Kisalföld logö

2016. 12. 02. péntek - Melinda, Vivien 0°C | 6°C

Felverődő kavics: nehéz pénzhez jutni

Nehezen, vagy inkább egyáltalán nem jutnak kártérítéshez azok, akik az útépítéseken dolgozó teherautóktól kapnak kavicsot autójukra.
Több tízezer, esetleg százezer forintos kárt is okozhat egy, az autó szélvédőjére felpattanó kavics. A csornai elkerülő, illetve a város és a megyeszékhely közti gyorsforgalmi út építésénél szinte naponta fordul elő, hogy a teherautókról lehulló építőanyag miatt bosszankodnak a járművezetők.

Lapunk is többször foglalkozott a problémával. Azért érintjük újra, mert ilyen esetekben a kárigény érvényesítése igencsak nehéz. Kevesen vannak, akiknek megtérítették a karosszériajavítás és a szélvédőcsere költségeit.

A napokban egy farádi hölgy kereste meg szerkesztőségünket. Mint elmondta, hetekbe telt, mire kiderült, melyik és hányadik alvállalkozó teherautója okozta a szélvédőkárt. Így sem sikerült dűlőre jutnia, végül belefáradt az intézkedésbe, a hercehurcába és inkább viselte maga a hatvanezer forintos költséget.

Fettik László autóján a szélvédő és a karosszéria is megsérült. A csornai férfi azt mondja, ha kell, megbénítja a forgalmat a 85-ösön.
Fettik László autóján a szélvédő és a karosszéria is megsérült. A csornai férfi azt mondja, ha kell, megbénítja a forgalmat a 85-ösön.

Fettik László „kavicsélménye" egészen friss. A 85-ös főúton egy teherautó platójáról esett rá több kisebb kő. Sérült a szélvédő, a karosszéria. Próbált intézkedni, de elutasító hangnemmel találkozott és csak egy telefonszámot kapott. A csornai autótulajdonos elszánt: azt mondja, ha nem térítik meg a kárát, valamilyen úton-módon kész arra, hogy megbénítsa a forgalmat a főúton.

– Nem lenne semmi baj a szállítmányokkal, ha szabályosan közlekednének a teherautók. De ezeken semmiféle takarás vagy ponyva nincs. Ráadásul, mivel gondolom, súlyra kapják a fizetést, a megengedettnél sokkal több anyagot rakatnak fel – foglalta össze Fettik László.

A NIF erre a felvetésre úgy reagált, hogy az utak megfelelő tisztítása, karbantartása és a közúti szabályok betartása a kivitelezésben részt vevő konzorciumok egyértelmű felelőssége. A panaszokat fotóval, a károkozó gépkocsi rendszámával, pontos helyszínmegjelöléssel és időponttal a munkaterületek szerinti megoszlás alapján tudják eljuttatni a konzorciumokhoz. A Győr–Enese között történt káreset: CC M85 I. Konzorcium, 2853 Tata, Pf. 329. Enese–Csorna között történt káreset: Colas Út Zrt. és a Colas Hungária Zrt.: m85ch@colas.hu, 1033 Budapest, Kórház u. 6–12. Csorna, elkerülő: MK Csorna Konzorcium, mkcsorna@strabag.com, 9300 Csorna, Laky D. u. 10.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Nagykorú˝ zenekar: 18 éve szól a szving

Tizennyolcadik születésnapját ünnepli a kapuvári Hanság Big Band. A nagyzenekar idén a hallgatóságot… Tovább olvasom