Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Feszes költségvetésű önkormányzatok

„ Nehéz évet teljesítünk, ennél csak jobbat várnánk” – ezt ugyan a rábakecöli polgármester mondta községe pénzügyi helyzetéről, ám bármelyik kollégája hasonló panaszokat fogalmazhatna meg.
Nem éppen derűsek a rábaközi polgármesterek, amikor az önkormányzatok gazdálkodása, anyagi helyzete kerül szóba. Miközben néhányukat az első félévi tapasztalatokról és a jövőbeni kilátásokról kérdeztük, többször is a „takarékos" és a „feszes" kifejezéseket említették.

A terveknek megfelelően

Enese önkormányzata az első félévben nem szorult hitelfelvételre – közölte Mesterházy József polgármester. A bevételek és kiadások a tervezettnek megfelelően alakultak. Az eredeti előirányzat 188 millió forint volt, a korrekció négymillió. Ezt az összeget szociális feladatokra kapták és arra is fordították. Ebben az évben két nagyobb beruházást terveztek, az egyik, a kultúrház felújítása megvalósulni látszik. „Feszes költségvetés mellett éljük a mindennapjainkat, de az mindenképpen pozitívum, hogy nem vagyunk csődben" – jegyezte meg Mesterházy József.

Engedmények nélkül

Az önkormányzat költségvetése időarányosan a terveknek megfelelően alakult Kónyban is. Ám Aller Imre polgármester véleménye szerint engedményekre nincs lehetőség. Hitelt a harmincegy új építési telek kialakítására vettek fel, amit a házhelyek értékesítése után törlesztenek.

Sikeres önhikis pályázat

Szigorúan takarékos, sőt, az utóbbi évek legfeszítettebb költségvetése az idei – vélekedett Szalay Imre, Bősárkány polgármestere. Szerinte az évet csak a 22 millió 471 ezer forint működési célú kiegészítő támogatásnak köszönhetően tudják végigvinni. Most az esztendő második felében csak az év elején elhatározott fejlesztéseket képesek megvalósítani. Így az utak karbantartását, felújítását, az iskola és óvoda külső hőszigetelését. „Másra gondolni sem merünk" – tette hozzá Szalay Imre, aki azt is elmondta, hogy hitelfelvételre a sikeres önhikis pályázat miatt nem volt szükség. Ám úgy értesült, hogy a jövőre vonatkozó elképzelések még rosszabbak; például a bérfejlesztést létszámleépítéssel kell kigazdálkodni.

Megtakarításból fejlesztés

A szanyi polgármester, Tóth Károly is arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy az önkormányzat az első félévben nem szorult hitelfelvételre, a költségvetés számai a tervezettnek megfelelően alakultak. „Minden forintot meg kell takarítani, főleg azért, mert beruházást, egészen pontosan útépítést szeretnénk végrehajtani" – tette hozzá.

„ Ennél csak jobbat"

Tuba Pál, Rábakecöl első embere kijelentette: az idei költségvetést már a tervezéskor a takarékosságra alapozták. Ezért aztán természetesen túl sem költekeztek. Rendkívüli segítségnek nevezte, hogy nyertek az önhikis pályázaton. A helyi adóbevételeket fejlesztésre fordítják, jelenleg az orvosi rendelő felújításán dolgoznak. „Nehéz évet teljesítünk, ennél csak jobbat várnánk..." – sóhajtott Tuba Pál.

Marad a spórolás

Osli polgármestere, Fodor József szerint hitelfelvételre náluk sem került sor, de – mint fogalmazott – nehezen vészelték át az első félévet. Úgy vélte, az esztendő hátralévő részében is rendkívül takarékosan kell gazdálkodniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába várnak roma családok a házakra?

Kapuváron még 2002-ben adtak át hat házat, zömmel roma családok számára. Károli Tibor, a helyi… Tovább olvasom