Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Felülvizsgálják az engedélyeket

A tiszti főorvos felülvizsgálja a kapuvári távfűtés lekötési engedélyeit. A lakók nem értik, hogy miért.
Csütörtökön arról tájékoztatták a kapuvári lakótelep közös képviselőit, hogy a helyi tiszti főorvos – bizonyos technikai hiányosságok miatt – nem engedélyezné a további lekötéseket a városi távfűtőhálózatról.

Többször foglalkoztunk a kapuvári távfűtéssel, legutóbbi alkalommal egy befektető jelentkezett a városházán bioerőmű létesítése céljából, aki szerint minél többen válnak le a távhőről, annál kevésbé érné meg Kapuváron alternatív energiákat hasznosítani a távfűtésben..

Közel száz igénylő

Szabó István, a befektető cég ügyvezetője szerint a gázra alapozott fűtés csak időlegesen olcsóbb, mint a helyi távfűtés, hiszen a gáz ára jelenleg államilag támogatott, ez az évek során csak emelkedhet.
Biró Péter polgármester is türelemre intette a lakókat, hiszen belátható időn belül megnyugtatóan rendeződhet a távfűtés Kapuváron. A lakók azonban türelmetlenek. A lakótelep kétszáznegyven lakásából több mint harmincban már egyedi fűtés van és közel száz igény van a lekötésre.

Befizették az ötvenezret

A leválni szándékozók egy része már be is fizette az ötvenezer forintos közműfejlesztési hozzájárulást az Égáznak, az esetleges tiltással ez elveszni látszik. Nem értik, ha eddig lehetett egyedi fűtést létesíteni a lakásokban, a továbbiakban miért nem?

Szakvélemény kell

Dr. Márkus Katalin városi tiszti főorvos nyilatkozata szerint nincs szó teljes mértékű tiltásról. A folyamatban lévő lekötési ügyek esetében felülvizsgálták a kérelmeket és épületgépészeti szakvéleményeket kértek az egyedi fűtések beszereléséről. A tiszti főorvos szerint egy nemrég bevezetett építésügyi jogszabály szerint a lakásba telepítendő kazánok kimeneti nyílásait olyan távolságra kell terveztetni egymástól, hogy bármilyen legyen is az időjárás, ne keletkezzen beltéri levegőszennyezés. Ezt a tervezőnek vagy az épületgépésznek egy szakvéleményben igazolnia kell.

A már meglévő fűtési rendszereket nem vizsgálják, de az új belépők esetében épületgépészeti szakvélemény beadása is kötelező. Dr. Márkus Katalin hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy bárkinek is megtiltanák az egyedi fűtés beszerelését, hiszen gépészetileg a problémák áthidalhatóak.

Kapcsolódó anyagok >>


Olcsóbb lenne egy új kazánház (2005-03-22) >>
A fűtés megint drágul (2005-08-23) >>
Folytatódik a távfűtési kálvária (2004-10-14) >>
Leválnának a távfűtési rendszerről (2005-05-13) >>
Radiátor helyett gázfűtést (2005-04-29) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másnak képzelték a társulást

A több mint ezeregyszáz lélek lakta Rábapordányban is az a helyzet, mint másutt, tennivaló ugyan lenne, de a megvalósításhoz szükséges pénz hiányzik. Így az elképzeléseket, terveket is szerényen fogalmazzák meg. Az önkormányzat tervei között szerepel a 402 méter mély artézi kút felújítása. De ehhez a falu lakosságának összefogása is szükséges. Tovább olvasom