Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fesztivál a rábaközi perecért

A turizmus fejlesztését tűzte ki célul a Régiófókusz Kht. Jövőre a rábaközi pereccel fesztivált szerveznek.
A tervek szerint a mihályi almafesztivál, a markotabödögei uborkafesztivál és a hansági zöldség napja mellett jövőre megrendezik a Rábaközi Perecfesztivált is.

A szervezők a rendezvénnyel az általuk „enerváltnak" nevezett falusi turizmusba kívánnak új színt vinni. Nemrégiben lapunk is beszámolt a rábaközi perec halódásáról (Kisalföld, 2005. november 15.).

A rábaközi perec
Kevés turisztikai esemény

– A Régiófókusz Kht. az idén előzetes turizmusvizsgálatot végzett a Nyugat-Dunántúlon. Arra jutottunk, hogy az ország ezen régiójának három megyéjében viszonylag kevés a turisztikai esemény – mondta Hutflesz Mihály, a kht. ügyvezetője. – Vannak olyan térségek is, ahol a turizmus kiaknázása várat magára.

Sikerrel pályáztak

Hutflesz Mihály elmondta: a Régiófókusz Kht. a Phare CBC 2003 Magyarország–Ausztria Kisprojekt Alap felhívására beadott „Turizmusfejlesztés és fesztiválszervezés a Rábaközben" című pályázata kedvező elbírálást és 20 ezer eurós támogatást kapott.

Ez az összeg a projekt költségeinek kilencven százaléka, a hiányzó tíz százalékot a kht. biztosítja. A programcsomag záró rendezvényét a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács támogatja.
Az ügyvezető közölte: együttműködésre kérték a Dél-rábaközi Önkormányzatok Térségfejlesztési Társulását, valamint Páli önkormányzatát, mivel ez a település lesz az események fő helyszíne.

Konferencia, honlap

A munka során négy workshopot szerveznek négy rábaközi településen, ahová az önkormányzatokat, vállalkozásokat, intézményeket, nonprofit szervezeteket és az egyházak képviselőit hívják meg. Összeállítják a Rábaköz turizmusfejlesztésének alternatív programját és erről tavasszal konferenciát szerveznek hazai és külföldi előadók részvételével. Elkészül a Rábaköz honlapja is, amely segítheti a térség bevezetését a turizmus piacára.

„ A Rábaköz értékei nem az épített örökségben találhatók, bár ilyenek is vannak, gondoljunk a kastélyokra. Természetközeli turisztikai rendszert érdemes meghonosítani, melyben meghatározóak lehetnek régi események, termékek, például az egyik leghíresebb, a rábaközi perec középpontba állításával."

– Ehhez kapcsolódóan kiadunk egy perecreceptkönyvet, a fő esemény pedig a kétnapos perecfesztivál lesz Páliban jövő június 17-én és 18-án. Ide meghívjuk az ismert pereckészítőket. A fesztiválon bemutatkoznak a Rábaköz kulturális művészeti csoportjai, lesznek gasztronómiai programok, vetélkedők, játékos események. A rendezvénnyel hagyományt kívánunk teremteni – mondta Hutflesz Mihály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házi tej mozgó boltból

A mezőgazdasági termelők ötlettára, ha termékeik értékesítéséről van szó, kifogyhatatlan. Volt már, hogy egy acsalagi gazda burgonyájához hagymát adott ajándékba a vásárlónak, az elmúlt héttől pedig mozgó boltokban árulják a tejet a Rábaközben. A veszkényi Nyerges András döntött úgy, hogy ily módon próbálja meg enyhíteni a gazdaságát sújtó bajokat. Tovább olvasom