Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Fémipari cégük ˝bedőlésétől˝ tartanak

Gyóró - A gazdasági válság nyomán a helyi cégek adóinak csökkenésével növekedhet a gyórói költségvetés hiánya. Fejlesztéseikre pályázati pénzeket szeretnének, melyek önrészét az intézmények megszűnése miatt megmaradó pénzekből biztosítják.
– Az idei évben a tavalyinál némileg több, negyvenötmillió forintos költségvetést tervezünk – mondta el a Kisalföldnek Ötvös László gyórói polgármester. Hozzátette, a helyi büdzsé idei hiányát még csak megsaccolni sem tudja, hiszen az országos költségvetés is napról napra változhat, ezenkívül a gazdasági válság „áldásos" hatásai begyűrűznek a rábaközi kistelepülésre is.

A helyi vállalkozások egy része a fémiparban érdekelt, az ágazat válsága kihat a gyóróiakra is. Ennek kapcsán az egyik helyi vállalkozás megrendelései csökkentek, információink szerint a dolgozók bejárnak munkahelyükre, ám a jövő – a cég képviselője szerint – nagyon bizonytalan. Ha leáll a termelés, kevesebb iparűzési adó folyik be a település kasszájába, ami érzékenyen érintheti a gyórói elképzeléseket.

Ötvös László szerint a szűkös költségvetés helyi forrású fejlesztéseket nem tesz lehetővé, így a szükséges pénzeket pályázatokból próbálják előteremteni. Ezek önrészét az intézmények megszűnte utáni „költségvetési maradványból" fedezik. A helyi óvodára és iskolára megszűnésükig öt-hat millió forintot fordított a normatívákon felül a falu. Ezt a pénzt most a pályázati önrészekre szánják.

Belvízveszély után: Az önkormányzat pályázati pénzből javítaná az árkokat.
Belvízveszély után: Az önkormányzat pályázati pénzből javítaná az árkokat.

– Az úgynevezett vis maior keretből a belvíz miatt az árkok és átereszek több mint hárommilliós rendbetételére pályázunk. Ilyen forrásokat szeretnénk egy belterületi út hétmillió forintos javítására, és két járda felújítására is hasonló összegre várnánk – mondta a polgármester. Hozzátette, a faluközpont tizenhárommillió forintos csinosítását az úgynevezett Leader-programból pályázzák meg, és a helyi e-pont bővítésére is ilyen forrásokat várnak. Ötvös László azonban sajnálattal jelentette ki, hogy az egykori iskolába tervezett orvosi rendelőre nem nyertek pályázati pénzt.

A polgármester hozzátette, a nehezedő gazdasági helyzet miatt az önkormányzatnál már nem tudnak nadrágszíjat húzni, a szomszédos Cirákkal kötött körjegyzőségüket így is takarékossági szempontok alapján működtetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zeneiskolás sikerek

Kapuvár - A Metrum Alapfokú Művészetoktatási Iskola növendékei szép sikereket értek el a tanulmányi… Tovább olvasom