyást. Némi zavart okozott, hogy gyorsan elfogyott az előzőleg elegendőnek ítélt ezeregyszáz műanyag tányér, de a szervezők percek alatt úrrá lettek a helyzeten és újabb négyszáz darabot „varázsoltak" a helyszínre. A jó hangulat alakításában jelentős szerepet vállalt a Rábaközi ÁFÉSZ Citerazenekara, az Aranypáva Népdalkör, a Tulipánt Népzenei Együttes, valamint Greznár Zoltán cigányzenekara. Közben a három polgármester emlékfát ültetett a Millenniumi parkban, és ugyanott felállították – már nem ők hárman – az Európa-májusfát.
Szombaton délelőtt gyermekprogramokkal folytatódott a fesztivál. Kora délután a városházán Csorna, Heumen és Sinzing polgármesterei a képviselő-testületek tagjainak társaságában tájékoztatták egymást az általuk irányított település múltjáról, jelenéről. Az ideiglenesen Európa parkká nyilvánított Premontrei parkban Csorna és a Rábaköz művészeti együttesei, előadói szereztek kellemes órákat. Ugyancsak a park szabadtéri színpadán írta alá Papp József polgármester sinzingi kollégájával a két település testvérvárosi nyilatkozatát. Heumen elöljárójával pedig megerősítették a kilencvenes évek elején megkötött testvérvárosi megállapodást. Az eseményen jelen volt Csizmár Gábor munkaügyi minisztériumi államtitkár. A szombat este a szórakozás jegyében telt. Vasárnap sport- és zenés szórakoztató programokkal folytatódott a fesztivál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőnek mentett múlt

Kapuváron, az Erzsébet királyné utcában található a környék egyik legrégebbi felújított parasztháza.… Tovább olvasom