Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Fertőd és Fertőszentmiklós rászorulóit is fogadnák

Fertőd és Fertőszentmiklós irányába is „nyit” a kapuvári Nyitott Kapu-Vár szociális központ. Az intézményvezető szerint a kistérségben mintegy kétszáz rászoruló lehet potenciális ellátott.
A kapuvári önkormányzat képviselő-testületének januári ülésén arról is döntött, hogy a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ működési területét kiterjesztik a kistérségen túlra: Fertőd és Fertőszentmiklós jelezte is csatlakozási szándékát.

Fogyatékkal élők napközije: A lakók az intézményfenntartásban is segítenek.
Fogyatékkal élők napközije: A lakók az intézményfenntartásban is segítenek.

Egy korábbi felmérés szerint csak a Kapuvár–beledi kistérségben közel kétszáz sérült vagy halmozottan sérült ember lehet potenciális ellátott. Az intézmény ellátottjainak szociális foglalkoztatás bevezetését tervezi.

A kistérségi központ 2010 óta létezik az egykori családsegítő intézet jogutódjaként. A térségi szociális központ keretein belül működik a sérült vagy halmozottan sérült emberek fejlesztését (is) végző fogyatékos-napközi. Ehhez készítettek felmérést a kistérség sérült lakosairól. A statisztikák szerint csak a kistérségben több mint 900 rászoruló van, több mint fele 65 év feletti.

– Mivel intézményünkbe csak 3–6 évesig és 18–62 éves korig várunk rászorulókat, a 65 év feletti és 3 év alatti korosztályt leszámítva közel 200 embernek tudnánk segítséget nyújtani, ha a rászorulók igénylik – mondta Garabné Gulyás Mária intézményvezető. Mindenféle fogyatékkal élőt tudnak fogadni, mivel az épület erre alkalmas.

A Nyitott Kapu-Vár keretében működő fogyatékosok napközije 35 ellátottat tud fogadni, akiknek nemcsak a napközbeni felügyeletét látják el, de a szükséges fejlesztéseket is elvégzik. Eddig a legtöbb ellátott 30 fő volt, jelenleg húszan járnak be nap mint nap. Ellátottjaik szállítását is megszervezik, ha szükséges, az újonnan belépett két kisvárosból is.

Az otthon állami normatívából és önkormányzati támogatásból működik.

Az intézményi térítési díj napi nyolcszáz forint, ám a vezető hangsúlyozta, a személyi térítési díj az ellátott jövedelmének legfeljebb 15 százalékáig terjedhet. A felügyelet naponta fél nyolctól délután fél ötig tart, ám igény esetén eltérhetnek ettől.

– Ellátottjaink felügyeletével megkönnyítjük a családok dolgát. Így a napokban induló szociális foglalkoztatóval is. Ennek keretében gondozottjaink az intézmény fenntartási munkáiban vagy a szociális mosoda teendőiben vehetnek részt önkéntes alapon. Munkájukért némi fizetést is kapnak – tette hozzá Garabné Gulyás Mária.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesz víz, van üzemeltető és pénz a felújításhoz

Az idei szezonban – úgy tűnik – megnyitják a csornai termálfürdőt. Van üzemeltető,… Tovább olvasom